De slopende ziekte van Lyme

De slopende ziekte van Lyme

Wandel je veel in het bos of ben je veel buiten? Controleer jezelf dan altijd op teken. Je weet wel: die kleine spinachtige beestjes die de slopende ziekte van Lyme veroorzaken. Het blijkt dat in de helft van de gevallen de slachtoffers niet weten dat ze gebeten zijn. In die gevallen kan de ziekte van Lyme een zeer slopende ziekte zijn. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de ziekte van Lyme een ernstige ziekte is.

Ziektebeeld

Als je weet dat je door een teek gebeten bent en je krijgt een rode kring op die plek, dan moet je zeker een bezoek aan de huisarts brengen. Het kan, als je er niet op tijd bij bent, leiden tot ernstige spierverzwakkingen, uitval- en verlammingsverschijnselen. In Nederland is 1 op de 5 teken besmet met de Borrelia-burgdorferi bacterie, zoals de ziekte van Lyme in de medische wereld wordt genoemd. Jammer genoeg weten de Nederlandse artsen er weinig van. De ziekte begint vaak met griepverschijnselen en hevige vermoeidheid. De griepverschijnselen gaan weg maar de vermoeidheid blijft. Later komt er haaruitval en spierpijn bij. Dit zijn allemaal erg vage klachten, het zouden meerdere ziekten kunnen zijn. De internisten in het ziekenhuis weten zich vaak geen raad met deze klachten en gooien het op het Chronisch Vermoeidheidssyndroom of sturen je naar de psycholoog omdat het tussen de oren zou zitten. Het komt niet voor in de medische studie van de artsen en internisten, daarom is het vrij logisch dat ze niet snel aan de ziekte van Lyme denken.

Testen

Je zou denken: als ik dit soort klachten heb, laat ik toch gewoon een test uitvoeren om vast te stellen dat ik Lyme heb? Spijtig genoeg gaat het niet zo makkelijk. De testen in het reguliere ziekenhuis zijn vaak erg onbetrouwbaar. Er komen vaak negatieve testen uit terwijl de patiënt wel de ziekte van Lyme heeft. Dit komt doordat de bacterie zich zo diep mogelijk in je lichaam nestelt en verschillende vormen aan kan nemen. Als dit gebeurt is, kun je door een gewoon bloedonderzoek bijna nooit de ziekte van Lyme vaststellen. In het ziekenhuis wordt er getest door de WesternBlot of Elisa test. In de alternatieve geneeskunde zijn er meer betrouwbare testen en behandelingen op het gebied van Lyme. Wil je meer weten hoe je een goede diagnose kan stellen bij de ziekte van Lyme? Kijk dan bij het artikel Diagnose ziekte van Lyme

Behandeling

In de meeste gevallen wordt de Lyme behandeld door antibiotica. Er worden wel verschillende richtlijnen gehanteerd en dat zorgt voor veel verwarring. Vaak wordt de Lyme te kort behandeld en daardoor kan het op een keer chronisch worden. Er kan ook behandeld worden door middel van bioresonantie. Dit is een therapie waardoor elektromagnetische trillingen met een specifieke frequentie ervoor zorgt dat het lichaam wordt aangezet om zichzelf te herstellen.

Wil je meer weten over de behandeling van Lyme en de verschillende richtlijnen? Kijk dan eens bij Behandeling ziekte van Lyme .

Handige links

Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten

Hier vindt je veel actueel nieuws over de ziekte van Lyme.

Lymenet

Op bovenstaande site kun je een lijst met symptomen bekijken van de ziekte van Lyme. Verder is er ook nog een forum waar veel informatie op staat.

Meer artikelen over Lyme:

Diagnose ziekte van Lyme

Behandeling ziekte van Lyme

Hoe ga je met de ziekte van Lyme om?