Van Slapen word je Slank

Van slapen word je slank

Om je gewicht in de hand te houden moet je vooral gezond eten en veel bewegen. Dat is inmiddels bij iedereen wel bekend. Toch is dit niet het enige aandachtspunt. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat je nachtrust een belangrijk aandachtspunt is bij gewichtsbeheersing. Het blijkt dat slapen een belangrijke bijdrage levert aan het behoud van een gezond gewicht. Sterker nog, wie te weinig, of te veel slaapt wordt dik. Hoe werkt het.

Canadees onderzoek

Een Canadees onderzoeksteam heeft aangetoond dat te kort of te lang slapen kan leiden tot gewichtstoename. In een zes jaar durend onderzoek werden de deelnemers die aan het onderzoek meewerkten onderverdeeld in 3 slaap categorieën;

  • de langslapers, zij sliepen negen tot tien uur per nacht
  • de normale slapers met zeven tot acht uur per nacht
  • de kortslapers, zij sliepen vijf tot zes uren per nacht.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de kort- en de langslapers meer kans hebben tot gewichtstoename dan de categorie met normale slapers. In zes jaar tijd namen de langslapers 1,6 kilo in gewicht toe ten opzichte van de normaal slapers, en de kortslapers maar liefst 2 kilo.

Hormonen

Een van de redenen van de gewichtstoename bij te weinig of te veel slapen zou te maken kunnen hebben met een verstoorde werking van de hormoonproductie van de hormonen die van invloed zijn op de eetlust.

Kort slapen

Bij te weinig slaap zie je een toename van het hormoon ghreline, en een afname van het hormoon leptine. Ghreline ook wel het hongerhormoon genoemd geeft het honger gevoel aan, en leptine het verzadigingshormoon, deze geeft aan dat je genoeg hebt gegeten. Een toename van ghreline in je bloed betekent dus dat je hongergevoel toeneemt. Het slechtste nieuws daarbij is dat de onderzoekers zagen dat het vooral ging om een toename van de “snacktrek”, dus de zin in vet en zoet eten.

Lang slapen

Opmerkelijk bij dit onderzoek is dat lang slapen hetzelfde effect geeft, dit zou aan kunnen geven dat langslapers eigenlijk gewoon slechte slapers zijn. Andere studies hebben aangetoond dat niet alleen de lengte van de slaap belangrijk is voor je gewicht maar ook hoe diep je slaapt.

Diepslaap

In de diepslaap produceert je lichaam het groeihormoon somatotropine. Dit hormoon speelt een rol bij de vetstofwisseling. Er zijn zelfs studies die beweren dat een gebrek aan diepslaap in je kinderjaren ervoor kan zorgen dat je stofwisseling gedurende je hele leven van slag is. Het bleek namelijk dat volwassen mensen die in hun jeugd slecht sliepen op latere leeftijd een slechte stofwisseling hadden, ze konden voedingstoffen en vetten minder goed omzetten dan mensen die in hun jeugd geen slaapproblemen hadden.

Tenslotte:

De wetenschap zal de combinatie slaap en gewicht wel blijven onderzoeken. Het is natuurlijk niet zo dat je je overtollige kilo’s kunt wegslapen en dat je door slapen heel slank wordt, maar het is wel duidelijk geworden dat een goede gezonde nachtrust heel belangrijk is. Door goed en voldoende te slapen zit je beter in je vel, ben je fitter en kan je lichaam herstellen. En wat die kilos betreft… alle kleine beetjes helpen.

Meer weten over afvallen? kijk op http://gezondafvallenvooriedereen.nl alles over gezond afvallen