Tortilla's met gehakt

Tortilla’s met gehakt

Tortilla’s worden steeds populairder in Nederland. Er zijn veel varianten. Hier geef ik het recept van tortilla’s met gehakt. Het is een pittig recept maar wel erg lekker!

Geschiedenis

In de Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse keuken worden veel ongezuurde pannenkoeken gemaakt van maïs- of tarwemeel. Ook wel tortilla’s genoemd. Het is echt volksvoedsel in Mexico.

De traditionele tortilla wordt dus gemaakt van maïsmeel. De maïs wordt in kalkwater geweekt, gestampt en voorgekookt. Vervolgens wordt het deeg gekneed en wordt het in dunne stukken gekneed. Daarna wordt het gebakken op een gloedhete bakplaat. In de grote steden in Mexico worden tortilla’s niet meer met de hand gemaakt. Dit gebeurt in machines en ze zijn erg dun en gelijk. In de kleine steden worden de tortilla’s nog wel met de hand gemaakt en zijn ze wat dikker.

De meeste mensen zijn het erover eens dat de traditionele zelfgemaakte tortilla’s het lekkerste smaken, maar door het lange werk dat eraan besteedt moet worden, zijn deze handgemaakte tortilla’s steeds zeldzamer. Tortilla’s variëren in grootte van 6 tot meer dan 30 cm, afhankelijk van het gebied waar het gerecht gemaakt wordt. De tortilla komt ook nog in verschillende vormen voor. Je hebt de taco, nacho, burrito, tostada, quesadilla en de enchilada.

Mexicaanse keuken

De Mexicaanse keuken wordt in Nederland steeds populairder. Je ziet steeds meer Mexicaanse restaurantjes en ook in de supermarkten liggen steeds meer Mexicaanse gerechten. Het is ook een vrij eenvoudige keuken omdat je met een aantal basisingrediënten eindeloos kunt variëren. De Mexicaanse keuken is opgebouwd uit verschillende invloeden. De basis ligt bij de Azteekse- en Mayacultuur. In de zestiende eeuw komen hier ook Spaanse invloeden bij en eind negentiende eeuw worden de gerechten aangevuld met enkele Franse invloeden. Dit is terug te vinden in sommige broden, sauzen en kookmethodes. De Mexicaanse keuken maakt veel gebruik van paprika’s, pepers en peulvruchten. Het meest bekende gerecht is toch wel de tortilla.

Het recept

Benodigdheden:

 • 300 gram gehakt
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 rode paprika
 • een half zakje vierkante aardappeltjes
 • 6 tortilla’s
 • 1 bolletje mozzarella
 • 2 plakjes kaas
 • 1 zakje tacosaus
 • olijfolie
 • water

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de ui fijn en pers de knoflook fijn, doe dit samen in een pan met wat olijfolie. Voeg het gehakt toe en wacht tot het gaar is. Daarna voeg je de aardappeltjes toe. Snij ondertussen de paprika in dobbelsteentjes en voeg deze ook toe. Bak alles 5 minuten op hoog vuur, schep het geheel vaak om. Voeg als laatste de kruiden uit het zakje toe en een klein beetje water. Vul de tortilla’s met de gerechten uit de pan. Tot slot leg je er wat kaas overheen en doe je de tortilla’s zo’n 15 à 20 minuten in de oven.

Tips:

Neem een glaasje Sangria bij de tortilla’s. Dit is een erg goede combinatie. Sla met een frisse dressing is ook erg lekker bij tortilla’s. Je kunt tortilla’s ook gebruiken als dessert. Dan hoef je het natuurlijk niet helemaal te bereiden zoals hierboven. Je verwarmt dan de tortilla’s even in de magnetron en doet er daarna bijvoorbeeld een bolletje vanille ijs overheen.