Waar moet je op letten als je een spaarrekening opent

Sparen is populair.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen liever sparen dan bijvoorbeeld beleggen. Met sparen neem je minder risico. Veel mensen willen graag een spaarpotje opbouwen. Het is altijd een fijn idee om geld achter de hand te hebben voor bijvoorbeeld grote uitgaven of tegenvallers. Ook is bekend dat veel dingen een stuk duurder gaan worden. Gezinnen die nu nog rond komen, komen in de toekomst misschien in financiële problemen. Door een spaarpotje op te bouwen heb je wat geld achter de hand voor mindere tijden. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je een spaarrekening wilt openen?

Wat wil je met je geld op een spaarrekening doen?

Je geld voor een bepaalde tijd vastzetten. Je kan ervoor kiezen om je spaargeld voor een bepaalde tijd vast te zetten. Het voordeel hiervan is dat je een hogere spaarrente krijgt dan wanneer je voor een spaarrekening kiest waarbij je ieder moment je geld op kan nemen. Een nadeel is dat je niet makkelijk aan je geld kan komen wanneer je het eerder nodig hebt dan dat je spaartermijn afloopt. Het is verstandig om je geld voor een bepaalde tijd op een spaarrekening vast te zetten wanneer je er vanuit gaat dat je je geld niet op korte termijn nodig hebt.

Het kan zo zijn dat je je financiële plaatje niet rond hebt en dat je niet weet wat de komende maanden gaan doen, maar je houdt nou iedere maand een bedrag over dat je graag op een spaarrekening wilt zetten. In dat geval kan je het beste een spaarrekening kiezen waarbij je ieder moment je geld op kan nemen.

Een vast bedrag per maand storten op je spaarrekening storten. Er zijn spaarrekeningen waarbij je iedere maand een vast bedrag kunt storten. Dit bedrag wordt dan bijvoorbeeld iedere maand van je betaalrekening overgestort. Hierdoor weet je zelf waar je aan toe bent en kan je makkelijk sparen. Een ander voordeel is dat je vaak een hogere spaarrente krijgt omdat een bank meer zekerheid heeft.

Zelf kiezen wanneer en welk bedrag je op je spaarrekening stort. Sommige mensen vinden het erg vervelend om iedere maand ergens aan vast te zitten. De ene maand geven ze meer uit dan de andere maand. Wanneer het voorkomt dat je de ene maand bijna niks overhoudt en de andere maand juist een leuk bedrag, kan je het beste kiezen voor een spaarrekening waarbij je zelf kan kiezen wanneer en welk bedrag je spaart. Een nadeel hiervan is wel dat het sparen misschien wat moeilijker gaat omdat mensen nou eenmaal vaak automatisch meer uitgeven. Je moet zelf de discipline hebben om te proberen om toch iedere maand wat te sparen voor je spaarrekening.

Bij welke bank open je je spaarrekening?

De bank. Er zijn veel banken waar je een spaarrekening kunt openen. Het is belangrijk dat je een spaarrekening opent bij een bank die betrouwbaar. We kennen allemaal de verhalen van banken die failliet zijn gegaan en klanten die veel moeite hebben moeten doen om hun spaargeld terug te krijgen. Wanneer je een bank kiest moet dit er één zijn waar je je goed bij voelt en die je vertrouwt.

De rente. Bij het openen van een spaarrekening is de hoogte van de spaarrente erg belangrijk. We willen natuurlijk allemaal een zo'n hoog mogelijke spaarrente. Wanneer een bank een hoge spaarrente aanbiedt is het wel slim om eerst de kleine lettertjes te lezen. Er zijn banken die geven de eerste paar maanden een hoge spaarrente maar verlagen die rente daarna stilzwijgend. Dit wordt ook wel een variabele rente genoemd. 

Omdat er ontzettend veel keus is kan het moeilijk zijn om bij de juiste bank een spaarrekening te openen. Je kan in je omgeving vragen naar de ervaringen van anderen. Maar je kan bijvoorbeeld ook op internet zoeken. Er zijn verschillende vergelijkingssites waar je je wensen kan invullen. Wanneer je dit gedaan hebt komt er een rijtje met banken uit plus hun spaarrekeningen met rentes uit die het beste aan jouw eisen voldoen.

Conclusie

Het zeker lonen om verschillende spaarrekeningen te vergelijken. Probeer altijd van tevoren over je toekomst na te denken. Een andere optie is om verschillende spaarrekeningen te hopen. Zo kun je een spaarrekening openen waarbij je geld vaststaat en een spaarrekening waarbij je ieder moment je geld kunt opnemen. Zo heb je altijd een potje achter de hand!