Hoe presenteer je een ondernemingsplan

Ondernemingsplan presenteren

Wanneer het ondernemingsplan af is, is het tijd om ermee aan de slag te gaan. Je zult bij de bank of bij verstrekkers van subsidie moeten praten over het ondernemingsplan. Je wilt er waarschijnlijk ook over praten met je potentiële opdrachtgevers of huidige collega's. Uiteraard wil je je partner, familie en vrienden ook overtuigen van je keuze voor het ondernemerschap. Daarom is het van belang om een goede presentatie te hebben voor het ondernemingsplan.

De belangrijkste stap: een goed verhaal

Zorg voor een goed verhaal waarin het vertrouwen en enthousiasme af spettert zonder dat het plan ongeloofwaardig wordt. Blijf hierbij vooral zo dicht mogelijk bij jezelf, want het is jouw plan en jouw (toekomstige) onderneming. Oefen de presentatie daarom voor de spiegel, of nóg beter: neem de presentatie op zodat je zelf terug kunt kijken en de foutjes gemakkelijk op kunt sporen. Ga eerlijk na bij jezelf: zou jij met zo'n ondernemer in zee gaan? Waarom wel/niet?

Waarom maak je twee presentaties voor een ondernemingsplan?

Voor een ondernemingsplan zul je twee presentaties moeten maken: een versie die slechts één minuut duurt en een versie die tussen de vijf en de tien minuten duurt. De korte presentatie zul je het vaakst gaan houden. In de taxi, tijdens de lunchpauze, bij de kapper, in de lift of bij de sportvereniging. De lange presentatie zal je gebruiken om investeerders te overtuigen van jouw ondernemingsplan.

Hoe maak je een korte presentatie?

Een presentatie van één minuut, ook wel een elevator pitch genoemd, is een presentatie die je uit je hoofd dient te weten zodat je je verhaal zo veel mogelijk kunt verspreiden. Je zult de elevator pitch vaak herhalen, dus op een gegeven moment leer je het vanzelf uit je hoofd. In de elevator pitch vertel je slechts de belangrijkste zaken. Denk hierbij aan dingen als: wat is het product, welke voordelen heeft de koper en waarom is het product zo uniek? Maak de elevator pitch zo interessant en prikkelend mogelijk. De bedoeling ervan is dat mensen willen dat je doorgaat met praten na je presentatie.

Hoe maak je de 'lange' presentatie voor het ondernemingsplan?

Tien minuten lijkt wellicht wat kort, maar voor de toehoorders zal het zeker niet kort zijn. Met name als ze vaak presentaties moeten aanhoren. Elk idee zou in tien minuten kunnen worden uitgelegd, dus richt je slechts op de hoofdzaken.

Tijdens de presentatie van tien minuten dien je in ieder geval antwoord te geven op vragen als:

 • Wie ben je?
 • Wat voor onderneming gaat het worden?
 • Wie zullen je klanten zijn?
 • Waarom heb je juist voor die onderneming gekozen?
 • Hoe ga je je onderscheiden met het gekozen product of dienst?
 • Waarom is het voor de toehoorders interessant om juist met jou in zee te gaan?

Overige tips bij het maken van een presentatie voor een ondernemingsplan

 • Laat de toehoorders merken dat je je tot hun richt door rustig en zelfbewust te spreken.
 • Begin met het zeggen wie je bent.
 • Beperk de presentatie tot ongeveer 10 sheets. Het kan als storend ervaren worden wanneer je te veel sheets gebruikt en het kan je bovendien ook afleiden van de presentatie. Daarnaast zul je minder gericht zijn op de toehoorders wanneer je steeds doorklikt naar de volgende sheet.
 • Houd de sheets rustig en behandel slechts een paar punten per sheet. Zorg er dus voor dat de presentatie al in je hoofd zit door het thuis steeds opnieuw te oefenen.
 • Overtuig de toehoorders tijdens de presentatie van je kwaliteiten waarmee je de ondernemings tot een succes gaat brengen. Houd rekening met het feit dat investeerders met name de ondernemer(s) verantwoordelijk achten voor het succes dat een onderneming zal behalen.
 • Zorg voor een goed verzorgd uiterlijk en een goede voorbereiding omdat je maar één kans krijgt om een eerste indruk te maken en verpest deze dus niet!