Een eigen bedrijf starten

Een eigen bedrijf, maak je er werk van?

Het grootste deel van de beroeps bevolking is in loondienst bij een bedrijf of instelling. Als het goed is, heeft men het naar zijn zin in het beroep dat men uitoefent. Veel mensen gaan dan ook met plezier naar hun werk. Op dit moment is er veel aan de hand met de economie. Er gaan bedrijven failliet door de recessie, aandelen zakken als een baksteen, op veel zaken moet worden bezuinigd en daardoor komen mensen op straat te staan. Het is niet zo eenvoudig om weer een baan te krijgen. Vooral de mensen die ouder zijn dan 40 jaar komen niet zo gemakkelijk weer aan werk. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat zij besluiten om voor zichzelf te beginnen. Toch is dit niet iets wat zomaar even wordt gedaan. Er komt een hele hoop bij kijken. Voordat iemand daadwerkelijk kan starten met zijn of haar eigen bedrijf zullen er heel wat zaken geregeld moeten worden. Dit is noodzakelijk om goed van start te kunnen gaan.

Plan van aanpak

Het eerste wat de startende ondernemer zich moet afvragen is: Wat is het product of wat is de dienst die ik wil gaan aanbieden? Het is belangrijk om dit zo helder mogelijk voor ogen te hebben. Ook de ondernemingsvorm is van groot belang. Wordt het een BV, een Zelfstandige Zonder Personeel of een VOF? Verder is het erg zinvol om te kijken wat er in de omtrek van het te starten bedrijf aanwezig is op dit gebied. Het is uiteraard onzin om een restaurant te starten in een straat waar al 5 eetgelegenheden zitten. Andere zaken waarover moet worden nagedacht zijn de huisvesting, wel of niet personeel, aanschaf van zaken die nodig zijn om een bedrijf te runnen enz. enz. Kortom, er komen een heleboel vragen aan de orde waarop antwoord zal moeten worden gevonden. Het starten van een onderneming is dan ook niet iets dat ‘zomaar even’ kan worden gedaan. Gelukkig zijn er instanties die de starter met raad en daad terzijde willen staan.

Hulp van alle kanten

Om te beginnen is er de Kamer van Koophandel. Ieder bedrijf moet daar worden geregistreerd. Het inschrijven is een formaliteit en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Wel zijn er kosten aan verbonden. Is de inschrijving een feit, dan heeft het bedrijf bestaansrecht en krijgt het een nummer van inschrijving. De KvK belegt ook op gezette tijden avonden voor startende ondernemers. Daar komen ook afgevaardigden van andere instanties die de starter advies kunnen geven. Ook kan de KvK ervoor zorgen dat het bedrijf wordt aangemeld bij de belastingdienst. Verder is het raadzaam om een zakenrekening te openen bij een bank. Er zijn banken die aantrekkelijke opties hebben voor startende ondernemers. Met een aparte rekening voor het bedrijf is uiteraard beter te volgen hoe het ervoor staat met inkomsten en uitgaven. Dit is ook gemakkelijk als men aangifte bij de belasting moet doen. De diverse banken in Nederland zijn graag bereid om hun nieuwe klant van alle mogelijke informatie te voorzien. De gemeente kan helpen bij het afgeven van eventuele vergunningen. Ook daar kan men als starter veel informatie verkrijgen over allerlei zaken.

Maak jezelf bekend!

Voordat het bedrijf daadwerkelijk van start gaat is het zinvol om te gaan netwerken. Het laten drukken en verspreiden van visitekaartjes, melden dat men een bedrijf gaat beginnen, de pers inlichten, al deze middelen kunnen worden ingezet om te melden dat men een bedrijf gaat opstarten. Ook het (laten) maken van een duidelijke en informatieve website is een prachtig hulpmiddel. Van tevoren is natuurlijk niet te voorspellen of een startend bedrijf succesvol zal zijn. Evenwel, als de startende ondernemer goed en gedegen aan dit avontuur begint, dan zal hij of zij dat uitstralen en in elk geval een goede basis hebben gelegd voor een mogelijk goed lopend bedrijf!