Geld lenen Eerst dit lezen

Geld lenen? Eerst dit lezen

Wie heeft het ooit niet meegemaakt, iets graag willen kopen maar op dat moment net niet voldoende geld voorhanden. Het gemakkelijkste is dan om snel even een lening af te sluiten. Maar is dat wel zo handig? Zou het niet beter zijn om een paar vragen stellen? Hebben we dat artikel echt nodig? Kunnen we eventueel ergens anders op bezuinigen, zodat er geld vrij komt voor deze aanschaf? Is het een duurzaam artikel of is het bij wijze van spreken na een dag al weer verouderd? Het is heel vervelend als we nog steeds moeten betalen en aflossen terwijl het aangeschafte artikel al weer aan vervanging toe is. Hebben we nog meer leningen lopen en komt deze er nog een keer bovenop? Kunnen we, als dan toch die lening er moet komen deze gemakkelijk weer aflossen?

LET OP LENEN KOST GELD

Waar moeten we bij geld lenen op letten

Leen niet meer dan nodig, dit lijkt heel vanzelfsprekend, maar waarom zijn er dan zoveel mensen met schuldproblemen. Hou bij de te verwachten uitgaven rekening met tegenvallers, wees dus nooit te optimistisch. Overweeg eventueel nog even geen geld te lenen, maar stel de koop voorlopig uit. De ene leenvorm kan een stuk voordeliger zijn dan de andere, ook bestaan er verschillen tussen de aanbieders van krediet. Het is dus zeer wenselijk om deze aanbieders met elkaar te vergelijken. Met andere woorden; leen dus nooit te duur!! Kijk heel goed naar de looptijd. Bij een langere looptijd zijn de maandlasten lager, maar uiteindelijk hebt u toch meer betaald. Een klein bedrag lenen valt altijd duurder uit dan een groot bedrag. Lenen via klantenkaart of postorderbedrijven is heel duur. De rente kan hier wel oplopen tot zo’n 20%. Voor grotere uitgaven is het beter om banken met elkaar te vergelijken. Let altijd op de effectieve rente, dat zijn namelijk de totale kosten van de lening inclusief de eventuele afsluitprovisie. Kredietverstrekkers zijn verplicht om de effectieve rente kenbaar te maken.

Wat te doen bij betalingsproblemen

Wanneer u het geld hebt geleend kunt u gelijk kopen, maar al snel moet u rente en aflossing betalen. Geld lenen kost geld, maar als u te laat bent met betalen komt er ook nog een boete bovenop. Het zijn altijd de onverwachte uitgaven die voor de problemen gaan zorgen. Als onverhoopt blijkt dat het aflossen van de lening toch problematischer is dan vooraf voorzien, trek dan zo snel mogelijk aan de bel en wacht niet zodat het nog erger wordt en misschien niet meer te overzien. Wellicht is het mogelijk met de kredietverstrekker een regeling te treffen. Zijn er ernstige problemen, kijk dan zo spoedig mogelijk naar de mogelijkheid van schuldbemiddeling of sanering.

Resume

Leen alleen als het echt moet. Vergelijk alle aanbieders en kies die met het scherpste tarief. De aflossing van de lening is een vaste last en is pas verantwoord als je naast de maandelijkse aflossing nog genoeg geld over hebt om normaal te kunnen leven en nog geld opzij kunt zetten voor onvoorziene uitgaven.

Links

afm.nl/consumenten