Wat is veilig lenen

Veilig in 2021 een groot bedrag lenen, maar wel snel graag

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Veilig lenen is goedkoop lenen, zonder poespas. Zorg er altijd wel voor dat het allemaal betaalbaar blijft. Veilig lenen moet voor beide partijen veilig zijn, zowel voor u als kredietnemer als ook de bank. Vele banken nemen dan de BKR als maatstaf. Wie een negatieve BKR heeft zou dan niet mogen lenen. Soms kan een notering worden veranderd of zijn uw omstandigheden gewijzigd. Bekende verstrekkers van krediet zijn ook Girokrediet en Amstelgeld. Veilig lenen ondanks BKR kan ook met een flitslening via verschillende aanbieders van spoedgeld. Lenen zonder overbodig gedoe dus.

U bent de kredietnemer

De kredietnemer is de officiële naam voor wie een bedrag van een bank leent. U leent per definitie veilig wanneer de lening gedurende de looptijd van de lening voor u betaalbaar is. Daarbij spelen een aantal zaken een rol:

1. De rente die u moet betalen. Is de rente variabel of vast?

Niet alleen de hoogte van de rente is belangrijk, maar ook of u een vaste of een variabele rente heeft. Een variabele rente kan een tijdje lager zijn, maar ook weer oplopen als de economie aantrekt. Wie voor veilig kiest, neemt een vaste rente. Wie een buffer heeft en dus ook wat risico kan lopen, neemt een variabele rente. Bij een neer gaande economie zal in het algemeen een variabele rente lager zijn dan een vaste rente.

2. Uw inkomen nu en straks

Bekijk niet alleen wat uw inkomen nu is, maar schat ook uw inkomen voor de lopende tijd in. Misschien verwacht u de komende jaren door bijvoorbeeld promotie over meer inkomen te kunnen beschikken, misschien juist niet. Wees hierin realistisch.

3. Uw maandelijkse lasten

Bekijk uw huidige en toekomstige lasten. Hebt u al krediet elders opgenomen en wat is daarvan de looptijd. Soms is het beter om een eerder krediet in een nieuwe lening te vervatten. Dit is afhankelijk van de nieuwe rente en de afsluit kosten van de lening.

De bank als krediet verstrekker

De bank als kredietverschaffer zal willen nagaan hoe kredietwaardig u bent en hoeveel potentieel risico er is. Daartoe moet u een aantal vragen van de bank beantwoorden. Verder zal de bank contact opnemen met de BKR te Tiel, waar wordt bijgehouden of u ook andere leningen hebt en misschien eerder betaal achterstanden hebt gehad. Met al deze informatie in de hand zal de bank voor zichzelf bepalen, in hoeverre en onder welke voorwaarden een lening aan u veilig is.

Toezichthouder AFM

De Autoriteit Financiële Markten, AFM houdt ook toezicht op de leningen in ons land. De regels over lenen worden de laatste tijd verder aangescherpt. Daarbij is het van belang, dat de bank u juist en volledig informeert over de voorwaarden van de lening uitgebreid, de betaalbaarheid berekent en bij de BKR uw kredietwaardigheid checkt.

Krediet crisis en lening

Een bank kan ook omvallen. Helaas voor de lener is het dan niet zo dat een lopende lening vervalt. Bij een faillissement zal de curator op zoek gaan naar een andere bank of instelling die de lening wil overnemen.

Hoeveel kan ik maximaal lenen

Op internet kunt u op meerdere sites checken hoeveel u met uw inkomen, maximaal kunt lenen. U doet er goed aan, om dat gratis en discreet eens voor uzelf na te gaan. Vraag daarna voldoende offertes aan, om de verschillende aanbiedingen onderling goed te kunnen vergelijken en maak dan pas uw keuze.