Wat leer je tijdens een marketing cursus

Inleiding

Ben je geinteresseerd in Marketing? Is het vereist dat je een marketing cursus hebt gehaald voordat je ergens kan worden aangenomen? Verlangt je werkgever dat je je kennis gaat bijschaven op het gebied van Marketing? Dan is een marketing cursus hiervoor de oplossing. Maar wat kan je verwachten bij een marketing cursus? Wat houdt een marketing cursus precies in?

Type Marketing cursussen

Het vakgebied Marketing is een van de eerste vakgebieden waarop de wetenschap de focus heeft gelegd. Nog ver voor logistieke optimalisatie of slim inkopen, was het al bekend dat het bedrijven beter kunnen opereren door marketing. Coca Cola gebruikte in de jaren 50 al communicatie kanalen als billboards om potentiele consumenten duidelijk te maken dat Coca Cola het product was dat consumenten moesten kopen.

Maar Marketing heeft sinds die tijd niet stil gestaan. Er zijn met de komst van het internet veel veranderingen geweest op het gebied van Marketing. Er heeft een grote verplaatsing van marketing uitgaven plaats gevonden naar de zogeheten 'internet marketing'. Dit is ook de reden dat er tegenwoordig naast cursussen oude stijl Nima A en het Nima B ook cursussen kan volgen als:

  • cursus zoekmachine marketing
  • cursus online marketing

Cursussen oude stijl

Voor de internet revolutie waren er de alom bekend NIMA cursussen. De NIMA staat voor Nederlands instituut voor Internet Marketing en is actieve vereniging van, voor en door marketeers. Het doel van het NIMA is het stimuleren, ontwikkelen en profesionaliseren van Marketeers om hen in hun vakgebied te helpen.

Nima - A

Het NIMA-A is de basis cursus Marketing met basis principes en instrumenten. Het is bedoeld voor startende marketeers die voor het eerst in aanraking komen met Marketing. Deze cursus derhalve minder interessant voor mensen die al jaren in het vak zitten.

Basis vragen als 'hoe kan een onderneming zijn doelgroep bepalen en hoe zijn klanten te bereiken' worden beantwoord. Ook wordt er bekeken hoe producten en diensten kunnen worden bepaald om succesvol te kunnen opereren in de markt. Benadrukt wordt dat tunnelvisie wordt beperkt door ook goed naar de concurrenten te kijken. De focus ligt op:

  • hoe positioneer je je bedrijf, producten en diensten in de markt.

Nima - B

Wanneer de activiteiten in het marketing vak belangrijkere vormen beginnen aan te nemen en vakspecifieke kennis een vereist begint te worden, wordt het Nima B belangrijk. Deze cursus is vooral van belang voor junior functies als:

  • junior product managers
  • junior brand managers

De NIMA B cursus is dus geschikt voor diegenen die hogerop wil geraken in het marketingveld. Het zal de kennis verschaffen dat ten aanzien van het opstellen van het marketingbeleid noodzakelijk zal zijn. Het zal ingaan op modellen die als handvat dienen voor het oplossen van complexe marketing vraagstukken; ook zal het ingaan op het opstellen van marketing plannen en je in staat stellen strategische marktanalyses. De focus zal liggen op:

  • Hoe kan bedrijfscontinuiteit gewaarborgd worden door inzet van marketing