Waar moet je op letten bij het starten van een restaurant

Tips voor het starten van een eigen restaurant
 
Heb je al jaren de droom om een eigen restaurant te beginnen? Hieronder staan zeven tips om rekening mee te houden als je een restaurant start.

7. Administratie

Je start waarschijnlijk niet je eigen restaurant omdat je zo'n goede boekhouder bent, maar ook dat hoort erbij! Als je nog nooit een eigen onderneming hebt gehad is het goed om je te verdiepen in de wettelijke verplichtingen die je hebt ten aanzien van je onderneming. Hiervoor kan je kijken op de site van de belastingdienst of een cursus volgen over boekhouden. Als je er echt geen kaas van hebt gegeten en je je er niet in wilt verdiepen of kunt verdiepen, zorg dan dat je een goede belastingadviseur aan je zijde hebt. Want het laatste wat je wilt is een onaangename verrassing in de vorm van een blauwe envelop.

6. Reclame

Hoe maak je reclame voor je restaurant? Het beste werkt nog mond-op-mondreclame, de meeste mensen doen wat met de restauranttips die ze uit de naaste omgeving krijgen. Dingen die erbij helpen dat mensen voort zeggen dat ze echt bij jou moeten komen vind je hieronder, maar denk ook aan iets simpels als de restaurantnaam. Als iemand al niet op de naam van je restaurant kan komen wordt het lastig om aan te bevelen bij vrienden en kennissen! Daarnaast kan je jezelf ook online verkopen, veel beginnende restaurants starten met een dinerdeal via acties op kortingssites. Verder is het een kleine moeite om een instagram en facebook account te openen voor je restaurant, waarop je regelmatig een bericht plaatst, en zorg dat je vindbaar bent op google en google maps.

5. Techniek

Waarschijnlijk heb je in het begin nog geen of weinig personeel. Belangrijk is dat je bezit over de juiste apparatuur (www.horecarama.nl) die jou helpt om je klanten zo goed en zo snel mogelijk te bedienen. Niets is zo vervelend als te lang te moeten wachten op een gerecht. Verdiep je daarom in beschikbare apparatuur, innovaties en bedenk wat jou het meest gaat helpen in het zo goed mogelijk bedienen van de klant.

4. Inrichting

Zorg dat je restaurant sfeer uitstraalt. Mensen moeten zin hebben om naar binnen te gaan en een hapje te eten. Werk met licht en kleur en kijk wat de laatste trends zijn op restaurantgebied qua interieur. Houd er ook rekening mee dat je meubilair intensief gebruikt wordt en dat het dus van een goede kwaliteit moet zijn. Goedkoop = duurkoop. 

3. Prijs

Denk goed na over je menukaart; zorg dat je zo min mogelijk verspilling hebt en dat je met weinig ingredienten veel verschillende soorten gerechten kan maken. Verdiep je ook in de klanten die je wilt aantrekken; wat willen zij uitgeven voor een avond uit? En kijk wat restaurants in de omgeving te bieden hebben en waarin jij je kan onderscheiden. 

2. Locatie

De locatie is erg belangrijk. Doe goed onderzoek naar de omgeving waarin je je restaurant wil vestigen. En als je een ruimte van iemand overneemt, vraag dan uit waarom de verkoper stopt met zijn restaurant. Als je in een gebied zit waar al enkele restaurants zitten kan je dat zien als concurrentie, maar het is in ieder geval een teken dat er vraag is. Dat moet je nog maar afwachten als je de enige bent in een afgelegen gebied of een nieuwbouwwijk bijvoorbeeld. 

1. Kaart

Het allerbelangrijkst is toch wel de kaart. Zorg dat je tenminste een specialiteit hebt waar mensen voor omfietsen. Daarnaast is het belangrijk om aan te sluiten bij je publiek. Is je restaurant gevestigd in een wijk met veel jonge gezinnen? Dan is een vijfsterrenrestaurant misschien niet zo'n goed idee. Of zit je in een omgeving met veel bedrijven? Zorg dan dat je lunches voor grote groepen aanbied of vergaderarrangementen. En alles wat op de kaart staat moet van hoge kwaliteit zijn, je kan beter een kleine kaart hebben met iets duurdere gerechten dan een enorme kaart, waarbij je geen kwaliteit kan bieden omdat de producten niet vers zijn of de kok niet alle gerechten tot in de puntjes beheerst. Oefening baart kunst!