NLP oefeningen 1

NLP Oefeningen deel 2

Inleiding

NLP ( Neuro Linguistisch Programeren) biedt hulpmiddelen en modellen om je te helpen problemen op verschillende manieren op te lossen. Door beter met jezelf te communiceren zul je ook beter in staat zijn om met je omgeving te communiceren. Door middel van oefeningen en theorie kun je leren een ander denkproces te ontwikkelen. Dit zul je om het je eigen te maken moeten oefenen. En daar zal dit artikel aan kunnen helpen bijdragen.

Basisprincipes

NLP is gebaseerd op de gedachte dat je de wereld via je zintuigen ervaart en dat je die informatie naar zowel bewuste als onbewuste denkprocessen vertaalt.

Intenties

Het is belangrijk dat je een richting aangeeft wanneer je iets wilt bereiken. Door je intentie te formuleren en uit te spreken, spreek je uit hoe je ergens instaat. Je leert door dit regelmatig op te schrijven, je aandacht te concentreren. Hiermee neem je verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces. De meeste mensen vinden het kinderachtig om op te schrijven wat hen bezig houdt of wat ze willen. Door er bewust over na te denken en het op papier te formuleren, leer je je eigen gedrag te kennen. Door dit bewust te ervaren, ben je in staat om flexibel om te gaan met je gedrag en daarmee flexibel om te gaan met je manier van communiceren.

Oorzaak en gevolg

Als je jezelf voorneemt te geloven dat alles wat je doet een oorzaak heeft, merk je dat je in staat zult zijn om acties te ondernemen om tot je doelen te komen. Een ander kan je leven niet aangenamer maken, jij bent de enige die in staat is zijn eigen leven kleur te geven. Als je iemand bent die de oorzaak bij zichzelf legt, neem je verantwoordelijkheid voor je eigen daden. Kenmerkend voor een persoon in de oorzaak: het glas is half vol. Als je iemand bent die de oorzaak bij anderen neerlegt, heb je zelf geen controle meer. Kenmerkend voor een persoon in de oorzaak: het glas is half leeg. Wat je jezelf ontneemt door als gevolgmens door het leven te gaan is dat je jezelf keuze vrijheid ontneemt. Je stelt immers een ander verantwoordelijk voor de oorzaken in je leven.

Interne dialoog

Luister naar je eigen interne gesprekken, die je hebt ontwikkeld als kind, wanneer je met je denkbeeldige vriendjes speelde. Onderbreek het patroon van de interne dialoog en maak contact met het positieve deel van je zelf. Doe dit door bewust bezig te gaan met ademhalingsoefeningen, meditatie of schrijf je interne dialoog van je af. Creëer een positieve nieuwe interne dialoog door bevestigende uitspraken over jezelf te maken zoals:

  • Ik ben goed genoeg en verdien een fijn leven.
  • Ik kies mijn eigen leven.

Kortom maak affirmaties waarin jij je nieuwe zelf positief neer zet. Je kunt deze affirmaties op briefjes schrijven, zodat je deze vaak terug kunt lezen. Hang ze op in huis, in je agenda. Wees creatief en daag jezelf hierin uit. Bedenk een situatie die je lastig vindt en bedenk wat je voorheen tegen jezelf zou hebben gezegd. Bedenk vervolgens drie dingen die je als gevolg mens en drie dingen die je als oorzaakmens denkt tegen jezelf zou zeggen. Ontdek wat voor invloed deze drie dingen op jezelf hebben.

Dit artikel is weer een klein stapje meer in de wereld van NLP, zonder dat je hiervoor heel geleerd hoeft te zijn of veel moet studeren. Simpele opdrachten die je een andere mindset kunnen geven. Het leven wat je leeft moet vooral leuk zijn, ontdek hiermee wat je eigen mogelijkheden zijn. Voor mij heeft het me veel gebracht, want zeg nou zelf is het leven niet veel leuker als het glas halfvol is????

Vervolg artikelen over NLP oefeningen


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden