Wat is een powernap

Wat is een powernap

Een powernap is een verkwikkend middagdutje. De een doet het, de ander niet. Sommigen zijn er bang van: zij menen dat elke dag een middagdutje doen, verslavend werkt. Na een tijdje kun je niet meer zonder dit kort slaapje een half uurtje na de lunch. Gewoon in de zetel of op een stoel en dan een half uurtje zalig slapen! Een goede of een slechte gewoonte?
 

Waar komt de naam powernap vandaan?

Het is Amerikaans Engels waarbij ‘nap’ staat voor ‘korte slaap’ en de power moet dan voor verkwikking, herbronning, een energieboost en concentratie zorgen zodat je er de rest van de dag weer tegenaan kunt.

Powernappen is door de tijd het werkwoord geworden. Kort middagdutten dus. Andere benamingen die het doel prima verwoorden: wonderslaapje, hazenslaapje of sleutelslaapje!

Just for the fun!

Wanneer?

Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur! In het Chinese bedrijfsleven is de powernap verplicht na de middaglunch en voor de mensen met middagshift na het avondeten. Daar wordt zelfs genapt in de metro.

Bij de NASA blijken powernaps ‘standaard procedure’ te zijn bij hun piloten.

In onze Europese maatschappij is het eerder bedoeld dat je na de lunch powernapt! Bezige bijen die na hun dagtaak thuis nog enkele uren doorgaan, willen tussen 18 en 19 uur nog wel eens een minuutje of twintig powernappen!

Oefening baart kunst!

♦ In het begin is een powernap een handigheidje dat je moet leren: krijg je een slaapaanval overdag dan is onze eerste reactie om tegen deze flauwte te gaan vechten: we gaan rondlopen, koffie halen, een sigaretje roken, bijvoorbeeld. Maak je echter even tijd om te nappen dan zal je je achteraf stukken beter voelen met veel meer energie.

♦ Het hoeft ook niet lang te duren: maximaal 30 minuten. Het kan dus best tijdens je middagpauze op het werk. Slaap niet te lang, maak desnoods gebruik van een wekker.

♦ Een andere truc is om je sleutels in je hand te nemen. Je valt dan in een soort sluimerslaap, je ontspant en de sleutels vallen uit je hand (bij voorkeur op de vloer natuurlijk) waardoor je wakker wordt. Vandaar de naam sleutelslaapje in de inleiding. De lengte is voor ieder persoon verschillend, maar zit rond de twintig à dertig minuten.

♦ Je hoeft er ook niet voor in bed gaan te liggen. Integendeel: dan maak je kans dat je ‘gewoon gaat slapen’ gedurende een paar uren, en dat is niet de bedoeling! Powernappen doe je kort maar hevig terwijl je gewoon recht zit. Die ervaring moet je voor jezelf uitzoeken.

 Is powernappen nuttig?

Dat is uiteraard onderzocht: alleen maar positieve resultaten met als voornaamste kenmerken: minder stress en betere concentratie. NASA-onderzoek heeft bewezen dat 26 minuten slaap de prestaties met 34% verbeteren.

Conclusie

Powernappen moet je leren. Duurt je dutje te lang dan ga je je achteraf niet fris voelen. Dus: niet te lang! Probeer een stoel of zetel uit totdat het goed gaat. Sommige mensen zijn niet geschikt om te powernappen, ze zijn te gejaagd, te gestresst, te onrustig of vinden het gewoon zonde van hun tijd! En powernappen is geen vorm van luiheid! Er bestaan zelfs powernapcapsules en sommige bedrijven en luchthavens maken daar gebruik van.