Hoe voorkom je dat je moet lenen

Introductie

“Voorkomen is beter dan genezen”,zo ook met leningen. Een lening kost namelijk altijd geld: rente. Als je dus een lening kunt voorkomen dan kan je dat geld besparen. In dit artikel een paar suggesties om te besparen op je uitgaven zodat je niet hoeft te lenen.

 

Lenen voorkomen

Voorkomen dat je een lening moet opnemen is niet zo moeilijk als het lijkt. Waar het om gaat is dat je op een aant

al standaard uitgaven bespaart door slimmer met je geld om te gaan. Hier een paar suggesties:

Telefoonabonnement: Sim Only

Rond het einde van je abonnement voor je mobiele telefoon word je vaak gebeld of je een nieuw toestel wilt uitzoeken. Je blijft dezelfde maandelijkse kosten houden en je mag een nieuw mobieltje uitzoeken. Dat lijkt aantrekkelijk, maar kijk eens naar een SIM-only abonnement. In dat geval behoud je je telefoon en krijg je enkel een abonnement. Vaak is SIM-only al 50% goedkoper dan een abonnement met telefoon. Bespaar je hier zo €15 per maand mee, dan zit je toch al op €180 per jaar.

Boodschappen

Het klinkt misschien vreselijk ouderwets en saai, maar boodschappen doen met een duidelijk boodschappenlijstje scheelt uitgaven. Zonder lijstje loop je vaak door de supermarkt te dwalen en koop je altijd meer dan je gepland had. Houd je je echter strikt aan je boodschappenlijstje en koop je geen extra (vaak onnodige dingen) dan bespaar je hiermee geld.

 

Aankoop via internet

Bij bijna alles wat je via internet aankoopt heb je het recht om het zonder opgaaf van redenen binnen 7 dagen terug te sturen, ongeacht wat de aanbieder/verkoper ook zegt. Door dit wettelijke recht kan je makkelijker van een onnodige aankoop af als je toch beseft dat het niet is wat je wilt hebben of als besluit dat je het eigenlijk niet nodig hebt. Heb je dus in een opwelling een aankoop gedaan, stuur dan het pakket terug (verzendkosten voor eigen rekening) en zet het foutje van je impulsieve aankoop recht!

Vaak is het ook zo dat je op internet bij webshops lagere prijzen krijgt dan in een reguliere winkel. Zie je dus een product dat je wilt kopen in de winkel liggen, kijk dan even op internet (bijvoorbeeld op KIESKEURIG) om te kijken waar je het goedkoper kunt vinden op internet.

 

Uitgaan: forse besparing!

Uitgaan is leuk. Even andere mensen om je heen, drankje drinken, lekker feesten en de stress van je af laten glijden. Probleem: zit een leuk prijskaartje aan vast. Zet voor jezelf een duidelijk bedrag per maand apart voor uitgaan. Stel dat je normaal €150 per maand besteed aan uitgaan, zet dan voor jezelf eens het limiet op €100 per maand. Als je je hier aan houdt bespaar je €50 per maand oftewel €600 per jaar!

 

Conclusie

Het is vaak makkelijker om te voorkomen dat je een lening nodig hebt dan je denkt. Als je hier en daar wat limieten stelt voor jezelf en een gezonde dosis discipline hanteert dan ben je al halverwege. Bedenk voor jezelf eens waar jij op kunt besparen en voorkom zo dat je een lening nodig hebt. Want het geldt nog altijd: lenen kost geld.

Relevante links