Wat zijn de voordelen van Franchise en Franchising voor Franchisenemers en Franchisegevers

Franchise en franchising

Franchise is de term voor een methode van zaken doen waarbij een particuliere ondernemer een handelsnaam van een vaak bekende keten gaat gebruiken voor zijn handel of winkel. De franchise formule is al jarenlang zeer populair en succesvol omdat het particulier ondernemerschap combineert met landelijke of zelfs wereldwijde naamsbekendheid. Franchise ondernemen kan voor zowel de franchisenemer als de franchisegever een win-win situatie opleveren!

Franchisenemer

De franchisenemer is de persoon of groep mensen die de handelsnaam gaat dragen. Zij kopen het recht om de handelsnaam te gebruiken en de totale herkenbaarheid van de keten te mogen inzetten bij hun eigen onderneming. Er zijn voor de franchisenemer een aantal grote voordelen van de franchise formule:

 • Hij is eigen baas
 • De onderneming is herkenbaar als onderdeel van een grotere keten wat consumentenvertrouwen verbetert
 • Er is een kleiner ondernemersrisico
 • De marketingactiviteiten worden veelal op landelijke schaal door de franchisegever verzorgt
 • De franchisenemer kan een al bekend concept aanbieden
 • De franchise formule biedt de franchise nemer de kans om zich als eigen ondernemer te profileren en een nieuwe start te maken in de ondernemings branche

Franchisegever

De franchisegever is de keten of grote onderneming die zijn handelsnaam tegen betaling aan kleinere ondernemingen verkoopt. Hij verkoopt het recht om de naam, uiterlijk en herkenbaarheid van de keten te gebruiken. Het zal niet lukken om snel franchisegever te worden; het behoeft immers een groot en bekend bedrijf. Maar als de franchise formule eenmaal gaat lopen voor de franchise gever, zijn er een aantal grote voordelen:

 • De franchisegever krijgt inkomsten zonder veel extra inzet of moeite, de naam/herkenbaarheid wordt immers verkocht en de franchisenemer gaat hiermee iets doen
 • De keten wordt op grote schaal bekend gemaakt door anderen
 • De franchisegever hoeft geen filiaalsysteem op te zetten om toch landelijk of op zijn minst lokaal verspreid te raken
 • Het product wordt op grote schaal bekend wat extra inkomsten kan genereren voor de franchisegever

Franchise beginnen

Het beginnen van een franchise is een droom voor velen. De voordelen hiervan hebben we hierboven al uiteengezet. De franchise formule geeft kleine ondernemers de kans om onderdeel uit te maken van een groter geheel en mee te draaien in het succes van een bekende onderneming. Het is echter niet gemakkelijk om een franchise te beginnen. De moeilijkheden van ondernemerschap komen ook bij deze formule om de hoek kijken. Verwacht niet dat het gemakkelijk is, omdat de naam van een bekende onderneming gebruikt wordt. Hoogstens zal de klanten toestroom iets meer gegarandeerd worden dan bij een nieuwe merknaam of keten. Dit zal echter alleen het geval zijn wanneer de keten al in de regio bekend is. Wanneer een oostelijke keten uit bijvoorbeeld Enschede een franchise laat openen in Haarlem, zal de naam van de keten ook daar eerst bekend moeten worden.

Voorbeelden van Franchise

Er zijn vele voorbeelden van ketens die volgens de franchise formule te werk gaan. Bekende namen zijn:

 • Albert Heijn en andere supermarkten
 • Burger King
 • Mc Donald’s
 • Subway
 • Setpoint
 • ReMaxx makelaars
 • Trendhopper

Weet jij nog meer goede voorbeelden? Laat het mij weten!

Geld lenen voor Franchise

Heb jij geen eigen geld om de franchise te starten? Veelal moet je vooraf geld geven aan de franchisegever. Sommige mensen lenen bij de bank met hun eigen huis als onderpand. Je geeft dan een tweede hypotheek op de eigen woning. De hypotheek rente is veelal niet aftrekbaar, omdat het geld niet gebruikt wordt voor woning verbetering. De kosten van dit krediet kunnen dan hoog uit vallen. heb je daarbij nog een aantekeijng bij BKR in Tiel? Vanwege betalingsachterstanden of andere schulden? Dan wordt http://www.geldlenenbkr.info @@geld lenen bkr helemaal lastig. Wellicht kan je in dat geval beter de volledige http://www.oversluitenhypotheek.org@@hypotheek oversluiten. Zeer waarschijnlijk heeft de franchisegever een financieel adviseur voor u klaar staan. Raadpleeg altijd een adviseur over uw specifieke situatie. Ga niet alleen af op bovengenoemde algemene informatie.