Het urencriterium

Inleiding

Degene die denkt dat het probleem van het urencriterium slechts bij startende ondernemers speelt, komt helaas bedrogen uit. Uit het hierna volgende arrest volgt onder meer, dat het in feite een jaarlijks terugkerend fenomeen is, ook al ben je als zelfstandig ondernemer al jarenlang bezig en hierover nog nooit door de belastingdienst lastig gevallen geworden.

Omkering bewijslast voor advocaat. Niet voldoen aan urencriterium

Essentie

Hof Amsterdam oordeelt in hoger beroep dat het enkele per fax toezenden van een inkomensopstelling niet kan worden aangemerkt als het doen van de vereiste aangiften.

Nieuwsbericht

De heer X exploiteert reeds achttien jaar een advocatenpraktijk aan huis zonder personeel. De praktijk is nagenoeg geheel gericht op de markt van gefinancierde rechtshulp. Begin 2006 is X uitgenodigd tot het doen van de ib/pvv/zfw-aangiften over 2005. De aangiften zijn niet voor 1 april 2006 ingediend. In maart 2007 wordt aan X gemeld dat over 2005 een boekenonderzoek zal plaatsvinden en X krijgt alsnog de gelegenheid om de betreffende aangiften uiterlijk op 11 april 2007 in te dienen. Die dag probeert X dit elektronisch te doen, maar volgens X is er dan een storing op de website. Per fax stuurt X daarom slechts de inkomensopstelling naar de inspecteur met de mededeling dat de specificaties per post zullen volgen. In geschil is of X tijdig de vereiste aangiften heeft gedaan en of hij recht heeft op de zelfstandigenaftrek. Rechtbank Haarlem stelt X in het ongelijk. X gaat in hoger beroep. Hof Amsterdam oordeelt dat het enkele toezenden van een inkomensopstelling niet kan worden aangemerkt als het doen van de vereiste aangiften. De bewijslast wordt daarom ten nadele van X omgekeerd en verzwaard. Ten aanzien van de zelfstandigenaftrek wordt geoordeeld dat X niet overtuigend heeft aangetoond dat hij ten minste 1225 uren heeft besteed aan het feitelijk drijven van de onderneming. X stelt vergeefs dat hij tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar moet zijn en dat deze uren dus meetellen. Het maakt voorts niet uit dat het urencriterium tijdens eerdere belastingcontroles nimmer een punt van discussie is geweest. Het beroep van X is ongegrond.

Bron:Hof Amsterdam, MK III, 2 september 2010, nr. 09/00103

Conclusie

Uit het bovenstaande arrest volgt dat het gezegde: "Resultaten uit het verleden, zijn geen garantie voor de toekomst", niet alleen geldt voor beleggingen, maar ook voor de belastingdienst. Om dit soort problemen in de toekomst te vermijden is het daarom, met name voor vrije beroepsbeoefenaren, belangrijk om een goede agenda bij te houden en met name een goede omschrijving te geven van de zogenaamde indirecte uren. Bijkomend probleem is dat vaak achteraf een agenda wordt geconstrueerd, dit maakt de bewijslast, voor de ondernemer, er echter niet gemakkelijker op.

Daarom is het zaak om de agenda dagelijks bij te houden, en deze voor zover mogelijk met externe bewijsstukken, te onderbouwen. Er wordt weliswaar gestreefd om de administratieve lastendruk voor de ondernemer zoveel mogelijk te beperken (de zogenaamde Walvis-operatie), maar een algehele lastenverlichting door geen agenda bij te houden is helaas in deze sector niet mogelijk, omdat men nu eenmaal op uurbasis werkt.

Het gezegde : "Bezint eer ge begint" , is dan ook op zijn plaats. Voor de volledigheid zij nog vermeldt, dat agenda's ook een onderdeel van de administraties vormen, en daarom eveneens zeven jaren bewaard dienen te blijven.

Belastingplan 2012

In het belastingplan 2012 staat het voorstel om over te gaan naar uniformisering van de zelfstandigenaftrek naar een vast bedrag van € 7.280,- ongeacht de hoogte van de winst. Maar er is meer over de aftrek in de plannen opgenomen. Dan gaat het over de toekomst.

Nu

Al eerder heeft FNV Zelfstandigen aangegeven blij te zijn dat de zelfstandigenaftrek gehandhaafd blijft. Er was in de aanloop tot het besluit ook sprake van afschaffing, omdat de zelfstandigenaftrek werd gezien als een verkapte inkomensondersteuning. Maar de zelfstandigenaftrek is onder meer ontstaan als vervanging van bepaalde faciliteiten voor ondernemers. Dat blijft nu overeind. Wel vindt FNV Zelfstandigen het jammer dat zelfstandigenaftrek voorbehouden blijft aan ondernemers die het urencriterium halen.

Toekomst

Een tweede stap in dit besluit is dat de zelfstandigenaftrek niet geïndexeerd wordt. Ook daar is FNV Zelfstandigen niet blij mee omdat dit betekent dat de aftrek in de toekomst relatief steeds lager zou worden. Een derde stap in de plannen van het kabinet is om over te stappen naar een winstbox voor zelfstandig ondernemers, en daarin alle fiscale regelingen onder te brengen. Deze plannen staan nog in de kinderschoenen. FNV Zelfstandigen vraagt zich af of het in het huidige economische klimaat wel verstandig is om de fiscale regeling voor ondernemers zo drastisch te wijzigen. Bovendien willen wij wel de zekerheid dat ondernemers er niet op achteruit gaan.

Update

In November 2011 is de kogel door de kerk gegaan en wordt het urencriterium eindelijk afgeschaft. Ik ben blij dat er meer mensen zo over het urencriterium denken. In juni 2009 publiceerde ik al een artikel waarin ik de houdbaarheid van het urencriterium in twijfel trok. Wanneer de maatregel van kracht wordt is nog niet bekend.

Zelfstandigenaftrek wordt afgeschaft

Verkiezingen 2012

De PvdA heeft dit item in de verkiezingscampagne opgenomen.

Meer weten ?

Fiscaal Advies

Bron

FNV Zelfstandigen

Redactie Pleinplus

Motie om urencriterium af te schaffen

Het blijft lastig zie deze uitspraak van september 2011

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden