Hoe ontstaan spataders en wat is de beste behandeling

Inleiding

Hoe ontstaan spataders? Zijn ze gevaarlijk en hoe kunnen we ze voorkomen? Zijn spataders een ouderdomskwaal,of kan men daar ook op jongere leeftijd mee geconfronteerd worden? En, nog belangrijker: als we dan toch met spataders af te rekenen krijgen, hoe zijn deze dan het best te behandelen?

Wat zijn spataders?

Spataders zijn meestal erg kronkelige en uitgezette, onderhuidse aders die ons heel wat last en ongemakken kunnen bezorgen. Ze komen meestal in de onderbenen voor, maar daar blijven ze zéker niet toe beperkt. Ze kunnen immers ook in in onder-én bovenbeen toeslaan. Mensen met spataders vinden dit in de allereerste plaats onesthetisch, maar uiteindelijk is er veel meer aan de hand.Inderdaad, krijgen deze uitgezette aders géén passende behandeling, dan kunnen ze ons heel wat pijn bezorgen. Blijft men met deze spataders rondlopen, dan kunnen ze uiteindelijk zelfs heel wat gevaar voor onze gezondheid veroorzaken.

Wat zijn de klachten?

Beginnende spataders lijken aanvankelijk erg onschuldig. De klachten variëren van een vermoeid of zwaar gevoel in de benen, tot écht sterk opgezwollen benen. Bij erg uitgezette aders, lopen deze als koorden onder de huid van onze benen en kunnen ze leiden tot blijvende verkleuringen en, nog erger, tot kleine en haast onzichtbare wondjes. Daardoor worden deze dan ook meestal té laat opgemerkt, waardoor ze kunnen infecteren. Met alle gevolgen vandien.

Hoe ontstaan spataders?

Onderzoek wees uit dat ruim dertig procent van onze landgenoten met spataders rondlopen. En hoewel men er meestal van uit gaat dat deze ontsierende spataders hoofdzakelijk bij vrouwen voorkomt, is dit zéker niet het geval. Inderdaad, nog uit de resultaten van datzelfde onderzoek blijkt immers dat bijna evenveel mannen als vrouwen met deze spataders te kampen hebben. Verrassend is ook dat deze kwaal erfelijk is. Inderdaad, de kans op het krijgen van spataders neemt sterk toe naarmate er familieleden zijn die ook met deze aandoening kregen af te rekenen. Spataders zijn vooral terug te vinden bij mensen met een staand beroep, bij mensen met overgewicht, bij rokers, bij diegenen die té weinig beweging hebben, na een zwangerschap, na een ernstig trauma van het been of na een trombose (bloedklonter) in één van de dieper liggende aders van het been.

Wat is de beste behandeling?

Laten we maar onmiddellijk stellen dat dé behandeling van spataders eigenlijk niet bestaat. Alles hangt uiteindelijk af van de ernst van de kwaal én van de last die deze veroorzaken. Is de situatie té ernstig, dan moet men onmiddellijk deskundige hulp inroepen. Men kan dan overgaan tot het weglaseren van de spataders of het verschroeien ervan. Naast deze twee mogelijke behandelingen, kan men spataders ook operatief verwijderen. Dit laatste met eerder wisselend resultaat. Wanneer er zich een oppervlakkige tromboflebitis of een bloeding voordoet, is onmiddellijk medisch ingrijpen een dwingende noodzaak.

Hoe spataders voorkomen?

We kunnen er echter veel zélf aan doen om deze ontsierende én pijnlijke spataders te voorkomen. Een evenwichtige, gezonde en gevarieerde voeding met veel verse groenten en fruit voorop, kan al veel leed voorkomen. Stoppen met roken, meer bewegen zoals wandelen, fietsen, joggen en zwemmen, op ons gewicht letten en vermageren wanneer men dan toch met overgewicht te kampen heeft zijn andere, belangrijke factoren om spataders te voorkomen. En als we bijvoorbeeld voor ons werk lange tijd moeten rechtop staan, is het gebruik van stevige steunkousen beslist een aanrader.