Hoe krijg je een goede balans tussen je werk en je priveleven

Werk en privé

Je werk vormt een groot deel van je leven. Daarom kan het vaak moeilijk zijn om een duidelijke scheiding te hebben tussen je werk en je privéleven. Soms kan het zijn dat je werk een groot deel van je privéleven gaat beïnvloeden. Het is echter belangrijk om je privéleven niet te verwaarlozen. Een slechte balans tussen je werk en je privéleven kan op den duur voor psychische problemen zorgen. Een goede balans tussen werk en privé is dus van groot belang. Maar hoe krijg je dat precies voor elkaar?

Een goede balans realiseren

Een goede balans tussen je werk en privéleven is belangrijk om plezier te kunnen hebben in beide aspecten van je leven. Je kunt de volgende dingen doen om een goede balans tussen je werk en je privéleven te realiseren:

  1. Een goede balans tussen werk en privé begint met de keuze voor de juiste baan. Neem geen baan die ver boven je kunnen ligt. Zo zul je extra hard moeten werken om deze baan naar behoren te kunnen uitvoeren. Bovendien is het dan veel moeilijker om 's avonds je werk los te laten. Er is een grote kans dat je blijft piekeren over je werk. Dit zal je privéleven zeker niet ten goede komen.
  2. Pas je werkweek zo goed mogelijk aan aan de hoeveelheid huishoudelijke taken die je hebt. Als een groot deel van de huishoudelijke taken op jouw schouders rust, kan het fijner zijn om 32 uur of zelfs wat minder te gaan werken. Natuurlijk is dit niet voor iedereen een mogelijkheid, maar probeer dit wel zo goed mogelijk aan elkaar aan te passen. Kun je vanuit je werk geen contract krijgen met minder uren? Huur dan een huishoudster om enkele huishoudelijke taken van je over te nemen.
  3. Leef niet boven je financiële kunnen. Op deze manier wordt het werken een verplichting. Op den duur kan het zo zijn dat je steeds meer moet gaan werken om rond te kunnen komen. Probeer deze situatie te voorkomen. Je uitgaven moeten afhankelijk zijn van je inkomen en niet andersom.
  4. Werk niet te vaak over en neem geen werk mee naar huis. Als het werk niet af is, kan de verleiding groot zijn om nog even een uurtje door te halen of wat werk mee naar huis te nemen voor in het weekend. Als je dit een aantal keer doet, is de kans groot dat het een gewoonte wordt. Probeer je daarom zoveel mogelijk aan de werktijden te houden en neem bij voorkeur nooit werk mee naar huis. Het is belangrijk dat je weet waar jouw grenzen liggen. Het is dus ook goed om af en toe nee te zeggen tegen je leidinggevende of je collega's. Sommige mensen hebben hier wel wat moeite mee. Als je echter goed kunt uitleggen waarom je nee zegt, zullen je collega's dit zonder moeite accepteren.
  5. Neem bewust de tijd om je te ontspannen en leuke dingen te doen, Dit hoort bij een goed privéleven. Vaak kan het fijn zijn om na een werkdag even rustig de tijd voor jezelf te nemen om over te schakelen op je privéleven. Lees rustig de krant of drink een kopje koffie. Zo kun je de gebeurtenissen op je werk achter je laten en de focus op je privéleven richten.

Goede balans

Een goede balans tussen je werk en je privéleven is niet alleen belangrijk voor je gezondheid maar is ook noodzakelijk om een leuk, gelukkig leven te leiden. Je voorkomt namelijk veel stress. Bovendien houd je door een goede balans plezier in zowel je werk als je privéleven.