Facebook miljonair

Inleiding

Facebook hoef ik je waarschijnlijk niet meer voor te stellen. Met zijn 500 miljoen leden is het veruit het meest populaire sociale netwerk ter wereld. Momenteel wordt de waarde van Facebook op 15 miljard dollar geschat. De oprichter, Mark Zuckerberg, staat in de top 400 van rijkste mensen op aarde. Hoe kon een computernerd zo snel miljonair worden?

Nerds

In 2003 ontmoeten Mark Zuckerberg en Eduardo Saverin elkaar op de universiteit van Harvard. De nerds vallen nauwelijks op tussen hun studiegenoten en hebben weinig of geen succes bij de meisjes. Mark en Eduardo gaan samen naar feestjes en fantaseren over hun toekomst. Ze komen dan op het idee om meisjes te beoordelen aan de hand van foto's uit klasseboeken op het internet. Hun site (facemash ) verspreidt zich razendsnel onder de studenten en in één klap kent iedereen beide jongens.

The Facebook

Mark Zuckerberg wordt eind 2003 gecontacteerd door Tylor en Cameron Winklevoss, 2 populaire studenten die lid zijn van het roeiteam. Ze hebben plannen om een sociaal netwerk op te richten met als naam connectU en ze zoeken een goede computerprogrammeur. Door de bekendheid van facemash komen ze bij Mark Zuckerberg terecht. Zuckerberg ziet veel mogelijkheden in het hele systeem en belooft hen om mee te werken. Hij houdt de gebroeders Winklevoss een drietal maanden aan het lijntje met allerlei smoesjes omtrent de website. In de tussentijd ontwikkelt hij samen met Eduardo Saverin zijn eigen netwerk, The Facebook. Eduardo heeft wat spaarcenten en financiert de oprichting van hun site. Hij wordt financiëel beheerder en ze spreken af dat hij 30 procent aandeel heeft van het bedrijf. Zuckerman krijgbt 70 procent als bedenker en webmaster. Wanneer begin 2004 hun site online verschijnt is het onmiddellijk een gigantisch succes. Binnen de korste keren is de hele universiteit lid van The Facebook. De verontwaardiging bij de broers Winklevoss is groot en ze beschuldigen Zuckerman ervan hun idee gestolen te hebben.

Succes

Het succes breidt de volgende maanden uit naar andere universiteiten. Het geniale systeem heeft veel aantrek bij de studenten en zelfs professoren begruiken het systeem om hun studenten te kunnen volgen. Zuckerberg verhuist dan naar silicon valley in Californië. Hij steekt zijn studieplannen even in de koelkast en stort zich volledig op de verdere ontwikkeling van The Facebook. Eduardo is nog steeds de enige geldschieter en blijft in New York om adverteerders te zoeken.

Verraad

In Silicon Valley ontmoet Zuckerman een zekere Sean Parker. Parker is bekend omwille van 'Napster', een illegaal programma om muziek te downloaden. Als computernerd beschouwt Zuckerman hem als een held. Parker neemt Zuckerman onder zijn hoede en gaat meer en meer deel uitmaken van het bedrijf. Onder zijn impuls verandert de site naar 'Facebook' en wordt Eduardo via een truc met aandelen uit het bedrijf gewerkt. Facebook staat op punt om door te breken naar de hele wereld en stijgt miljoenen dollars in waarde. Eduardo voelt zich bedrogen en het komt zelfs tot een rechtzaak met Zuckerberg. Ook de gebroeders Winklevoss spannen een rechtzaak aan tegen Zuckerberg. Zij kregen een vergoeding van 65 miljoen dollar maar strijden nog altijd verder via de rechtbank. De gegevens van de zaan Zuckerman vs. Saverin zijn gehuld in geheimzinnigheid. Sean Parker werd in 2005 door Zuckerman uit het bedrijf gegooid omdat hij de goede naam van Facebook in het gedrang zou brengen.

Conclusie

Facebook is zo populair omdat het mensen uit de hele wereld samenbrengt. Het is dan ook ironisch dat dit succes de twee beste vrienden uit elkaar drijft. Hun vriendschap is ontaard in een juridisch geschil en het is nog maar de vraag of die nog ooit hersteld kan worden. Het succes en het geld waren nooit hun drijfveer geweest maar het betekende wel het einde van hun vriendschap. Misschien dat ze ooit online op facebook terug 'vrienden' worden...

The movie

Het succesverhaal is in 2010 verfilmd door David Fincher (bekend van Fight club en seven) onder de naam the social network. De film oogst veel lof onder de recensenten en filmcritici. Bij Faceook zelf zijn ze niet opgezet met de verfilming, het verhaal zou het imago van Facebook wel eens kunnen schaden. De film lokt nu al volle zalen in Amerika en ook hier zal dat waarschijnlijk het geval zijn.