Wat moet je doen voordat je gaat lenen

Inleiding

Lenen moet je alleen doen in geval van nood. Lenen is duur. U kunt nog altijd beter het geld dat u maandelijks denkt te kunnen aflossen zelf op een spaarrekening wegzetten om iets te kopen. Dan bent u veel goedkoper uit. Desalniettemin is lenen tegenwoordig heel populair en is er enorm veel informatie over beschikbaar. Die informatie gaat vooral over waar en hoe gemakkelijk je kunt lenen. Echter, bezint voor ge begint. Hieronder vindt u een aantal zaken die u in overweging zou moeten nemen voordat u besluit een lening aan te gaan.

Stappen

Huishoudboekje
 1. Houd minstens twee achtereenvolgende maanden een kasboekje bij. Schrijf hierin nauwkeurig uw inkomsten, uw vaste lasten en uw maandelijkse uitgaven op. Hierdoor krijgt u inzicht in de ruimte die er in uw budget zit om later de aflossingskosten van uw lening te kunnen blijven voldoen. Blijkt hierin weinig rek te zitten, leen dan niet. Er gebeurt altijd wel iets onverwachts in het leven waardoor u het risico loopt uzelf met schulden op te stapelen.


 1. Bepaal aan de hand van uw kasboek hoeveel geld u per maand zou kunnen missen om een lening af te betalen en welke dingen u hiervoor moet laten. Het kan zijn dat u de aanschaf waarvoor u de lening aan wilt gaan niet waardevol of plezierig genoeg meer vindt, wanneer u ziet wat u hiervoor maandelijks moet inleveren aan eten of leuke uitstapjes.
 1. Maak een overzicht van de lasten die niet maandelijks voorkomen, maar die bijvoorbeeld één maal per kwartaal of per jaar betaald moeten worden, zoals bepaalde verzekeringen of de APK keuring van uw auto met de bijbehorende reparaties of grote beurt, of bijzondere uitgaven zoals verjaardagscadeau's, vakanties of de contributie van verenigingen. Dit zodat u in bepaalde maanden niet voor onverwachte verrassingen komt te staan en u daarin opeens uw aflossing niet kunt voldoen terwijl u het toch netjes berekend dacht te hebben.
 1. Las een testperiode in, waarin u het aflossingsbedrag dat u denkt te kunnen missen opzij legt. Op dat moment zult u aan den lijve merken en voelen hoe zeer u leven verandert of beperkt wordt wannneer u daadwerkelijk de lening aangaat. En kunt u inschatten of u dat wel de hele aflossingsperiode kunt volhouden.
Spaargenoegen
 1. Wanneer het niet om een "noodgeval" gaat, leg dan maandelijks het geld dat u denkt te kunnen missen aan aflossing opzij en zet dit op een spaarrekening. Dit geeft dubbel voordeel wanneer u uw aanschaf uiteindelijk koopt: u heeft rente gekregen over uw spaarbedrag en u heeft de veel duurdere rente die u over een lening moet betalen uitbespaard. U bent dus veel goedkoper uit, wanneer u iets meer geduld kunt opbrengen.


 1. Het kan natuurlijk zijn dat u denkt echt een lening nodig te hebben, bijvoorbeeld omdat uw wasmachine stuk gegaan is of uw auto niet meer gerepareerd kan worden. Dit zijn gebruiksvoorwerpen waar we eigenlijk niet meer buiten kunnen. Maar zelfs bij deze aankopen zou u eerst moeten uitrekenen of de rente die u moet betalen wanneer u hiervoor geld leent u niet meer kost dan tijdelijk wassen bij de wasserette of tijdelijk reizen met de fiets en het openbaar vervoer totdat u het geld bij elkaar heeft voor een nieuwe aankoop.
 1. Zaken als een afwasmachine, een magnetron, een LCD tv of een oven zijn luxe-dingen. Er zijn tegenwoordig zoveel andere manieren om uw kapot gegane spullen te vervangen. Wanneer u de tijd heeft om op internet naar de goedkoopste lening te zoeken en de voorwaarden en rentepercentages te vergelijken, dan kunt u ook de tijd vinden om productprijzen te vergelijken, tweedehands websites te bezoeken, veilingsites te bekijken, kringloopwinkels binnen te lopen of rond te vragen of iemand nog een apparaat op zolder of in de schuur heeft liggen. In onze consumptiemaatschappij hebben we allemaal zo veel spullen in huis dat we het met Koninginnedag niet eens meer kwijt kunnen.

Tips

Lenen moet u eigenlijk alleen doen:

 • Wanneer u binnen hele korte tijd een som geld nodig heeft voor iets waar u absoluut niet zonder kunt
 • Wanneer u zeker weet dat u dat benodigde bedrag niet zelf binnen die korte tijd opzij kunt leggen of sparen
 • Wanneer u zeker weet dat u het geld dat u nodig heeft om de lening te blijven kunnen aflossen ook elke aflossingsperiode kunt missen
 • Wanneer u de aflossingslasten ook in de toekomst nog kunt blijven betalen en u niet het risico loopt op inkomstenderving.

Het advies blijft:

 • Laat u niet gek maken door de leningreclames.
 • Geniet van de simpele dingen in het leven zoals tijd doorbrengen met familie en vrienden.
 • U heeft geen twee badkamers of toiletten of een aanbouwveranda nodig om comfortabel te kunnen leven.
 • De meeste leuke dingen in het leven zijn gratis of niet duur. Zelf koken voor mensen die u liefheeft is net zo gezellig als buiten de deur eten.
 • Het is een sport om voor weinig geld leuke dingen (kleding, meubels, luxeapparaten) te kopen, ze eventueel op te knappen en er daarna complimenten voor te krijgen.
 • Consuminderen in plaats van consumeren kan leuk zijn. Het voormalige vrekkenechtpaar Rob van Eeden en Hanneke van Veen hebben de stichting Zuinigheid met Stijl opgericht, waar u bespaartips kunt vinden. Ook op de Belgische site InfoNosity staan veel tips om goedkoper te leven of geld te besparen.

Links

 • http://www.zuinigheidmetstijl.nl/
 • http://www.infonosity.be/geld-besparen/zuiniger-leven-001.html