Computerlessen voor senioren

Inleiding

De jongere generatie is opgegroeid in een wereld van computeres en internet. Maar veel oudere mensen kunnen niet met computers overweg. Ze snappen niet hoe het werkt en vinden zo'n nieuw ding eigenlijk maar niks. En dat is eigenlijk best zonde, want het kan reuze handig en leuk zijn. Vooral het sociale gedeelte kan voor senioren erg belangrijk zijn. Het kan een manier zijn om makkelijk contact te hebben met familieleden, vrienden of kennissen, denk hierbij bijvoorbeeld aan emailen. Maar ook het rondsurfen op internet kan belangrijk zijn. Zo kan bijvoorbeeld worden gezocht naar interessante informatie. Gelukkig zijn er speciale cursussen voor ouderen om ze wegwijs te maken in de wereld van de computer en het internet. Wat wil je allemaal weten over computerlessen voor senioren?

Voor wie zijn computerlessen voor senioren?

In principe zijn computerlessen voor senioren geschikt voor alle ouderen die graag willen leren hoe ze met hun computer moeten omgaan. Toch is het voor veel senioren moeilijk om de eerste stap te zetten. Ze denken dat het niks voor hen is of ze zien het nut er niet van in. Het kan helpen een stap over de eerste drempel te zetten. Misschien heb je wel een oma of een buurvrouw die je er een plezier mee zou doen. Maak ze bijvoorbeeld enthousiast door te laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Wat leer je bij de computerlessen?

Er zijn verschillende computerlessen voor senioren. Je hebt bijvoorbeeld cursussen voor beginners, maar ook voor gevorderden. Bij een computercursus voor beginners worden de basispunten van een computer en het internet uitgelegd. Deze cursus is geschikt voor senioren die eigenlijk niks van een computer afweten. Er wordt ze bijvoorbeeld geleerd hoe ze met hun computer moeten omgaan.

  • Hoe gaat een computer aan?
  • Hoe werkt de muis?
  • Hoe werkt het toetsenbord?
  • Welke programma's heb je op een computer?
  • Hoe moet je deze programma's openen?

Voor de jongere generatie klinkt dit misschien allemaal heel simpel, maar als je nog nooit een computer hebt gebruikt dan kan dit allemaal nog best ingewikkeld zijn. Nadat de computer zelf duidelijk is, dan worden er verschillende mogelijkheden uitgelegd. Vaak komen er bij computerlessen voor senioren verschillende punten aan bod. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Typvaardigheid
  • Tekst verwerken met bijvoorbeeld Word
  • Een email adres aanmaken en emails versturen
  • Het gebruik van internet
  • Telebankieren

Waar kan je computerlessen voor senioren volgen?

Er zijn verschillende manieren om computerlessen te volgen. Zo worden er bijvoorbeeld computerlessen voor ouderen georganiseerd via een bejaarden of verzorgingstehuis. Ook zijn er verschillende organisaties die de zorg in een regio verzorgen. Deze bieden ook vaak computerlessen voor ouderen aan. Een andere mogelijkheid is om persoonlijke computerlessen te krijgen. Deze kunnen worden aangeboden door particulieren. Een laatste mogelijkheid is een thuiscursus. Er zijn verschillende boeken en cd-roms verkrijgbaar om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Bij groepscursussen komt een groep bij elkaar en wordt alles door een leraar uitgelegd. Hierbij wordt over het algemeen een groot scherm gebruikt om als voorbeeld te dienen. De groepen voor de lessen worden over het algemeen klein gehouden zodat er ook veel tijd is voor individuele aandacht. In deze lessen worden de algemene dingen uitgelegd. Een persoonlijke computerles kan je helemaal naar je eigen wensen indelen. Je kan dingen overslaan die je niet interessant vind, terwijl je aan andere punten weer meer aandacht kan besteden.

Conclusie

Het is voor ouderen ideaal om computerlessen te volgen. Ze kunnen op die manier makkelijk online contact houden met bijvoorbeeld (klein)kinderen en er is van alles te vinden op internet. Bovendien is het ook praktisch, denk bijvoorbeeld aan telebankieren. Je hebt verschillende computerlessen voor senioren. Bij de basislessen wordt de computer uitgelegd en simpele handelingen zoals tekstverwerken en emails versturen. Er worden door verschillende instellingen computerlessen voor senioren georganiseerd. Dit is over het algemeen in groepsverband, maar je kan ook kiezen voor individuele lessen of een thuiscursus. Wanneer je computerlessen wilt volgen, let er dan op wat er precies behandeld gaat worden en of het aansluit op wat je wilt leren. Voor gevorderden zijn er ook verschillende lessen zodat je nog meer dingen over je computer en het internet kan leren.