Wanneer heb je een verhoogde kans op diabetes

Inleiding

Eén van de meest voorkomende ziektes in Nederland is diabetes, ofwel suikerziekte. Net als alle andere ziektes, is het ook niet prettig om deze ziekte te hebben. Er zijn gelukkig dingen die je kunt doen om je kans op suikerziekte te verlagen. Je kunt ervoor zorgen dat je buiten de zogenaamde ‘’risicogroepen’’ blijft. Mensen in een risicogroep hebben een verhoogde kans op een ziekte. Maar wat zijn nou precies die risicogroepen die je moet vermijden, wil je je kans op diabetes zo laag mogelijk houden?

Diabetes

Er zijn twee soorten diabetes: diabetes type 1 en type 2. Bij diabetes type 1 maakt je lichaam geen insuline meer aan of de insuline-producerende cellen worden door je afweersysteem kapot gemaakt. Hierdoor kun je erg ziek worden of misselijk worden. Andere symptomen van type 1 zijn een wazig zicht, veel dorst hebben en heel veel of juist heel weinig honger hebben. Soms is ook je cholesterolgehalte niet goed, evenals je bloeddruk. Diabetes type 1 is vooral erfelijk bepaald. Je kunt zelf dus eigenlijk niks doen om je kans op de ziekte kleiner te maken. Bij diabetes type 2 ligt dit echter anders. Deze vorm komt erg vaak voor. Maar liefst 90% van alle mensen met suikerziekte hebben type 2. Bij type 2 maakt je lichaam te weinig insuline aan en dan kan je lichaam niet genoeg suiker uit je bloed halen, wat slechte gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Bovendien is bij mensen met type 2 soms ook het cholesterolgehalte en de bloeddruk niet in orde. Diabetes type 2 kun je ‘’gewoon’’ tijdens je leven oplopen. Deze vorm van de ziekte is niet erfelijk bepaald. Door bepaalde, slechte levensstijlen kun je de kans op diabetes type 2 verhogen.

Risicogroepen

Er zijn verschillende dingen die de kans op diabetes type 2 verhogen. Zo hebben oudere mensen een grotere kans op diabetes. Ook mensen die te zwaar zijn en te veel vet rond de middel hebben, zijn een risicogroep. Dat zijn mannen met een buikomtrek van meer dan 102 centimeter en vrouwen met een omtrek van meer dan 88 centimeter. Bovendien verhogen ook een hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte de kans op diabetes. Ook roken is een zonde. Door de schadelijke stoffen in de sigaretten wordt je lichaam minder vatbaar voor insuline. Verder zouden ook bepaalde medicijnen de kans op type 2 verhogen. Over meer informatie hierover moet je de bijsluiter van het medicijn of je huisarts raadplegen. Ook heeft je etnische achtergrond invloed op je kans op diabetes type 2. Turken, Marokkanen, Surinamers en Hindoestanen krijgen namelijk vaker diabetes dan mensen van andere nationaliteiten.

Een bijzondere vorm van diabetes is zwangerschapsdiabetes. Deze ontstaat bij vrouwen tijdens of na hun zwangerschap. De kans hierop is groter bij te dikke vrouwen, vrouwen met een hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte en vrouwen die een kind kregen dat meer woog dan 4 kilogram. Door je levensstijl aan te passen, kun je ervoor zorgen dat je buiten de risicogroepen komt. Sport bijvoorbeeld geregeld, eet niet te vet en rook zo weinig mogelijk en stop er het liefst helemaal mee. Goed voor je lichaam zorgen is het enige wat je moet doen om de kans op suikerziekte zo laag mogelijk te houden.

Conclusie

Diabetes, ofwel suikerziekte, is een ziekte waarbij er niet meer genoeg insuline wordt aangemaakt in je lichaam. In tegenstelling tot type 1, is type 2 van deze ziekte niet erfelijk. Je hebt het dus deels zelf in de hand of je diabetes krijgt. Te zware mensen of mensen die roken hebben bijvoorbeeld een grotere kans op diabetes. Ook mensen met een te hoge bloeddruk en cholesterolgehalte hebben een grotere kans om diabetes te krijgen.