Hoe kan ik makkelijk en snel mijn doorlopende geld leningen aflossen middels oversluiten in een hypotheek

Hoe kom ik makkelijk en snel van een geldlening af? Dat is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld.

Het voor de hand liggende antwoord dat je van veel mensen krijgt is:

 1. Zorg voor een goed inkomen
 2. Geef niet al het inkomen uit
 3. Zet het geld dat je overhoud op een spaarrekening
 4. Gebruik het spaargeld op de spaarrekening voor de aflossing van eventuele schulden.

Maar bovenstaand antwoord wil niemand horen. Op deze wijze kost het aflossen van een lening of schuld namelijk Tijd en Moeite. En dat vindt niemand leuk. Uiteraard zijn er andere mogelijkheden om een krediet en lening af te lossen.

Lening oversluiten in de hypotheek

Een makkelijke manier om van een studie lening af te komen, is door deze lening op te laten nemen in de hypotheek bij de aankoop van een appartement of woning. Een lening oversluiten wil zeggen dat het krediet een herfinanciering krijgt tegen een (vaak lagere) rente. De reden waarom het aantrekkelijk is deze lening op te laten nemen in jouw hypotheek is: Hypotheekrente aftrek. De hypotheekrente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting in Box 1. Dat wil zeggen dat ‘de fiscus mee betaalt aan jouw schuld of lening’.

Rekenvoorbeeld oversluiten lening

 • Stel je hebt een modaal inkomen van 36.000 euro bruto per jaar.
 • Stel je betaalt 40% inkomstenbelasting over je laatst verdiende euro.
 • Stel je hebt 10.000 euro lening of krediet bij een creditkaart maatschappij, bank of de IB-Groep.
 • Stel je betaalt hierover 4% rente per jaar. Dat kost dus 400 euro per jaar, oftewel 34 euro per maand. In dit voorbeeld wordt niets afgelost en blijft de hoofdsom van de geldlening in stand.
 • Stel de hypotheekrente bedraagt 5%.

Door de lening op te nemen in de hypotheek zou je 500 euro per maand moeten betalen. Deze rentekosten zijn echter aftrekbaar voor de hypotheekrente. In dit voorbeeld is 40% aftrekbaar, dus 200 euro krijg je terug van de fiscus. Dat betekent dat je nu geen 400 euro per jaar betaalt, maar 300 euro. Een besparing van liefst 25%!!

Tot slot over het herfinancieren van leningen

 • Vraag jezelf altijd af waarom je af lost op een lening. Is dat door een financiële prikkel? Zoals een hoge rente die je per maand of jaarlijks moet betalen? Of voel je het meer als een morele verplichting van je lening af te komen?
 • De IB-Groep voert studiefinanciering uit namens het Ministerie van Onderwijs en heet per 01-10-2010 Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
 • Niet elke lening mag worden opgenomen in de hypotheek. Zo zijn leningen voor consumptieve doeleinden niet geschikt. Consumptief krediet wil zeggen dat het geld van de lening is gebruikt voor de aankoop van bijvoorbeeld een auto of caravan.
 • Zoek uit hoe hoog de eventuele boete rente bedraagt bij het vervroegd aflossen van jouw lening. Wellicht weegt de besparing niet op tegen de extra kosten van de boeterente.

Aanvullende fiscale tips en adviezen

De Nederlandse fiscus hanteert een Boxen stelsel. Naast de hier genoemde Box 1 bestaan ook Box 2 en Box 3. Mocht jouw huis in Box 3 vallen dan geldt het hier genoemde rekenvoorbeeld niet voor jou. De hypotheekrente van woningen in Box 3 is niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten zijn niet belast voor de Inkomstenbelasting. Je betaalt in Box 3 een fictief rendement van netto 1.2%.

Individueel advies

Bovenstaande richtlijnen zijn niet bedoeld als vervanging voor individueel advies. Neem een goede een goed financieel adviseur in Maastricht of zoek een goed http://www.resultaatmakelaarstwente.nl@@makelaar Hengelo.

Zie andere leerwiki artikelen over het boxenstelsel voor meer gedetailleerde informatie.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden