Gevolgen van diabetes op de korte en lange termijn

Inleiding

Diabetes is een van de meest voorkomende ziekten in de westerse wereld. 800.000 tot 900.000 mensen in Nederland hebben diabetes. Dat zoveel mensen diabetes hebben komt mede door de vergrijzing is in Nederland. Wat zijn de gevolgen van deze vaak voorkomende ziekte?

Wat is diabetes

Diabetes ook wel suikerziekte genoemd houdt in dat het hormoon insuline niet meer of onvoldoende geproduceerd wordt. Hierdoor kan glucose dat wordt opgenomen vanuit het voedsel niet worden opgenomen door de cellen om te gebruiken als brandstof. De patiënten krijgen hierdoor een hoge bloedsuikerspiegel en gaan uiteindelijk glucose uit plassen, op dat moment wordt vaak de diagnose gesteld.

Hier vind je een goed , wat de complicaties zijn en de behandelingen ervoor.

Ook vind je een goed receptenboek met 50 suikervrije feestrecepten.

Gevolgen van diabetes op korte termijn

Als iemand het woord diabetes hoort, denkt diegene vaak dat iemand die diabetes heeft geen suiker mag, veel dingen niet mag eten en altijd moet nadenken wat hij eet en wanneer. Dit is gelukkig niet waar. Iemand die diabetes heeft kan alles gewoon eten, ook producten met veel suiker. Er moet alleen goed worden nagedacht over de hoeveelheid eten en wanneer er gegeten mag worden. Daarnaast moet de bloedsuikerspiegel vaak gemeten worden.

Symptomen

Er zijn een aantal symptomen waaraan men ontdekt hoe iemand diabetes heeft. De meest voorkomende en herkenbare symptomen zijn veel dorst hebben en veel moeten plassen. Bij een te hoge bloedsuikerspiegel gaat het lichaam glucose uitscheiden via de urine. Die glucose trekt water mee. Daardoor moet de persoon meer plassen. Dat iemand vaker moet plassen moet natuurlijk ergens vandaan komen. Het lichaam seint het tekort aan vocht in de weefsels door naar de hersenen en hierdoor ontstaat de dorst en daardoor moet diegene vaker plassen.

Andere symptomen van diabetes zijn;

  • Griepachtig gevoel: vermoeidheid, spierzwakte en minder eetlust.
  • Toename of afname van het lichaamsgewicht.
  • Wazig zien; overal onttrekt het lichaam vocht vandaan, dus ook aan de lenzen van de ogen. Deze worden dunner en kunnen minder goed scherp stellen.
  • Slecht genezende wonden of terugkerende infecties.
  • Tintelingen in handen en voeten; zenuwen krijgen voeding via het bloed, maar door teveel glucose kunnen de zenuwen beschadigd raken.
  • Verder kan iemand met diabetes te maken krijgen met een droge, jeukende huid en terugkerende huidinfecties.

Als er niets aan diabetes gedaan wordt, zal het overschot aan glucose in het bloed het lichaam aantasten. Niet behandelde diabetespatiënten hebben vergeleken met een gezond mens;

  • 20 x zoveel kans op een nierziekte
  • 4 x zoveel kans op een beroerte
  • 4 x zoveel kans om blind te worden
  • 4 x zoveel kans op een hartinfarct

Complicaties op korte termijn

Hypoglycaemie of “ hypo”

Als de bloedsuikerspiegel lager is dan 3,5 mmol/l is er sprake van een hypoglycaemie, ook wel hypo genoemd. Er is dan te veel insuline en te weinig glucose in het bloed. De meest voorkomende oorzaken van een hypo zijn;

  • medicijngebruik niet aanpassen aan veranderingen van de bloedsuikerspiegel.
  • een zware maaltijd overslaan.
  • (zware) lichamelijke inspanning, langer of intensiever sporten dan normaal.

Verschijnselen bij een hypo zijn: transpireren, duizelig, hoofdpijn, misselijk, hartkloppingen, wankelen op je benen, stuiptrekkingen en bewustzijnsverlies. Een hypo kan verholpen worden door iets te eten (bijvoorbeeld druivensuiker) of te drinken (bijvoorbeeld limonade) dat snel de bloedsuikerspiegel kan verhogen.

Hyperosmolair dehydratiesyndroom of “hyper”

Hierbij is de bloedsuikerspiegel juist te hoog. Het bloed wordt dik en stroperig. Dit ontstaat bij een glucosegehalte van 20 mmol/l of hoger. De nieren moeten dan met de glucose zoveel water uitscheiden dat uitdroging optreedt. Symptomen bij een te hoge bloedglucosewaarde zijn extreme dorst, veel plassen, kramp in de spieren, snelle hartslag, verwardheid, stuiptrekkingen en in het ergste geval coma. Behandeling kan door vocht toe te dienen via een infuus of door kortwerkende insuline toe te dienen. Als iemand niet behandeld wordt kan diegene overlijden.

Gevolgen van diabetes op lange termijn

Er zijn ook veel complicaties van diabetes op langere termijn. Hieronder volgt een aantal gevolgen, met de oorzaak erbij.

  • Zenuwbeschadiging: de tere zenuwen raken beschadigd door een te hoge bloedglucose.
  • Nierschade: de nieren zijn erg gevoelig en lopen vaak schade op ten gevolge van diabetes. Bij een hele ernstige beschadiging kunnen de nieren ook uitvallen. Het gevolg is dan nierdialyse of een niertransplantatie.
  • Oogschade: De oorzaak hiervan is de beschadiging van de haarvaten die het netvlies van voeding voorzien.
  • Hart en vaataandoeningen: mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen. De kransslagaders van het hart kunnen dichtslibben. Dit kan leiden tot pijn op de borst of een hartinfarct. Ook vernauwing of afsluiting van de hersenvaten met als mogelijk gevolg een beroerte, vernauwing en afsluiting in de slagaders in de overige delen van het lichaam en hoge bloeddruk kunnen complicaties zijn van de ziekte diabetes.

Verder lezen

Wil je meer lezen over de verschillende vormen van diabetes? Kijk dan eens hier verder.

Of wil je weten waarom het eten van suiker nu zo slecht is? Kijk hier welke effecten suiker op het lichaam heeft.

Wil je meer weten over hoe je diabetes kunt verminderen?

Lees dan verder in; Kaneel kan diabetes verminderen .