Hoe begin je met aandelen

Met hoeveel geld ga ik starten

Wie al een klein beetje geld over heeft kan beginnen met aandelen. Met 50 euro kan je al aan de slag. Feit is wel dat relatief een groot deel van dat bedrag op gaat aan de dienstverlening voor het kopen en verkopen van je aandeel. Bij sommige brokers is dat 10 euro per transactie. Dat betekent dat je dan nog 30 euro over hebt om aan de aandelen te besteden. Met aandelen die soms minder dan een euro kosten, kan je dan nog steeds de mogelijkheid om er meerdere te kopen.

Om te beginnen is 50 euro natuurlijk wel een beetje weinig. De kosten wegen dan niet tegen de opbrengsten. Wie echt een veelvoud van dat geld over heeft, heeft een grotere kans om winst te maken. Rendementen van 5% op jaarbasis worden in de praktijk haalbaar genoemd. Dat betekent dat je op zijn minst 400 euro moet inzetten om de kosten van 20 euro te dekken. En hoe meer je inzet, hoe lager je rendement hoeft te zijn.

Welk deel van je vermogen

Stel dat je 400 euro op je bankrekening hebt staan. Is dat dan voldoende om met aandelen te beginnen?

De meeste adviseurs zullen je vertellen dat je alleen het geld moet inzetten dat je echt kan missen. Als dit het enige geld is dat je hebt, wordt het afgeraden om er aandelen van te kopen. De beurs kan namelijk behoorlijk stressvol zijn. Als de koersen hard omlaag gaan en je hebt al je geld er in zitten, is dat slecht voor je gemoedrust.

Je kunt je afvragen of het het waard is om hiervan ongelukkig te worden. Mocht je dit het niet waard vinden dan is het belangrijk dat je een goed verhouding vind. Een verhouding die het niet tot een ramp maakt als je geld verlies op de beurs. 30% wordt gezien als een maximum waar de meeste mensen zich prettig bij voelen. Hoe meer je van je vermogen inzet, hoe groter de stress die erbij komt kijken.

Hoe koop je aandelen

Ok, je bent zo ver dat je aan de slag wilt gaan.  Je gaat 30% van je vermogen inzetten op de aandelen markt. Je hebt een online partij nodig die je hierbij gaat helpen. Gelukkig heb je hierin veel keus. Je kan hiervoor aankloppen bij de bank waar je ook je bankrekening hebt. Andere opties zijn bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd.

Zo heb je de Binckbank en Alex beleggen. Maar je hebt ook internationale spelers zoals IG. De verschillen tussen deze partijen zijn wat betreft hun doelstelling niet al te verschillend. Het draait om het online mogelijk maken van kopen en verkopen en het aanbieden van informatie. Deze ene heeft hiervoor een andere interface dan de andere. Ook de kosten per transactie type verschillen.

Kopen bij deze online brokers is relatief eenvoudig. Ze zijn gemaakt en getest op bruikbaarheid voor alle leeftijden. Dat betekent dat je het redelijk snel onder controle zal krijgen. Het is ook in hun voordeel dat je de website goed zal kunnen gaan gebruiken. Wees dus op dat vlak niet al te bang. Het is makkelijker dan je denkt.

Hoe verdien je geld

Stel, de aandelen zijn in je bezit. Wanneer ga ik er aan verdienen. Je hebt hierbij 2 opties. Of je gaat verdienen wanneer de koersen gaan stijgen. Of je gaat verdienen wanneer er dividend wordt uitgekeerd. Koersstijgingen ontstaan wanneer het aandeel populairder wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het bedrijf goed scoort in de markt. Het kan ook ontstaan wanneer er sprake is van een verwachte overname. Uiteindelijk draait het om vraag en aanbod. Hoe groter de vraag. Hoe hoger de prijs die men er voor wil betalen.

Dividend is de tweede manier waarop je geld kan verdienen met je aandelen. Dividend is als het ware een soort rente die het bedrijf aan jou betaalt als compensatie voor jou geld dat je aan ze hebt gegeven. Hiermee kunnen ze gaan ondernemen. Dividend wordt meestal jaarlijks uitgekeerd en kent een voorspelbaar karakter zoals de hoogte en het moment van uitkeren.

Wanneer verkoop je je aandelen

Feit is wel dat je pas verdient aan je aandelen als je ook daadwerkelijk je aandelen verkoopt. Koersstijgingen zijn leuk, maar als je ze te lang vasthoudt kan je je rendement weer kwijtraken. Koersdalingen liggen altijd op de loer en zekerheid heb je pas als het geld weer op je bankrekening staat.

Wanneer jij tevreden bent met je winst kan je je aandelen gaan verkopen. Er bestaat ook de mogelijkheid om je aandelen te verkopen als je weinig vertrouwen meer hebt in het bedrijf met oog op de toekomst. Als je denkt dat de koersen gaan dalen kan je ze maar beter nu verkopen. Je verlies nemen is moeilijk maar in sommige situaties wel belangrijk om erger te voorkomen. Wie nauwelijks tijd heeft om de koersen in de gaten te houden kan beter kiezen voor een lange termijn visie met een automatisch punt voor verkoop. In zo'n situatie verkoop je je aandelen automatisch als ze een bepaald punt bereiken en kies je voor een strategie waarin je er vanuit gaat dat ze ooit toch wel weer omhoog gaan. Bespaart je een hoop tijd en gestress in de tussen tijd.