Zeven tips voor meer energie

Vermoeid

Soms heb je van die tijden dat je 's ochtends bijna je bed niet uit kan komen. Ondanks de liters koffie die je gedurende de dag wegwerkt, slaag je er niet in om energiek aan het werk te gaan. 's Avonds plof je lusteloos op de bank voor een avondje doelloos tv kijken. Je wilt wel graag wat meer maar je hebt er simpelweg de energie niet voor. Hoe zorg je dat je elke dag vol energie je bed uit stapt?

Zeven tips voor meer energie

Energieker in het leven staan, is voor veel mensen een langgekoesterde wens. Met de volgende zeven tips leer je hoe je 's ochtends vol energie de dag tegemoet gaat.

  1. Een goede nachtrust. Een goede nachtrust is de eerste stap naar een energiek gevoel. Slaap altijd voldoende en nooit teveel. Ook van teveel slaap kun je al snel lusteloos worden. Probeer rekening te houden met je aangeboren voorkeur voor de dag. Sommige mensen zijn avondmensen en anderen zijn ochtendmensen. Probeer je werktijden aan je voorkeur aan te passen. Ben je een avondmens? Begin dan rond negen uur of half tien aan je werk. Natuurlijk moet je dan 's avonds dan wat langer door. Je houdt echter wel je eigen ritme aan wat je veel energie kan opleveren. Zorg 's nachts voor voldoende frisse lucht. Een nachtelijk zuurstoftekort kan ervoor zorgen dat je suf en vermoeid wakker wordt.
  2. Goede voeding. Zorg voor een goede, gevarieerde voeding met voldoende vitamines, eiwitten en mineralen. Weet je van jezelf dat je niet zo'n gezonde eter bent? Slik dan elke dag een multivitamine zodat je tekorten worden aangevuld.
  3. Voorkom een sleur. Als je in een sleur terechtkomt, kun je al snel je energie kwijtraken. Dit heeft te maken met het gebrek aan uitdaging en plezier. Plan dus regelmatig leuke dingen voor jezelf. Als je iets hebt om naar uit te kijken, zul je al snel merken dat je meer energie hebt.
  4. Sporten en bewegen. Als je voldoende sport en beweegt, maakt je lichaam bepaalde stoffen aan die je alerter maken. Je voelt je dus ook energieker. Bovendien krijg je van sporten een prettig en bevredigend gevoel.
  5. Frisse lucht. Zorg voor voldoende frisse lucht in je huis of op je werkplek. Zet een raam open of zet de airco aan. Een tekort een zuurstof veroorzaakt al snel een duf en vermoeid gevoel. In een goed geïsoleerde kamer kun je al snel een zuurstoftekort krijgen. Groene planten zijn goed voor het zuurstofgehalte in huis of op je werkplek. Groene planten zetten namelijk de koolstofdioxide die je uitademt om in een verse voorraad zuurstof. Een plant op kantoor is dus niet alleen mooi maar ook functioneel.
  6. Drink voldoende water. Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Als je meer water verbruikt dan je binnenkrijgt, kun je al heel snel het effect op je lichaam voelen. Probeer daarom regelmatig een glas water te drinken om je vochtgehalte gedurende de dag op peil te houden.
  7. Voldoende licht. Zorg voor voldoende licht gedurende de dag. Licht regelt een belangrijk deel van ons dagritme. Ben je veel in een donkere omgeving? Dan kan het zijn dat je lichaam aangeeft dat het tijd is om te gaan slapen. Je voelt je dan moe en futloos. Maak af en toe een wandelingetje in de zon en zorg voor voldoende licht tijdens je werkzaamheden.

Neem de tijd

Om dagelijks meer energie te hebben, kan het zijn dat je je levensstijl moet aanpassen. Na verloop van tijd zul je merken dat je geleidelijk steeds meer energie hebt. Houd je ondanks bovengenoemde tips last van lusteloosheid, vermoeidheid en een gebrek aan energie? Dan kan het handig zijn om een arts te raadplegen om een eventueel onderliggende oorzaak naar boven te halen.