Beter inslapen: schrijf in een dagboek

Inleiding

Wie kent het niet: je voelt je ontzettend moe en ligt eindelijk in bed. Dan draai je naar links, vervolgens denk je nog aan een opdracht op je werk. Hierna draai je naar rechts en vraag je jezelf af of je het nachtslot wel op de voordeur hebt gezet. Was die ene vriendin nou morgen of volgende week jarig? Ga zo nog maar even door. Een mens piekert wat af en dan vooral op het moment dat hij in rust is. Helaas is dat dus ook als we net in bed liggen. Ons hele systeem is in voorbereiding op een heerlijke nachtrust, behalve de geest....Hieronder een tip dat je zou kunnen helpen om rustiger en geruster in slaap te komen.

Maak je gedachten leeg: schrijf de dag van je af

Bij het woord dagboek denken we vooral aan jonge meisjes met een rose Hello Kitty dagboekje met een groot rose slot erop. Niets is minder waar. Ja, ook zij hebben een dagboek (ik had er vroeger als jong meisje ook zo een), maar er is niets geks aan als je er als volwassene ook nog steeds eentje hebt. Het is namelijk heel rustgevend! Het is ook in meerdere wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat schrijven ervoor zorgt dat het piekeren afneemt. Hieronder een simpel stappenplan om te komen tot een rustige nachtrust met behulp van een dagboek.

Aanschaf

Koop een mooi of leuk dagboek dat bij je past. Er hoeft echt geen slot op, want de sloten die er gemiddeld op zitten zijn nog te kraken door een peuter. Als je het wel een geruststellende gedachte vindt, zijn er nog wel een aantal leuke (maar vooral gericht op de jongere leeftijdscategorie) dagboeken met slot te krijgen. Als je een leuk schrift vindt, is dit natuurlijk ook prima. Als het boekje maar oproept om te schrijven. Je kunt officiële dagboeken kopen bij de gemiddelde boekhandel of op internet. Er is veel variatie. Datzelfde geldt ook voor schriftjes. Als je je dagboek liever online maakt, heb je hiervoor een computer nodig. Het voordeel is dat je het eenvoudig af kunt sluiten (middels wachtwoorden) en dat het te allen tijde leesbaar is (wat niet altijd gezegd kan worden van een nachtelijk handschrift). Een nadeel kan zijn dat je computer gestolen of gehackt kan worden of crasht.

Invulling

Neem een fijne pen, of eentje waar je netjes mee kan schrijven. Een dagboek wil je soms ook nog wel eens terug kunnen lezen. Leg het dagboek standaard onder je kussen (of verstop deze als je wilt dat niemand hem kan vinden) of ergens op een plek dat je er ook aan denkt om te schrijven. Neem iedere avond ongeveer een kwartier tot een half uur de tijd om te schrijven.

Beschrijf de dag die je beleeft hebt, of de dingen die je gezien of gehoord hebt. Als je het fijn vindt om er lijstjes in te maken (todo etc) kun je deze hier ook in kwijt. Het is fijn om aan het einde van de dag, deze nog eens even met jezelf door te nemen en te beschrijven wat je er aan opgevallen is of waar je nog eens over na wilt denken. Sommige dingen wil je gewoon even van je afschrijven omdat ze je boos of verdrietig hebben gemaakt. Veel mensen pakken vooral een dagboek als ze sip of verdrietig zijn en schrijven zo hun zorgen van zich af. Voor later is het vooral ook erg leuk om de dagelijkse beslommeringen terug te lezen. Door sommige zaken op te schrijven en deze zo zwart op wit terug te zien kun je mogelijk tot nieuwe inzichten en aanpakken komen. Je kunt de vraag ook aan jezelf stellen en deze later beantwoorden.

Wat kun je nog meer kwijt in een dagboek

  • Dagelijkse beslommeringen: wat heb je gedaan
  • Wat houd je op dit moment bezig (positief en negatief)
  • Hoe sta je nu in het leven en waar wil je heen
  • Wat is je vandaag heel erg mee of juist tegengevallen
  • Met wie ga je allemaal om en hoe is je band met alle verschillende mensen
  • Wat zijn je dromen
  • Wat zijn je doelen voor een nieuw jaar

Je kunt ook een chronologisch werkboek maken van je leven en al je dagelijkse belevenissen erin opschrijven. Je kunt deze versieren met visitekaartjes, suikerzakjes, papiertjes van het restaurant waar je bent geweest en ga zo maar door.

Ontspannen inslapen

Het is soms leuk om later terug te lezen maar dit hoeft niet. Het gaat erom dat je voor het slapen gaan, stopt met piekeren. Door je gedachten aan het papier toe te vertrouwen, kan het je rust geven doordat je daar niet meer over na hoeft te denken: je kunt het loslaten. Het vergt weer even wat oefening. De meeste mensen zijn ook niet meer gewend om met een pen te schrijven. Laat je niet kisten en pen lekker wat weg. Je zult zien dat je meer ontspannen in slaap valt.