Klaar voor de zomer; 4 minuten workout

Inleiding

Nog even en de zomer is weer een feit. Sommigen onder ons zijn alweer een tijd bezig om de overtollige pondjes eraf te werken, anderen hebben de moed opgegeven en weer anderen nemen niet eens meer de moeite om het lichaam zomerklaar te maken. Het nadeel van trainen is dat er zo ontzettend veel tijd in gaat zitten. Maar niet meer ..... in 4 minuten trainen per dag klaar voor de zomer!

Tevreden? Of toch niet?

Al langere tijd ben je niet meer tevreden met je lichaam. De afgelopen jaren is het lichaam meer gegroeid dan je eigenlijk had gehoopt en dan ook nog eens op de plekken waar je het nou net niet wil hebben. Je bent meerdere malen op dieet geweest, maar nooit het gewenste effect kunnen bereiken. Of, je sport fanatiek in de buitenlucht of op de sportclub, maar toch blijft het gewenste resultaat uit. Tijd voor actie!

Voorbereiding

  • Het is goed om, voordat je begint, je huidige status (conditie, kracht, vetpercentage) te bepalen. Dit geeft je een idee waar je staat en meteen een eikpunt om te kijken of je wel vooruit gaat.
  • Er zijn verschillende manieren om je conditie, kracht, vetpercentage, etc. te berekenen en te vergelijken met je leeftijdgenoten. Dit kan goed gedaan worden door een gediplomeerd fitnessbegeleider, (sport)fysiotherapeut of (sport)arts, maar zelf kun je natuurlijk ook heel gemakkelijk een baseline (of nulmeting) bepalen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te bepalen hoeveel pushups, kniebuigingen, situps kunt doen. Je kan ook bepalen hoe vaak je de trap op en af kan rennen/lopen of hoeveel minuten/meters je kunt fietsen of hardlopen.
  • Als je je beginmetingen hebt gedaan en vastgelegd, kun je eindelijk beginnen met je workout. Je kan natuurlijk de beginmetingen achterwege laten, maar het is een prettig idee om na een tijdje te kunnen zien hoeveel vooruitgang je hebt geboekt.

De 4-minuten workout

Door iedere dag 4 minuten te trainen, heb je voor je het weet het gewenste resultaat bereikt en is het alleen nog zaak het lichaam goed te onderhouden. Naast de workout zal je, om een goed resultaat te kunnen bereiken, ook je voedingspatroon eens onder de loep moeten houden.De bedoeling van de workout is dat je acht verschillende oefeningen gedurende 20 seconden uitvoert, waarna je 10 seconden rust neemt. Zo heb je een totale workout gedaan in 4 minuten per dag!

Workout

Spiderman Pushup 20 10 Het welbekende opdrukken, maar dan telkens bij het inzakken één knie richting de schouder brengen
Pistol Squat (rechterbeen) 20 10 Kniebuigen op één been, waarbij het niet gebruikte been naar voren dient te worden gehouden
Pistol Squat (linkerbeen) 20 10
Recline Pull 20 10 In ruglig jezelf met de armen omhoog trekken, waarbij de hakken op de grond blijven staan
Shoulder Press 20 10 Handstand tegen de muur en dan opdrukken
Jump Squat 20 10 Kniebuigen met sprong
Pull Ups 20 10 Optrekken (aan bijv. deurpost of trap)
Alternating Split Squat Jump 20 10 Afwisselend schredesprongen maken