De negen misverstanden over cellulite

De waarheid over cellulite

Cellulite.jpg

Negentig procent van de vrouwen heeft last van  die vervelende sinaasappelhuid die men cellulite noemt. Maar is dit nu hun eigen schuld en moeten ze erin berusten, of kan er toch iets aan gedaan worden. We gaan in dit artikel dieper in op de misverstanden rond die sinaasappelhuid. Dus we gaan het hebben over cellulite en niet over cellulitis.

 

Foto credit: Wikipedia

1. Cellulite vs Cellulitis

Misverstand één begint al in de naam: iedereen klaagt altijd over cellulitis, maar cellulitis is wel iets heel anders dan die vervelende sinaasappelhuid die de huid ontsieren. Cellulitis is een bacteriële ontsteking, een onderhuidse ontsteking die verschrikkelijk pijnlijk kan zijn. Het is een aandoening die totaal niks te maken heeft met de gerimpelde sinaasappelhuid die cellulite is. De naam cellulite is dus gelijk aan gerimpelde sinaasappelhuid, dit komt omdat onderhuidse vetweefsels tegen de bovenhuid aanduwen, een zwelling veroorzaken, en een reliëf creëren.

2. Zijn het alleen de vrouwen die er mee te maken hebben

Mocht je de reclame geloven over cellulite, dan zijn het alleen vrouwen die het kunnen krijgen. Maar omwille van de structuur van hun onderhuidse vetweefsels hebben vrouwen er meer mee te kampen dan mannen. Door het feit dat bij vrouwen de weefsels verticaal gerangschikt zijn, kunnen de vetweefsels makkelijker tegen de huid beginnen duwen. Bij mannen is deze structuur helemaal anders, daardoor komen de vetweefsels minder makkelijk in contact met de huid, maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat mannen het niet kunnen krijgen, die vervelende sinaasappelhuid. 

3. Eigen schuld dikke bult

Wanneer men het heeft over cellulite, ja dan wordt er al snel een beschuldigde vinger opgestoken, en dit in de zin van: je hebt slechte eetgewoonten, je hebt overgewicht, je sport niet, je hebt een verkeerde levensstijl enz... Natuurlijk zullen deze beschuldigingen ook wel een bepaalde bijdrage hebben aan cellulite, maar er zijn veel meer oorzaken die ertoe bjdragen om cellulite te ontwikkelen. Ook vrouwen met een heel gezond levenspatroon kunnen cellulite krijgen. Zo kan bijvoorbeeld cellulite leeftijdsgebonden zijn, want cellulite neemt meestal toe wanneer men ouder wordt, of je kan er ook nog aanleg voor hebben. En aangezien ook hormonen er een hand in hebben, kan je het ook krijgen van de pil als anticonceptiemiddel.

4. Is sporten goed, behalve lopen

Het is nu zo dat, wanneer je een stevig spierweefsel hebt er ook meteen minder kans is op cellulite. Om die reden kan het dus ook belangrijk zijn om aan sport te doen. Joggen, lopen, zwemmen, fietsen zijn allemaal sporten met goede bewegingsvormen voor sterkere spieren. Alhoewel joggen en lopen minder interessant kunnen zijn, en dit door het vele schokken, voor mensen met een aanleg voor cellulite. Maar over het algemeen mag men stellen dat: sporten zeker kan en mag.

5. Wil je ervanaf dan moet je vermageren

Aangezien cellulite vaak aan overgewicht toegeschreven wordt, zou je moeten vermageren om er van af te raken. Het is inderdaad zo dat hoe meer vetcellen je hebt, hoe groter de kans op cellulite. Maar ook hier spelen nog andere factoren een rol, waardoor vrouwen met overgewicht geen kans zouden hebben om er van af te raken. Men gaat er algemeen vanuit dat, wanneer iemand wat zwaarder gebouwd is en deze vermagert snel, dan verdwijnen er natuurlijk ook vetcellen. Maar door het verdwijnen van deze vetcellen komen de onderhuidse bindweefselstructuren nog veel zichtbaarder aan het huidoppervlak. Het spreekt voor zichzelf dat het altijd beter is om overgewicht te bestrijden, ook al is dit niet de algemene oplossing voor cellulite. 

Liposuctie

Met liposuctie kan je een deel van de vetcellen weghalen, maar een echte oplossing is dit niet als het gaat om cellulite te bestrijden. Bij een liposuctie zijn er altijd vetcellen die achterblijven, deze achter gebleven vetcellen behouden hun oorspronkelijke structuur . Wat er dan ook nog meespeelt is dat: de huid na een liposuctie aan elasticiteit verloren heeft en dit kan voor een heel vreemd bobbelig effect op de huid zorgen.

6. Insmeren helpt niet

Het is een sprookje dat je met enkele vegen créme je cellulite zou kunnen bestrijden. Geen enkel wonderzalfje zal je sinaasappelhuid doen verdwijnen. Alhoewel de anticellulite créme toch wel voor een vochtafdrijvend effect kan zorgen, wat op zich ook mooi meegenomen is. Als je er maar rekening mee houdt dat het geen medische vochtafdrijvers zijn dat je gebruikt, dan mag je deze regel nemen: baat het niet schaadt het niet. Laat je wel goed informeren alvorens met één of andere cellulite créme te beginnen.

7. De behandelingen maken het alleen maar erger

Veel cellulite lijders die geinvesteerd hebben in dure behandelingsmethoden, worden na verloop van tijd teleurgesteld. Het is nu niet dat zo, een veelal dure behandeling geen resultaat zou hebben, maar het is de cellulite die na verloop van tijd terug zichtbaar wordt. Er zijn tal van behandelingen, het is nu éénmaal een miljarden industrie. De beste behandeling is deze waar de lymfedrainage gestimuleerd wordt, bij andere is het veelal de vraag, geraken ze wel tot in de onderliggende vetweefsels. Vrouwen die een drainage kuur volgen hebben meestal een heel mooi resultaat, alleen is het voor veel vrouwen heel moeilijk dergelijke behandelingen heel hun vol te houden., want dit is het enige middel om een levenslang resultaat te hebben.

8. Cellulite moet van binnen uit aangepakt worden

Cellulite is een onderhuids vetweefsel probleem, daardoor denken de meeste mensen dat het probleem van binnenuit moet aangepakt worden. Er zijn bij de apotheek en in reformwinkels een heel gamma aan anticellulitepillen te verkrijgen. Helpen deze nu? Nee dus, het enige wat deze pillen doen is een beetje vocht afdrijven. 

9. Cellulite komt alleen op de benen voor

Eigenlijk kan je het ook wel krijgen op je armen of buik, maar meestal zal het op een plaats zijn waar zich vocht ophoopt in het lichaam. Maar door het feit dat er in de benen en billen meer onderhuidse vetstructuren aanwezig zijn, zal het ook sneller op die plaatsen zijn dat cellulite ontstaat.

Extra: Het anticellulitebroekje

Anticellulitebroekje.JPG

Er zijn zelfs speciale anticellulitebroekjes die beloven dat je cellulite verdwijnt zoals sneeuw voor de zon. Om een idee te krijgen hoe het werkt nemen we een voorbeeld: zoals steunkousen doen voor spataders op de benen, zo doen cellulitebroekjes voor de cellulite. Doordat er een bepaalde druk uitgeoefend wordt, hebben ze beide een drainerend effect zodat het lymfevocht beter kan afgevoerd worden. Er zouden zelfs speciale producten verwerkt zijn in de broekjes die dan op hun beurt de aanval inzetten tegen cellulite, alhoewel je daar beter je bedenkingen bij hebt, het is totaal niet bewezen dat dergelijke broekjes ook maar enigzins helpen. Dus ook de broekjes zullen niet helpen tegen cellulite, hooguit een beetje nuttig als steun.

Tot slot: Een gouden raad

  • Gezond eten en drinken, wees zuinig op koffie en alcoholische dranken, deze zorgen ervoor dat uw lichaam zijn vocht vasthoudt.
  • Meer bewegen helpt, alhoewel je nu ook geen topsporter moet worden, maar neem eens de fiets of de trap.
  • Heb je de keuze tussen anticonceptiemiddelen, vermijd dan zeker de pil. Probeer een anticonceptie die zo weinig mogelijk hormonen verspreiden, een hormoonspiraal bijvoorbeeld: deze werkt lokaler en zal minder hormonen verspreiden in je lichaam.
  • Overgewicht werkt cellulite in de hand, vermijd ook het jojo effect want cellulite wordt erdoor in de hand gewerkt.
  • Cellulite is iets waar vrouwen mee af te rekenen hebben, dus voel je niet alleen en wees realistisch.