Waarom durfkapitaal als financiering voor startende ondernemer

Welke financiering voor een startende ondernemer (durfkapitaal misschien)

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Een startende ondernemer en start-up hebben het niet altijd zo eenvoudig om de financiering van zijn bedrijf rond te krijgen. En dat terwijl juist een startende onderneming extra geld nodig heeft voor de aanschaf van computers, materialen en machines. Helaas zijn vele banken momenteel niet erg scheutig met het geven van leningen aan starters. Enige hulp komt er gelukkig van de belastingdienst. Investeer in durfkapitaal en verdien aan de fiscale aftrek. Maak als start-up gebruik van de belastingvoordelen zodat er een win win situatie ontstaat voor u en de ondernemer.

Wie verstrekt mij durfkapitaal?

Een slimme manier van investeren in een startende onderneming is namelijk het gebruik van de bestaande fiscale regeling voor durfkapitaal en daar zijn nogal wat mensen met geld achter de hand in geïnteresseerd. In de praktijk kan dit durfkapitaal van allerlei partijen komen: de succesvolle ondernemer die in een nieuwe onderneming wil investeren en brood ziet in uw bedrijf. Maar ook van de particulier die veel in de mogelijkheden van een startende onderneming ziet. Durfkapitaal is een slimme manier om een startende ondernemer ondernemer geld te lenen en een steun in de rug te geven. Bij een lening van minimaal € 2.269 kunnen de geldverstrekker en investeerder wellicht spreken over durfkapitaal. En dat is niet onbelangrijk, want de regeling durfkapitaal geeft allerlei fiscale voordelen.

De fiscale voordelen van durfkapitaal

Het aantrekkelijke voor de geldschieter of investeerder is, dat er een groot aantal voordelen aan durfkapitaal zijn verbonden:

  1. De geldschieter hoeft over de verstrekte lening de eerste 8 jaren geen vermogensrendementsheffing te betalen, tot een maximale lening van € 46.984 (2016) per starter. De investeerder kan dit bij meerdere startende ondernemingen en bedrijven nog eens herhalen.
  2. Als de startende ondernemer de lening niet kan terug betalen, mag de geldverstrekker het verlies, dat hij hierdoor lijdt als een persoonsgebonden aftrek aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit tot een maximum van € 46.984 per startende ondernemer. Zo beperkt de investeerder zijn risico wat, terwijl hij wel zicht heeft op een mooi rendement op het geïnvesteerde bedrag.
  3. De geldschieter krijgt jaarlijks een extra heffingskorting. Maximaal is dit € 716.

Wat is durfkapitaal?

Niet elke investering wordt door de belastingdienst gezien als durfkapitaal. Er moet aan een aantal minimale voorwaarden zijn voldaan. Daarop zal de belastingdienst het kapitaal, de onderneming en de investeerder toetsen. DE belangrijkste voorwaarden zijn:

  1. Er moet een door de Belastingdienst goedgekeurde leningovereenkomst beschikbaar zijn.
  2. De starter moet natuurlijk door de Belastingdienst als ondernemer worden erkend.
  3. De geldverstrekker mag niet de de levenspartner of een mede ondernemer van de startende ondernemer zijn. In dat geval komt hij niet voor de fiscale regeling in aanmerking.
  4. Wanneer niet kan worden terugbetaald, moet het bedrag binnen 8 jaren na het verstrekken van de lening zijn kwijtgescholden.
  5. De startende ondernemer moet ook echt een beschikking hebben van de Belastingdienst, waaruit blijkt dat hij niet kan terugbetalen.

Slot financiering voor startende ondernemer

Het mes snijdt zo aan twee kanten: de starter krijgt zijn financiering en de geldverstrekker een fiscaal voordeeltje. Waar de startende ondernemer wel op moet letten is dat een durfinvesteerder allerlei voorwaarden kan stellen aan het bedrijf en wellicht zijn geld plotseling kan terug trekken. Maak voordat u met een durfinvesteerder in zee gaat ook hierover dus goede afspraken. Bespreek ook welke rechten de investeerder in uw bedrijf opbouwt, wanneer hij durfkapitaal in uw bedrijf stopt.