Wat wil je weten over suikerziekte en voetverzorging

Suikerziekte en voetverzorging

Mijn moeder is sinds kort suikerpatiënt. Ze vraagt veel aandacht voor haar voeten. Elke keer als ik op bezoek ga, moet ik haar voeten verzorgen want ze heeft veel last: pijnlijke tenen, moeilijk kunnen gaan en hete voeten en onderbenen. En de huisarts zeurt alleen maar over bewegen, wandelen, zwemmen, yoga, turnen en dagelijks drie pillen. En sinds deze week heeft ze inderdaad wondjes tussen haar tenen… En nu?
 

Diagnose suikerziekte

Het is een waarheid als een koe: wie lijdt aan suikerziekte moet zijn of haar voeten controleren! Het gevolg van suikerziekte is immers een aantasting van de zenuwen en bloedvaten. Gevolg: wondjes en zelfs breuken! Het gaat van kwaad tot erger en (helaas) moeilijk te genezen. Helemaal erg is het als de voeten gaan misvormen. Er is dus maar één advies: hou de voeten van diabetespatiënten in de gaten!

Hoe kom je aan een diabetisvoet?

Als gevolg van de suikerziekte zit er te veel suiker in het bloed en dat hoort niet zo. Het te veel aan suiker tast de bloedvaten en zenuwen aan of, nog erger, gaan ze vernietigen met voetwonden en zelfs botbreuken als gevolg.

Verborgen gevaren

Vooral bij oudere mensen is het oppassen (en controle) geblazen! Waarom?

De patiënt heeft niet echt pijn aan de voet(en). Hierdoor merkt de ouderling zelf de wondjes niet op en blijft verzorging achterwege.

Zelfs breuken in de voetbeentjes worden over het hoofd gezien en aangezien het algemene advies is om te bewegen, bewegen en nog eens bewegen, worden de voeten toch dagelijks aan het werk gezet met als gevolg dat misvormingen optreden: bredere en kortere voeten, ook wel de Charcot-voet genoemd. Eén op 10 diabetispatiënten is er slachtoffer van!

Nog een veel voorkomend signaal: droge, schilferige huid met talloze kloofjes.

Chronische peesontsteking met klauwtenen en hamertenen als gevolg. Het vanzelfsprekende gevolg hier dan weer van: schoenen die niet meer goed passen, moeilijk lopen en de oudjes lopen liever niet meer…, blijven liever in hun zetel zitten maar ze moeten wel veel stappen van de dokter!

Door te veel druk en wrijving ontstaan drukplekken en eeltlagen. Onder het eelt kan een open wonde (ulcus) ontstaan en die plekken gaan ontsteken, zelfs tot op het bot. Dat heet dan osteomyelitis: erg pijnlijk en moeilijk te genezen.

Is dit te behandelen?

Ja en nee: schade aan zenuwen en bloedvaten kan niet zo maar even worden hersteld! Pillen kunnen de boel wel onder controle houden en nog erger voorkomen! In elk geval is het zo dat hoe langer je diabetes hebt, hoe groter de kans op verwikkelingen.

Is suikerziekte alleen de boosdoener?

Nee, ook: hoge bloeddruk, cholesterol, roken en overgewicht (beter bekend als obesitas).

Voetcontrole en voetverzorging: tips!

  • Was je voeten met een neutrale zeep (apotheek/drogist);
  • Gebruik een vochtinbrengende crème als de huid van de voeten erg droog is.
  • Controleer dagelijks de voeten op wondjes of eelt.
  • Loop nooit op blote voeten: draag altijd kousen en bij voorkeur zonder naden over de tenen!
  • Nylon kousen: leg een kompres of een viltlaagje rond de drukpunten tegen de wrijving.
  • Draag aangepaste schoenen!
  • Inspecteer regelmatig de schoenen (beschadigingen);
  • Laat regelmatig een pedicure of podoloog het eelt weghalen.
  • Knip teennagels regelmatig en recht af.
  • Laat kalknagels door een pedicure verzorgen.
  • Ga met een blaar of wondje naar de huisarts.
  • Laat blaren dicht en kom zelf niet aan wondjes om infectie te voorkomen.
  • Is de voet rood, dik, warm en pijnlijk? Ga dan direct naar de huisarts: een correcte behandeling kan veel ellende voorkomen.
  • Bijna alle mensen met suikerziekte hebben mettertijd steunzolen nodig.
  • Wanneer je zit, leg je de voeten hoger.

Update januari 2013

In het maandmagazine van het ziekenfonds staat een artikel over speciale schoenen voor diabetespatiënten. Het zou daarbij gaan om het merk 'Orchard' dat vanaf nu in de gewone schoenenzaken  te koop is. Deze schoenen zijn speciaal ontworpen voor diabetici. Maar ook mensen met andere voetaandoeningen zoals een grote teen die scheef groeit enz... Kenmerken: gladde, naadloze afwerkiing, gelijkmatige drukverdeling, voldoende ruimte rond de tenen, ademende materialen, anti slip zolen, goed ondersteunend voetbed en een niet knellende sluiting. Te koop bij Scapino en Brantano om enkele winkels te noemen. En natuurlijk online!