Welke risicos bestaan er bij lenen

Inleiding

Tegenwoordig zijn er een hoop mooie spullen te koop. Denk hierbij aan een schitterende LCD televisie, een razendsnelle PC of een nieuwe auto. Om je heen zie je ze overal. Dagelijks krijg je folders binnen over van Bekam of een andere kredietverstrekker of zie je reclames op TV over lenen. Tijd om eens na te denken over de risico’s en gevolgen van lenen.

Lenen en de gevolgen ervan

Laten we ten eerste bedenken dat sparen altijd beter is dan lenen. Als je spaart ontvang je rente, daar waar je rente moet betalen als je leent. Als u in staat bent om elke maand een bedrag apart te leggen dan bouwt u al snel een mooi bedrag op, waarover je ook nog eens rente krijgt. Het geld wat je spaart kun je daarnaast opnemen wannneer u maar wilt.

Maar sommige dingen komen nu eenmaal onverwacht. De auto begeeft het, uw TV gaat ineens stuk. In dit soort gevallen kan een lening dan uitkomst bieden. Als u geld leent betekent dit vanzelfsprekend dat u dit geld zal moeten terugbetalen, plus rente.

Voorbeeld van een lening Stel u leent 5000 euro, hetgeen u terug betaald in termijnen van 75 euro per maand, verspreid over 90 maanden. Een snel rekensommetje leert ons dat u dan in totaal zo’n 6750 euro zal terug betalen. Dit is 1750 euro meer! Als u gespaard had voor dit bedrag had u dus 1750 euro kunnen besparen. Bijkomende factor is dat als u eindelijk verlost bent van uw lening na 90 maanden, het product alweer aan vervanging toe kan zijn. Hierdoor zult u wellicht een nieuwe lening aangaan en zodoende komt men terecht in de zogeheten neerwaartse spiraal.

Risico's

Het lenen van geld en het maken van schulden is tegenwoordig een geaccepteerd verschijnsel in onze samenleving. Als er een lening wordt aangegaan, brengt dit voor de mensen financiele risico’s met zich mee. Risico’s die in de meeste gevallen geen problemen opleveren. In sommige gevallen echter wel; mensen verliezen hun baan, gaan scheiden, zijn ziek of geven simpelweg te veel uit. Daardoor krijgen ze problemen met de financien en dit kan leiden tot situatie waarin ze niet meer in staat zijn om de maandelijkse lasten van de lening te kunnen voldoen. Dit kan leiden tot problematische schuldsituaties.

Voorkomen van risico’s

  • Weet u niet zeker of u kan lenen? Leen dan niet!

Zet uw inkomsten en lasten op een rij. Als het niet lukt om geld opzij te zetten voor noodzakelijke uitgaven, ga dan bij uzelf te rade of het verstandig is om te lenen. Probeer desnoods een paar maanden of u een bedrag op zij kan zetten zonder in de problemen te komen.

  • Leen niet meer dan noodzakelijk

Als u besluit om een lening aan te gaan, leen dan nooit meer dat noodzakelijk is. Uw maandelijkse aflossing mag niet interfereren met het betalen van uw gebruikelijke vaste lasten. Bepaal van te voren wat de lening u gaat kosten inclusief aflossing. Als dit veel hoger is dan als u de aankoop had gedaan zonder krediet, overweeg dan om niet te lenen. 

  • Denk aan de toekomst

Hou er altijd rekening mee dat uw levenssituatie kan veranderen. Stel je verlies je baan, krijgt een kind of gaat scheiden, lukt het u dan nog om uw schulden af te lossen? 

  • Vraag meerdere offertes aan

Verdiep u vooraf goed in de markt van het lenen. Sommige leningen hebben onnodig hoge rentes. Op internet kunt u alles vinden over lenen dus vergelijk het met elkaar. 

  • Betaal niet langer af dan de levensduur van het artikel

Stel dat u een laptop koopt d.m.v. een lening. De levensduur van zo’n apparaat ligt veelal tussen de 3 en de 5 jaar. Zorg er dus voor dat uw lening is afgelost als uw product aan vervanging toe is. Anders bestaat de kans dat u verder in de schulden raakt. 

  • Koop niet op afbetaling

Kopen op afbetaling kan ook worden gezien als een soort lening. Het lijkt in eerste instantie voordelig, maar ervaring leert dat deze rentepercentages vaak tussen de 15 en 20 procent liggen! Hierdoor betaalt u uiteindelijk dus meer. 

  • Ga geen nieuwe lening aan zolang u problemen heeft met aflossen van de oude.

Vanzelfsprekend is een nieuwe lening nooit de oplossing voor geldproblemen. Sterker nog, je raakt alleen maar verder van huis. Zoek eerder hulp bij ervaringsdeskundigen bij schulden.