ZZP’er worden of werken als ZZP’er

ZZP’er worden of werken als ZZP’er

Wie droomt er niet van een eigen bedrijf, van eigen baas zijn? Er zijn duizend en één redenen om niet langer voor een ‘baas’ te willen werken. Een opkomende vorm van een eigen zaak is werken als ZZP’er. ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Kunt u zomaar ZZP’er worden en waar moet u aan denken?

Omschrijving ZZP er

Een ZZP’er is één persoon die veelal diensten of producten aanbied aan klanten en hier een factuur voor verstuurd. Een belangrijk kenmerk van een ZZP’er is het ontbreken van een gezagsverhouding tussen de ZZP’er en de klant. Dit betekent dus dat er geen arbeidsovereenkomst bestaat tussen beiden. De ZZP’er valt dus niet onder de wettelijke bepalingen van ‘werknemer’.

Verschillen tussen werknemer en ZZP’er

Er zijn een aantal kenmerkende verschillen tussen een werknemer en ZZP’er. De voornaamste verschillen zijn:

  • Het ontbreken van een arbeidsovereenkomst
  • Geen gezagsverhouding, ZZP’er is eigen baas
  • Geen verplichte werknemersverzekeringen voor ZZP’er
  • Geen recht op werknemersverzekering als de WW (werkloosheidswet) en WIA (Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) voor ZZP’ers

Inschrijving KvK

Als ZZP’er bent u ondernemer voor de belastingdienst. U dient zich dan ook in te schrijven bij de KvK (Kamer van Koophandel). Voor ZZP’ers is er geen eigen/ aparte ondernemersvorm. De meeste ZZP’ers schrijven zich in als eenmanszaak.

De Kamer van Koophandel is overigens meer dan een plek om uzelf in te schrijven. De KvK is er om het ondernemersklimaat te bevorderen. Het kan nooit kwaad om eens te gaan praten bij de KvK om ideeën te ventileren en plannen door te spreken.

VAR verklaring

Het is vaak een beetje een grijs gebied. Bent u nu wel of niet ‘ondernemer’? Bent u verantwoordelijk voor het afdragen van loonbelasting of is uw opdrachtgever verplicht om loonheffing en premies werknemersverzekeringen af te dragen?

Een VAR (verklaring arbeidsrelatie) kan duidelijkheid bieden. Met name voor de opdrachtgever geeft dit financiële duidelijkheid. Een VAR is overigens niet wettelijk verplicht. Er zijn een aantal standaard variaties van de VAR:

  • VAR-loon: Loon uit dienstbetrekking
  • VAR-ROW: Resultaat uit overige werkzaamheden
  • VAR-WUO: Winst uit onderneming
  • VAR-DGA: Voor rekening van een vennootschap (BV)

Voor ZZP’ers is de VAR-WUO vaak van toepassing. De VAR kan bij de belastingdienst worden aangevraagd en de fiscus zal dan ook beslissen voor welke VAR u in aanmerking komt.

Fiscale voordelen

Als ZZP’er heeft u recht op enkele fiscale voordelen. Deze voordelen zijn er om het ondernemerschap te stimuleren en om er voor te zorgen dat u als ZZP’er, zeker in het begin, niet al te zwaar wordt aangeslagen.

Zelfstandigenaftrek: U bent ZZP’er en dus zelfstandig ondernemer en voldoet aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur per jaar en minimaal de helft van uw werktijd als ondernemer werkzaam)? Dan heeft u recht op de zelfstandigenaftrek. Deze aftrek mag u in mindering brengen op uw resultaat en geeft u dus een lastenverlichting qua belastingen.

Startersaftrek: Indien u startend ZZP’er bent, dan heeft u ook nog recht op startersaftrek. De startersaftrek was in 2009 een bedrag van € 2.190.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden