Voorjaarsmoeheid, hoe kom je eraan

Wat is voorjaarsmoeheid ?

Het is zoals het woord al zegt een moeheid die in het voorjaar opkomt. Dit lijkt vreemd, omdat dan juist alles begint op te vrolijken. De zon begint te schijnen en de bloemen beginnen weer te bloeien. Toch is het een moeheid waar veel mensen last van hebben.

Hoe kom je aan voorjaarsmoeheid ?

Voorjaarsmoeheid komt eigenlijk niet door of van het voorjaar. Het is meer een uitloop van de winter. In de winter zitten we meer binnen en krijgen hierdoor veel minder (zon)licht. Hierdoor krijgen we een gebrek aan vitamine D. Daar komt bij dat het kennelijk voor velen van ons in de winter moeilijker blijkt te zijn om gezond te eten dan in de zomer. Hierdoor wordt een nog groter vitamine gebrek veroorzaakt. Bij het gebrek aan vitamines duurt het een tijdje voordat dit een uitwerking heeft op je lichaam. Na een paar weken tot maanden merk je dit het meeste. Op dat moment begint dan ook het voorjaar.

Het is dus bij elkaar een gebrek aan zonlicht, vitamines en frisse lucht. Wanneer je kijkt naar mensen met beroepen buiten. Zul je ook geen mensen treffen die last hebben van voorjaarsmoeheid of winter depressies.

In het voorjaar wordt buiten de lucht ook anders. De lucht wordt ijler. Het groen van de bomen begint uit te lopen. Al deze factoren hebben invloed op je uithoudingsvermogen. Een ijlere lucht vergt meer energie om door te komen. Niet voor niets dat sommige topsporters hoog in de bergen trainen. Zodat ze vervolgens een voordeel hebben, wanneer ze in de wedstrijd staan. Dat deze lucht anders is zullen ook mensen die buiten werken merken. Bij deze kan het zijn dat ze een korte periode iets meer slapen. Over het algemeen is dat voor mensen die buiten werken al voldoende.

Voorjaarsmoeheid, hoe kom je eraf?

Wanneer je het eenmaal hebt die voorjaarsmoeheid dan wil je graag weten hoe je er weer vanaf komt. Over het algemeen gaat dit redelijk vanzelf. De meeste mensen beginnen automatisch weer iets gezonder te eten in die tijd van het jaar. De ijlere lucht van het voorjaar gaat vanzelf over en maakt plaats voor de zomerlucht. Verder kan het zijn dat iets meer slapen noodzakelijk is om het vol te houden. Het is niet mogelijk om even op snelle wijze van voorjaarsmoeheid af te komen wanneer je het eenmaal hebt. Dit omdat het al opgebouwd is uit langdurige factoren van enkele maanden zoals hiervoor beschreven.

Voorkomen van voorjaarsmoeheid is beter dan het genezen van voorjaarsmoeheid

Hier komt dus duidelijk naar voren dat voorkomen beter is als genezen. Sterker nog, genezen is er in het voorjaar eigenlijk niet echt meer bij. Hooguit weer bewust gezonder eten zodat je er iets sneller door komt. Dat is wat de enige optie blijft. Probeer niet de buitenlucht te vermijden. Ondanks dat dat juist is waar je op dat moment moe van wordt, is het ook energie gevend op lange termijn.

Grotere problemen door voorjaarsmoeheid.

Soms kan voorjaarsmoeheid het begin zijn van een groter probleem. Wanneer iemand het niet kent en toch krijgt kan dit erg lastig zijn. Het gevolg kan zijn dat iemand het zichzelf kwalijk kan nemen en daardoor in een verdere depressie raakt. De moeheid zal dan niet na het voorjaar verdwijnen, maar terugkerende problemen geven.

Door voeding genezen