Waarom kan je beter niet lenen

Inleiding

We worden al een tijdje gebombardeerd met reclames en advertenties voor lenen. Alsof lenen iets leuks is, een soort feestje of zelfs een onmisbaar iets. Niets is minder waar: geld lenen is een ernstige beslissing waarvan de financiële gevolgen jarenlang voelbaar kunnen zijn. Wees dus voorzichtig met geld lenen!

Normaalste zaak van de wereld?

  • Iedereen moet zijn badkamer verbouwen, een veranda aan zijn huis laten zetten of een nieuwe gezinsauto kopen. We zijn van een sparende natie een lenende natie geworden. Groeiden we vroeger op met de norm dat je pas iets kocht wanneer je er het geld voor had en dat het nemen van een Pé-Elletje (een persoonlijke lening) iets was waar je niet openlijk over sprak, tegenwoordig is het hip om even snel online een lening te scoren.
  • Omdat lenen nu zo gemakkelijk en algemeen geaccepteerd is, zijn er steeds meer mensen in de schulden geraakt. Zelf dat is gewoon geworden en over deze mensen worden weer tv-programma’s gemaakt, er wordt geld aan ze verdiend door adviesbureaus’s en er worden banen gecreëerd door nieuw opgezette hulpinstanties.  Lenen is een industrie geworden, en dan niet met het uitgangspunt om mensen te helpen.

Waarom liever niet lenen

Sparen voor hetgeen u graag wilt hebben of aanschaffen is nog altijd beter dan lenen.

  • Met lenen bent u altijd duurder uit. Over het door u geleende bedrag moet u rente betalen en daardoor betaalt u uiteindelijk meer voor uw aankoop dan het waard is of het u gekost zou hebben wanneer u er zelf voor gespaard zou hebben. Voorbeeld: de huidige rentetarieven voor een lening liggen tussen de 6,50 en de 14,29 %, afhankelijk van het bedrag dat u wilt lenen.
  • Voor iets gespaard hebben en het dan te kunnen kopen geeft veel meer voldoening. Met een lening kunt u wel direct het product kopen dat u wilt, maar u bent nog tijden bezig om voor uw aankoop te betalen. Elke keer dat u naar uw aankoop kijkt zult u beseffen dat u hier een aantal andere mensen/bedrijven rijker mee maakt en u eigenlijk een dief van uw eigen portemonee bent geweest.
  • Helemaal wanneer u een lange aflossingsperiode kiest, waardoor het aflossingsbedrag per periode wel lager wordt, maar u er uiteindelijk misschien wel jaren over doet om voor een apparaat te betalen dat niet eens dezelfde levensduur heeft als uw aflossingsperiode.U betaalt dan nog af voor een product waar u al lang niet meer van geniet.
  • De rente die u betaalt over het door u geleende bedrag is altijd meer dan rente die u ontvangt over geld dat u spaart of ergens vast heeft staan. Heeft u nog een spaarpotje, gebruik dit dan om uw aankoop mee aan te schaffen, dan bent u goedkoper uit dan hiervoor een lening aan te gaan.
  • Een lening moeten aflossen is een extra geestelijke belasting. U moet het af te lossen bedrag elke keer opnieuw ophoesten en dat neemt een hap uit het normale maandelijkse budget waar u altijd aan gewend bent geweest en naar geleefd heeft. Het bedrag dat u moet aflossen gaat ten koste van andere noodzakelijke uitgaven of van de extraatjes die het leven leuk maken en die u niet meer kunt doen. U zult strakker moeten budgetteren en uw geld moeten uittellen. Daarnaast komt hier de zorg bij van het besef dat uw inkomsten gelijk moeten blijven en dat er dus niets anders bijzonders moet gebeuren, zoals ziekte, arbeidsongeschiktheid of baanverlies.
  • Lenen is niet eenvoudig. Het lijkt eenvoudig omdat het u te gemakkelijk wordt gemaakt. Maar de voorwaarden van de verschillende leningen leest u pas in de héle kleine lettertjes. Het kost dus heel veel tijd om goed uit te zoeken of u niet vast komt te zitten aan een veels te dure lening en of u wel vervroegd mag aflossen. Deze tijd kunt u beter investeren in het zoeken naar alternatieven, zoals bijvoorbeeld het aankopen van een veel goedkoper of tweedehandsapparaat, het rondvragen bij vrienden en kennissen of zij nog zo’n product hebben waar ze gratis of goedkoop van af willen of het bezoeken van rommelmarkten of kringloop-winkels. Of u kunt deze tijd investeren in het bijverdienen van wat extra spaargeld door het lopen van een krantenwijk, ook nog goed voor de gezondheid, of babysitten, schoonmaken, of andere werkzaamheden.
  • Lenen kan er voor zorgen dat u van de wal in de sloot terecht komt. Voordat u het weet zijn uw problemen groter dan voordat u uw lening aanging. Bij het CKI, het Centraal Krediet Informatiesysteem, van het BKR worden alle kredieten en gsm-abonnementen bijgehouden. Bij aflossingsproblemen krijgt u een negatieve aantekening, die zichtbaar is voor alle organisaties die aangesloten zijn bij het BKR. En dat zijn er heel veel, van banken tot warenhuizen en telefoon-aanbieders. Hierdoor kunt u op allerlei andere fronten tegen problemen aanlopen. Voor een volledige lijst van deelnemers kunt u kijken op de site van het BKR.
  • Lenen is leeftijdsgebonden: u kunt alleen maar geld lenen wanneer u tussen de 18 en 68 jaar oud bent. Heeft u een lening op oudere leeftijd, dan moet die afgelost zijn voordat u 72 jaar oud bent.

Helaas worden er via internet zelfs leningen verstrekt aan mensen met een negatieve BKR registratie en mensen zonder vaste baan. Het zogenaamd “verantwoord lenen” is dus een wassen neus en het betekent dan ook dat u zelf moet nadenken voordat u leent. Dat iemand u geld wil lenen, wil nog niet zeggen dat u zich dat kunt veroorloven.

Links