De beste tip om rijk te worden

De beste tip om rijk te worden

In onze materialistische maatschappij zijn er veel mensen die dromen van onbeperkte rijkdom. Vaak blijft het bij dromen, maar sommige mensen gaan de uitdaging aan en doen daadwerkelijk een poging om een grote financiële rijkdom in het leven te creëren. 

Ze werken 70 uur per week of meer om zoveel mogelijk geld te verdienen. Ze proberen zoveel mogelijk promoties binnen te halen.

Het rare is echter dat veel van deze mensen wel veel geld verdienen, maar (bijna) nooit financieel onafhankelijk worden. Heb je ooit wel eens gehoord van mensen die de loterij wonnen? Wat vaak gebeurd is dat ze het geld binnen een paar jaar kwijt zijn. In dit artikel bespreek ik het cruciale inzicht dat bij veel mensen ontbreekt om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Zelf heb ik actie ondernomen door bijvoorbeeld deze website te maken over 40 jaar cadeau.

Waarom mensen niet rijk worden

Voordat ik beschrijf hoe je daadwerkelijk financieel onafhankelijk kunt worden, beschrijf ik waarom mensen het juist niet worden. De meeste mensen zijn op de hoogte van de concepten activa en passiva. Mocht je dit niet zijn, dan geef ik even een korte uitleg.

Activa komen neer op de inkomsten die je hebt in je leven; bijvoorbeeld je salaris of een uitkering. Passiva die je hebt zijn je uitgaven. Je uitgaven komen neer op alle kosten die je hebt zoals huur of hypotheek en kosten voor bijvoorbeeld kleding en eten. Wanneer activa en passiva in evenwicht zijn is er sprake van een break-even point. De meeste mensen zitten rond dit break-even point. Mensen sparen of ze maken schulden.

Activa en Passiva in Cirkels

Waar de meeste mensen echter niet bewust van zijn is dat ze in cirkels werken. Aan het eind van de maand krijgen mensen hun salaris. De rest van de maand teren ze hierop. Alle kosten worden van dit salaris betaald. Aan het eind van de maand is het geld min of meer op en wordt er gewacht op een nieuw salaris.

Natuurlijk zijn er mensen die meer geld overhouden aan het eind van de maand. Ook al is het vaak zo dat mensen een levensstandaard hebben die gebaseerd is op hun inkomen! De eerste stap naar financiële onafhankelijkheid is het overhouden van geld aan het eind van de maand. Je doel is om uit de cirkel van geld verdienen en geld uitgeven te komen.

De Beste Tip om Rijk te Worden

In de vorige paragraaf is beschreven hoe mensen hun geld in cirkels werken. Inkomsten en uitgaven heffen elkaar aan het eind van de maand op. Om uit deze cirkelbeweging te komen moet je aan het eind van de maand geld overhouden. De beste tip om rijk te worden is om geld voor je te laten werken.

Sommige mensen gaan er vanuit dat het kopen van een eigen huis een goede investering is. Het probleem hiermee is echter dat je een hypotheek afsluit. Je bent een bepaald bedrag schuldig voor je hypotheek en dit bedrag betaal je terug. Uiteindelijk zijn de activa en passiva voor je hypotheek break-even.

In plaats hiervan moet je geld voor je laten werken. Investeren is het toverwoord; het opbouwen van een passief inkomen. Dit bereik je door bijvoorbeeld goedkoop een huis te kopen en dit in de verhuur gooien. Of door bepaalde aandelen te kopen waarvan je met grote zekerheid kunt zeggen dat ze geld gaan opleveren. Op een gegeven moment kunnen dit soort investeringen zich terugverdienen. Op dit moment kun je gaan profiteren van het passieve inkomen dat deze investeringen je geven.

Rijk worden gaat niet vanzelf

Financieel onafhankelijk worden door middel van investeringen vraagt veel tijd. Voordat je rijk kunt worden komen er natuurlijk nog meer aspecten om de hoek kijken. Je moet onder andere leren hoe beleggen werkt, doorzettingsvermogen kweken en de juiste instelling verkrijgen. Maar denk eens na over de bovengenoemde aanpak. Wist je dat de meeste mensen rond de drie uur per dag televisie kijken? Dit komt neer op in totaal zo'n 10 jaar (!) van een mensenleven. Bedenk je eens wat je nog meer met deze tijd kunt doen: een beleggingscursus volgen bijvoorbeeld. Natuurlijk kun je ook beginnen met het lezen van het boek waarop deze tekst geïnspireerd is: Rich Daddy Poor Daddy.

Ten slotte kun je overwegen om te gaan schrijven voor Leerwiki.nl om wat zakgeld bij te verdienen, is nog eens leuk om te doen ook.