Bezittingen loslaten, op naar minimalisme!


Introductie

Mijn naam is Vincent van B-basic.com. Mondjesmaat schrijf ik artikelen over lifehacking : alles wat ten goede komt om jouw leven te verbeteren! Je kunt dit alles lezen in mijn artikelendatabase of door naar http://www.b-basic.com. te gaan.

Bezittingen loslaten, op naar minimalisme!

Ik ben inmiddels een geruime tijd bezig met het terugbrengen van mijn arsenaal aan bezittingen. Sinds ik gereisd heb met enkel een rugzak merkte ik hoe fijn het is om weinig spullen te hebben; je hoeft vrijwel niets mee te sjouwen en je hebt minder om rekening mee te houden. Hierdoor creëer je veel bewegingsruimte, bewegingsvrijheid, flexibiliteit en gemak. Je komt er achter hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om te leven en hoe dicht je bij jezelf blijft.

Mijn doelstelling is om mezelf in het leven zoveel en gezond mogelijk te ontwikkelen tot wie ik wil zijn. Daarvoor is het noodzakelijk om alle onnodige bezittingen los te laten die uiteindelijk nutteloze tijd van je stelen en je misleiden. Toch is dat niet altijd makkelijk.

Redenen waarom we materialisme niet snel loslaten of ernaar grijpen

De redenen waarom we gehecht raken aan bezittingen bevinden zich vooral op emotioneel gebied.

  • De bezittingen brengen herinneringen uit het verleden naar boven - We zijn angstig dat we de bezittingen in de toekomst weer nodig hebben (denk bijvoorbeeld aan kleren die nu te groot zijn omdat je bent afgevallen, maar omdat je niet zeker van je zaak bent ga je er vanuit dat je ze wellicht in de toekomst weer hard nodig zult hebben!) - We zijn bang dat we onze bezittingen moeten bewaren omdat we er in de toekomst wellicht geen geld meer voor hebben.

Versla materialisme!

Het kwijtraken van bezittingen kan zwaar zijn en daar ben ik me als geen ander van bewust. Toch beloof ik je dat het loslaten van onnodige bezittingen je op alle terreinen bevrijdt en lichter maakt.

Een manier om onnodig materialisme te verslaan is door jezelf af te vragen:

  • Wat heb je NU nodig om gelukkig te zijn?

We hebben veel herinneringen en gevoelens uit het verleden en we balen van gemiste kansen uit het verleden. Hier kan je stil bij blijven staan, maar dit lost weinig op. Je kunt beter van het NU genieten. Als we ons teveel met het verleden verbonden blijven voelen, lopen we kansen van het nu en de toekomst mis!

Start met minimaliseren!

  • Loop rond door je woonruimte.
  • Verzamel materialen die je voor het NU niet nodig hebt.
  • Stop ze in een doos, en laat ze een week staan.
  • Stel jezelf een week later de vraag: Zijn er spullen in de doos die eruit gehaald moeten worden, of kun je er nu nog steeds zonder?
  • Doe bezittingen weg, of haal ze uit de doos en zet ze terug.

Herhaal deze oefening regelmatig. Het is geen ramp als er niet meteen een arsenaal aan spullen in de doos komt. Al is het één ding! Het gaat erom dat je contempleert en daar iets mee doet!

Je zult je op deze manier richten op het leven dat je nu leidt, en de kwantiteit van je bezittingen terugbrengen met enkel behoud van kwaliteit.

Ga voor meer artikelen naar http://www.b-basic.com.