Gluten hoe zit het daar nu mee

Gluten

Spreekt men van een hot item dan heeft men het over gluten, maar was is dit nu eigenlijk met gluten, blijkbaar zijn gluten niet zo goed voor het lichaam en waarom hadden onze voorouders dan geen last van gluten? Mogen we wel nog gluten eten? Dragen gluten nu bij aan een lekkende darm? Allemaal vragen die we in artikel toelichten.

Dragen gluten bij tot een lekkende darm

Een lekkende darm wil zeggen dat de darm stoffen door laat die normaal niet mogen doorgelaten worden. Er zijn verschillende oorzaken waarom een lekkende darm kan ontstaan, maar wij bekijken enkel de manier waar gluten een rol in speelt. De darmen worden afgelijnd door cellen, deze cellen worden samengehouden door structuren die de naam tight junction meekregen. De verbindingen zijn opgebouwd uit een eiwitstructuur, het is deze structuur die zich uitstrekt van het binnenste van een cel dwarsdoorheen het celmembraan heen en zo naar de buitenzijde van de cel. Eiwitten van de naburige cellen vermengen zich met elkaar en vormen op deze manier voor een heel stevige verbinding. Maar de verbinding op zich is niet statisch, dit wil zeggen dat zij kunnen opengaan en terug sluiten wat nodig is om op hun beurt voedingsstoffen op te nemen. Het is dus een soort van regelsysteem. Maar wanneer nu het regelsysteem het laat afweten dan blijft deze verbinding open en worden er een soort van poriën gevormd, dit is dan de beginfase van een lekkende darm. Als deze situatie blijft aanhouden dan spreekt men van celapotose (celdood)

Zonuline

Er is een mechanisme nodig voor het openen en sluiten van deze verbindingen, dit mechanisme noemt zonuline. Zonuline wordt gevormd door de darmcellen en de afscheiding van zonuline wordt in de hand gewerkt door het eten van gluten, niet de gluten op zichzelf eigenlijk maar de eiwitten van de gluten. Dit zorgt ervoor dat er veel meer verbindingen opengaan dan nodig is en ook nog eens langer blijven openstaan. Er zijn ook nog andere factoren waarbij deze verbindingen opengaan alcohol is er één van maar ook cortisolconcentratie, bepaalde medikatie en micro- organismen... Zo kunnen onvolledig verteerde voedingsstoffen in de bloedbanen terechtkomen, het gevolg daarvan is dat het immuunsysteem in gang gezet wordt. Eens het immuunsysteem in gang gezet krijgt men de onstekingsreactie. Deze zorgen voor de productie van autoantilichamen, vele aminozurensequenties in prolamine lijken op de eiwitten in het lichaam aanwezig. Gluten is eigenlijk familie van de prolamine, dit zijn eiwitten die moeilijk te verteren zijn dit omdat de enzymen in ons lichaam moeilijk de verbinding tussen 2 prolamines kan verbreken. Uiteindelijk levert dit allerlei klachten op zoals bijvoorbeeld: opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, moeilijke stoelgang, vermoeidheid of eczeem. Het wordt ook nog in veband gebracht met andere ziekten zoals: adhd, autisme, schizofrenie en auto- immuun ziekten.

Gluten en enzymremmers

Bij 40% van de mensen hebben gluten een negatief effect, dit effect uit zich in de remming van bepaalde enzymen die nodig zijn om te ontgiften. Daardoor krijgt men dan een opstapeling van gifstoffen, wat uiteindelijk resulteert in een heleboel klachten.

Gluten en exorfines

Exorfines waartoe ook de gluten behoren zijn een opiaatachtige vloeistof, deze vloeiostof vermindert de werking van ons beloningssysteem. Daardoor wordt de vrijgave van dopamine serotonine afgeremd, het gevolg is dat je door gluten ook een verminderde verbinding van cortisol krijgt. Dus mag men gerust stellen dat je gluten ook in verband mag brengen met een hele reeks aan psychische aandoeningen. Eens temeer het bewijs dat voeding en gezondheid hand in hand gaan.

Gluten en zink

Zink is het mineraal dat men nogal eens over het hoofd ziet, maar het wordt ingezet bij de vele reacties in het lichaam. Dus je kan het wel al denken, gluten remt ook de werking van zink af bij de enzymen die nodig zijn bij de aanmaak van neurotransmitters en ontgiftingsreacties.

Onze voorouders hadden geen last van gluten

Het is pas sinds WO2 dat de meeste mensen met gluten intolerantie toegenomen is. Een paar oorzaken op een rijtje:

  • een andere manier van brood bakken, vroeger bakte men met zuurdesem waar men nu met gist bakt
  • de extra toevoeging van gliadine aan gebak en brood
  • nieuwe varianten van toxische gliadine door het telen van nieuwe rassen

Tot slot: Mogen we nu nog gluten eten

Wel, als je nu af en toe een boterham eet en je hebt geen noemenswaardige last van gluten dan kan het wel. Is het brood of gebak gebakken met zuurdesem en de betere granen zijn gebruikt kan het helemaal geen kwaad. Maar let op als je elke dag 2 tot 3 keer brood eet en daarnaast ook nog eens de alomtegenwoordige deegwaren dan kan je stellen dat dit niet zo een goed idee is. Zelf ik ik geen gluten of probeer ze toch enigzins te vermijden, ik ga de gezonde toer op met de Herbalife lifestyle maar dat is een ander verhaal.