5 regels bij een nieuwe baan

5 regels bij een nieuwe baan

De eerste indruk bij een nieuwe baan vinden mensen erg belangrijk. Je laat zien wie je bent en hoopt geen blunders te maken. Hier volgen een aantal regels voor de eerste weken van je nieuwe baan. Waar je op moet letten en hoe je met sommige situaties omgaat.

Tips

De eerste werkdag is vaak spannend en gaat niet vanzelf gemakkelijk. Alles is nieuw en de dingen die je gewend was bij je oude baan zijn hier misschien heel anders. In de eerste weken probeer je een goede basis te leggen voor de toekomst, dit is erg belangrijk. Maak je een grote blunder voor een opdrachtgever? Dan heeft je baas al gelijk een slecht beeld van je. Je kan dat beeld wel bijschaven maar de eerste dingen onthouden mensen goed. Zorg ervoor dat je een goed indruk maakt, maar hoe doe je dat?

1. Begin op tijd en ga ook op tijd weer naar huis

Als je iedere dag stipt om 17.00 uur naar huis gaat, weten je collega’s dat ze je niet om 16.55 uur nog een opdracht in de schoenen kunnen schuiven. Zo voorkom je dat je moet overwerken. Stel je eigen grenzen. Kom ’s morgens ook op tijd op je werk. Te laat komen is één van de grootste ergernissen van de baas en je collega’s. Probeer je tijdens het werk ook goed te concentreren en praat niet teveel. Tuurlijk kun je wel even gezellig met die ene collega gaan praten maar je krijgt al snel de status van ‘kletskous’. Laat zien dat je een harde werker bent, zo krijg je meer waardering van je baas.

2. Wees eerlijk

Als je iets niet begrijpt of nog nooit gedaan hebt, zeg het dan eerlijk. Dit kunnen jou collega’s alleen maar waarderen. Vraag vol zelfvertrouwen of een collega je het wilt uitleggen. Veel mensen willen zich, zeker in het begin, niet laten kennen en zoeken het zelf wel uit. Dit kost je enorm veel tijd en vaak mislukt het aan het eind alsnog. Wees niet bang om eerlijk te zijn. Je kunt niet alles weten.

3. Kleed je netjes

Het is niet alleen je innerlijk waarop je ‘beoordeeld’ wordt maar ook je uiterlijk. Je kunt niet op kantoor aankomen in een wijde broek met gympen eronder. Let op de details. Je kunt nog zulke mooie kleding aan hebben, als je je haar niet hebt gekamt, staat het alsnog niet. Het gaat om het totaalplaatje. Doe bijvoorbeeld een mooie ketting of oorbellen om. Kies voor een ingetogen sieraad, het mag niet opvallen. Voor de mannen: zorg dat alles netjes gestreken is, zorg ook voor schone schoenen en een nette koffer.

4. Wat word er van je verwacht?

Probeer dat te begrijpen. Zet op een rijtje wat jouw taken zijn en wat niet. Probeer niet werk naar je toe te trekken wat eigenlijk makkelijk iemand anders kan doen. Zorg dat je eigen werk goed wordt afgeleverd.

5. Wees jezelf

Probeer niet krampachtig bij anderen in de smaak te vallen. In het begin zullen er misschien dingen fout gaan, dat heeft iedereen, maar zorg dat je niet teveel aandacht trekt. Wees vriendelijk, maak met iedereen een praatje en wees gewoon jezelf.

Conclusie

Het is belangrijk dat je eigen grenzen stelt. Zorg dat je je netjes kleedt, wees jezelf en weet wat er van je verwacht wordt. Iedereen moet door een eerste periode heen, daarna zul je meer vertrouwen krijgen en zal alles iets gemakkelijker gaan.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden