Hoe bescherm ik mijn aandelen

Hoe bescherm ik mijn aandelenportefeuille

Zeker nu de kredietcrisis volop woedt, wordt maar weer eens duidelijk dat het beschermen van een aandelenportefeuille geen overbodige luxe is. Beschermen klinkt duur, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Defensief met offensieve middelen

Het beschermen van een aandelenportefeuille is een defensieve aangelegenheid. De middelen zijn dit des te minder.

Er zijn twee manieren om uw aandelen te beschermen met opties.

  1. Het kopen van een putoptie
  2. Het verkopen van een calloptie

Het kopen van een put optie

Door het kopen van put opties op uw aandelen verkrijgt u het recht om uw aandelen te verkopen tegen een van te voren bepaalde koers gedurende een bepaalde looptijd.

Indien u nog niet bekend bent met opties verwijs ik u graag naar de uitleg over een put optie: Wat is een put optie

  • Stel: u heeft 500 aandelen Ahold gekocht voor € 8 per stuk = € 4.000.

U kunt het neerwaartse risico afdekken door 5 put opties te kopen op deze aandelen. Elke optie staat voor 100 aandelen.

  • Stel: u koopt 5 put opties Ahold januari 2011 € 8 voor € 1.

Door deze 5 putopties heeft u het recht om tot januari 2011 uw 500 aandelen te verkopen voor € 8 per stuk. Dit kost u wel 500 x € 1 = € 500

U heeft hiermee al het neerwaartse risico volledig afgedekt. Ook al zou de koers van Ahold naar bijvoorbeeld € 3 zakken, dan zou u op uw aandelen 500 x € 5 (€ 8 - € 3) = € 2.500 verlies hebben. Echter, u heeft de opties en daarmee dus het recht om de aandelen te verkopen voor € 8 per stuk. Deze verzekering kost u wel € 500. Deze heeft u terugverdiend bij een koers van € 8,50.

Het verkopen van een call optie

Door het verkopen van call opties op uw aandelen neemt u de verplichting om uw aandelen te verkopen tegen een van te voren bepaalde koers gedurende een bepaalde looptijd.

Deze manier van het afdekken van het risico is speculatiever en geeft veel minder zekerheid dan het kopen van put opties. Maar het verkopen van call opties heeft ook voordelen.

Indien u nog niet bekend bent met call opties verwijs ik u graag naar de uitleg over een call optie: Wat is een call optie

  • Stel: u heeft 500 aandelen Ahold gekocht voor € 8 per stuk = € 4.000.

U kunt het neerwaartse risico afdekken door 5 call opties te verkopen op deze aandelen. Elke optie staat voor 100 aandelen.

  • Stel: u verkoopt 5 call opties Ahold januari 2011 € 8 voor € 1.

Door deze 5 putopties heeft u de verplichting om tot januari 2011 uw 500 aandelen te verkopen voor € 8 per stuk. Hiervoor ontvangt u 500 x € 1 = € 500.

U heeft hiermee het neerwaartse risico slechts gedeeltelijk afgedekt.

Indien de koers zou zakken naar € 5, dan heeft u een verlies op de aandelen van € 3 => 500 x € 3 = € 1.500. U heeft echter wel € 500 ontvangen voor de verplichting om de aandelen te verkopen voor € 8. Het mogelijke verlies is dus met maximaal € 500 te verkleinen.

Stel dat de koers van Ahold in januari 2011 nog steeds op € 8 staat, dan heeft u € 500 euro ontvangen en is dit dus extra winst.

Stel dat de koers van Ahold in januari 2011 op € 10 staat, dan zal u verplicht worden om de aandelen te verkopen tegen € 8. In dit geval is dat nog steeds € 500 winst. Had u de call optie niet geschreven dan had u € 2.000 winst gehad.

In de praktijk is het schrijven van call opties als defensieve techniek vaak voor de korte termijn. Denkt u dat de aandelen op korte termijn wel eens iets terug zouden kunnen zakken, dan is het schrijven van call opties een goede manier om het neerwaartse risico te verminderen en in het geval van stabiele koersen extra winst te pakken.

Tips

  • Zorg ervoor dat u het principe van opties volledig begrijpt, opties zijn risicovolle derivaten.
  • Zorg voor een goede spreiding binnen uw portefeuille

Left-aligned text