Tot vijftien kilo vermageren in één maand met superdieet

Inleiding

Je zeult nu al jarenlang enkele tientalle kilo's overgewicht met je mee. Een zware karwei, waar je gezondheid meer en meer onder lijd. Je deed nochtans alles om ervan af te geraken, maar ook al die moeite bleek uiteindelijk tevergeefs. Jouw redding zou dan wel eens uit Spanje kunnen komen. Daar hielp het pronokal dieet al enkele honderdduizenden Spanjaarden van hun overgewicht af. En hoe! Tot vijftien kilo aan lichaamsgewicht verliezen in amper één maand tijd, is met dit superdieet best mogelijk. Is zo'n drastische vermageringskuur wel gezond, en wat zijn de basisprincipes van dit pronokal dieet, dat nu ook bij ons aan zijn veroveringstocht begon.

Goede voornemens waar maken

Maak jij met de jaarwisseling steeds goede voornemens die je meestal al na enkele weken vergeten zijn? Voortaan is er geen enkel excuus meer om het behalen van je meest ideale gewicht als voornemen voor de komende maanden naar voor te schuiven. Inderdaat, met pronokal, het nieuwe superdieet, is dat perfect mogelijk. Al kost ook dit dieet uiteraard enige moeite. Dat hier van het bekende jojo- effect geen sprake is, is ongetwijfeld een bijkomend argument om het er nog eens op te wagen.

Spaans proteïne dieet

Van waar komt dit superdieet zo ineens vandaan? Het pronokal dieet is nu al enkele jaren een écht succes in Spanje, waar het al meer dan driehonderduizend Spanjaarden van hun overgewicht af hielp. Het gaat hier om een proteïne dieet dat door de Spaanse professor Augusti Molins werd ontwikkeld en razendsnel doet vermageren. Dat is te danken aan de speciale aanpak van professor Molins. Zijn pronokal dieet is dan ook niet zomaar het zoveelste proteïne dieet in de rij. Het is de gehele aanpak van de Spaanse professor dat dit dieet zo uniek maakt. Molins baat in Barcelona een ziekenhuis uit, waar hij zijn patiënten, ook met extreem overgewicht, zijn proteïnedieet voor zet. Die patiënten worden meer dan twee jaar lang opgevolgd door dokters, diëtisten, bewegingsdeskundigen en zelfs door psychologen indien dat gedurende deze periode noodzkelijk mocht blijken. Het mag dan ook niemand verwonderen dat het pronokal dieet van prof Molins aan zijn wereldwijde veroveringstocht is begonnen.

Pronokal niet voor iedereen

Het pronokal dieet is nochtans niet voor iedereen geschikt. Zo zijn jongeren onder de zestien en senioren van boven de 65 voor dit dieet al uitgesloten. Vooraf wordt ook onderzocht of je lever en nieren in perfecte conditie zijn. Tijdens het pronokal dieet zal je immers ketonlichamen aanmaken, nodig om het overtollig vetgehalte af te breken. Daarna wordt je streefgewicht vastgelegd.

BMI- waarde telt niet meer

Dit streefgewicht wordt niet meer bepaald aan de hand van je bmi- cijfer, maar volgens een berekening die door professor Molins werd op papier gezet. Daarbij staan je leeftijd en geslacht centraal. Mannen berekenen hun streefgewicht door hun lichaamslengte in centimeter te verminderen met honderd, en daar één kilo bij te tellen per tien jaar boven de twintig. Voor vrouwen hanteert men een andere formule. Hun lichaamsgewicht wordt eveneens bepaald door hun lengte in centimeter te verminderen met honderd, en dit reultaat nog eens met tien procent te verminderen. Vrouwen hebben uiteindelijk hun streefgewicht door bij dit resultaat ook één kilo per tien jaar boven de twintig te tellen.

Overleven op surrogaat proteïnen

In samenspraak met een speciaal opgeleide arts die je kan vinden op de website van pronokal, wordt dan je dieet bepaald. Die arts houdt rekening met wat je graag en niet graag eet. Aan de hand daarvan wordt je zakjesvoeding, bestaande uit surrogaat proteïnen samengesteld. Tijdens de eerste fase van dit dieet, zal je uitsluitend deze zakjesvoeding eten. Dat zal je tachtig procent van je overgewicht doen verliezen in een tijdspanne van gemiddeld twee tot drie maanden. Dat hangt echter van persoon tot persoon af. Er zijn al gevallen bekend van vijftien kilo afvallen in amper... één maand. Door van 's morgens tot 's avonds deze surrogaat proteïnen te eten, gaat je in ketose, waarbij je de reeds eerder vernoemde ketonenlichamen zult aanmaken.

Euforisch gevoel en extra energie

Deze ketonen hebben een positieve invloed op je hersenen, die je hongergevoel compleet weg nemen. Dat veroorzaakt een euforisch gevoel, en geeft je veel extra energie. Dat motiveert je zodanig, dat je razendsnel gewicht verliest. Je vraagt je uiteraard terecht af of het wel gezond is zoveel kilo's te verliezen in zo'n korte tijd. Volgens alle voedingsdeskundigen gaat het hier om een gezond dieet, waarmee je een minimum aantal proteïnen binnen krijgt die je broodnodig hebt om je spiermassa intact te houden. De dosis proteïnen ligt op zeventig gram per dag, aangevuld met de noodzakelijke vitaminen en mineralen.

Gezond voedingspatroon aanleren

Na de eerste fase waarbij je tachtig procent overgewicht kwijt speelt, ga je de hoeveelheid surrogaat proteïnen afbouwen en vervangen door gezonde voeding bestaande uit brood, fruit, groenten, pasta, aardappelen en uiteindelijk ook vet. Dit zal je combineren met voldoende lichaamsbeweging.Diegenen met overgewicht die dit dieet reeds volgden, kregen(letterlijk)weer smaak in hun eten. Bij dit pronokol dieet wordt je zeker niet aan je lot overgelaten, integendeel. Je wordt gedurende twee jaar door een gespecialiseerd arts gevolgd. Het pronokaldieet kost gemiddeld zo'n negen euro per dag. Je spaart daarentegnover wel je dure geneesmiddelen uit tegen te hoge bloeddruk en cholesterolgehalte en tegen je suikerziekte, allemaal het gevolg van jarenlang overgewicht.