Kaneel kan diabetes verminderen

Inleiding

Diabetes is hard op weg volksziekte nummer 1 te worden. Vele mensen hebben al diabetes en steeds meer mensen krijgen het op een steeds jongere leeftijd.

Kaneel kan diabetes verminderen.

Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Wat is diabetes?

Bij diabetes heb je een tekort aan insuline. Insuline wordt gemaakt door de alvleeskier, in de eilandjes van Langerhans. Hierdoor hebben deze mensen veel suiker in hun bloed, waardoor hun bloedsuikerspiegel boven de normale waarde stijgt.

Normaal gesproken schommelt de bloedsuikerspiegel bij mensen rond de 0,1%. Als je een suikerrijke maaltijd hebt gegeten, neemt deze bloedsuikerspiegel toe naar ongeveer 0,16%. Op dat moment gaat insuline de suiker in het bloed omzetten in glycogeen.

Glycogeen wordt opgeslagen in de lever en in de spieren en later als vet.

Bij mensen met diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, kan de suiker niet worden omgezet in glycogeen, omdat er geen of te weinig insuline aanwezig is. Op een gegeven moment wordt het suikergehalte in het bloed zo hoog, dat een patiënt dit gaat uitplassen. Vroeger diagnosticeerden een arts dan ook diabetes door de urine te proeven, deze was dan zoet van smaak.

Oorzaken diabetes

Er zijn eigenlijk twee oorzaken van diabetes aan te wijzen.

De eerste is erfelijk, mensen worden geboren met niet goed werkende eilandjes van Langerhans. Deze mensen moeten hun hele leven insuline spuiten.

De tweede vorm ontstaat gedurende het leven. Als mensen teveel suiker eten, kan het lichaam op een gegeven moment ongevoelig worden voor deze grote hoeveelheid suiker en gaat steeds minder insuline produceren. Deze vorm van diabetes ontstaat vaak op latere leeftijd, alhoewel het tegenwoordig met de grote hoeveelheid mensen met overgewicht ook vaker op jongere leeftijd voorkomt. Deze vorm van diabetes kan verminderen door je eetpatroon aan te passen.

Verschijnselen van diabetes

De meest voorkomende en herkenbare verschijnselen van diabetes zijn:

  • Veel dorst en veel plassen. Door een hoge bloedsuikerspiegel gaan de nieren glucose uitscheiden in de urine. De glucose neemt water mee, met als gevolg dat je meer moet plassen.
  • Een griepachtig gevoel. De voornaamste brandstof in het lichaam is glucose. Glucose wordt in de lichaamscellen omgezet in energie. Door diabetes komt de glucose niet in de cellen terecht, waardoor een tekort aan energie ontstaat. Dit geeft het gevoel van vermoeidheid, verminderde eetlust en spierzwakte.
  • Toename van het lichaamsgewicht of gewichtverlies. Door het verlies van de glucose moet het lichaam voortdurend een strijd aan om het verlies te compenseren.
  • Wazig zien. Door een te hoge bloedsuikerspiegel wordt er vocht onttrokken aan de lenzen van de ogen.
  • Slecht genezende wonden of regelmatig terugkerende infecties. Door een te hoge bloedsuikerspiegel is er kans dat het natuurlijke herstelvermogen aangetast wordt.
  • Tintelingen in handen en voeten. Via het bloed worden zenuwen van voedsel voorzien. Als er een teveel aan glucose is in het bloed kan dat de zenuwen beschadigen.
  • Rood, gezwollen en pijnlijk tandvlees. Ten gevolge van diabetes kan het zo zijn dat de mondholte minder goed in staat is bacteriën te bestrijden. Door die bacteriën is er meer kans op infecties van het tandvlees.

Kaneel kan diabetes verminderen

Kaneel is een verwarmend kruid, de stofwisseling gaat ervan omhoog.

Daarnaast zorgt kaneel ervoor dat insuline beter gaat werken, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt.

Bij een onderzoek met een groep diabetici van 60 mensen, kreeg de helft van de groep kaneel toegediend en de andere helft een placebo. De groep die kaneel toegediend had gekregen, hadden allen een lagere bloedsuikerspiegel, soms zelfs tot 25% lager.

Tegelijkertijd daalde ook het cholesterolgehalte van de proefpersonen.

Conclusie

Door regelmatig kaneel in plaats van suiker toe te voegen aan gerechten (afb.2), kun je de bloedsuikerspiegel gunstig beinvloeden. De bloedsuikerspiegel stijgt minder, waardoor er minder insuline nodig is. Ook gaat de insuline beter werken door de kaneel. Het mes snijdt dus aan twee kanten!

Verder lezen

Wil je meer lezen over verbranding? Lees dan verder in:Aerobe en anaerobe dissimilatie of in Fotosynthese en verbranding.

Wil je meer lezen over gluten? Kijk dan verder in: Een goed glutenvrij ontbijt.

Wil je meer lezen over verlagen van bloeddruk of cholesterolgehalte? Kijk dan verder in: Hoe bloeddruk en cholesterolgehalte verlagen.