Wat is een aneurysma

Inleiding

Een aneurysma je hoort er regelmatig iets over, helaas zelfs iets te vaak. Wat is een aneurysma eigenlijk en wat kun je aan een aneurysma doen, kun je er eigenlijk wel wat aan doen.Op al die vragen probeer ik via dit artikel antwoord te geven.

Wat is een aneurysma?

Een aneurysma is een verwijding in een stukje van het vaatstelsel. Een aneurysma kan zich in een slagader, een ader en in het hart bevinden. Een aneurysma ontstaat ongemerkt en groeit geleidelijk. Meestal veroorzaakt het geen ernstige klachten en wordt het bij toeval ontdekt.

Als de grootte van het aneurysma toeneemt, neemt ook het risico op scheuren toe. De vaatwand wordt zwakker en er kan zich een scheur vormen. Dit is een levensbedreigende situatie, waarbij er door bloeding een tekort aan circulerend bloed kan ontstaan, met weefsel- /orgaan -schade en zelfs de dood tot gevolg. Een aneurysma kan in elke slagader voorkomen. In de hersenen en aan de aorta (de grote lichaamsslagader)komt deze vaatafwijking echter het meest voor. Daarnaast is in een aneurysma de bloedstroom verstoord, het bloed wervelt in de plaatselijke verwijding. Daardoor vormt zich in het aneurysma een bloedstolsel. Een enkele keer kan een stukje van dit stolsel (embolie) los raken en meegevoerd worden naar een kleiner bloedvat verder stroomafwaarts. Dit kleinere bloedvat kan dan plotseling door dit stolsel worden afgesloten. Hierdoor krijgt het lichaamsdeel of orgaan, dat van dit bloedvat afhankelijk is, geen of onvoldoende bloed. Met alle gevolgen van dien. Een aneurysma komt meestal op oudere leeftijd voor.

Wat zijn de symptomen van een aneurysma?

Bij een aneurysma heeft men vaak geen symptomen. Mensen met een aneurysma weten vaak niet dat zij een aneurysma hebben. Soms worden klachten als een kloppend gevoel in de (boven)buik of pijn in de rug, door het drukken van het aneurysma op de wervelkolom, gevoeld. Een gescheurde aneurysma is moeilijk te herkennen, maar alarmsignalen zijn flauwvallen/bleekheid en acute pijn in de buik of in de onderrug. Bij het scheuren van een aneurysma in het hoofd, voelt men vaak dat er iets in het hoofd "knapt".

De oorzaken van een aneurysma!

Roken, alkoholgebruik, stress en te weining lichaamsbeweging hebben een negatieve werking op het ontstaan en scheuren van een aneurysma. Men denkt dat een aneurysma van de hersenslagaders ontstaat uit een aangeboren zwakke plek van de vaatwand, maar daarover bestaat nog onvoldoende zekerheid. . Dit wil niet zeggen dat het erfelijk is. Wél zijn er families waarbij aneurysma's vaker dan normaal voorkomen, en bovendien bestaan er een paar zeldzame erfelijke ziekten waarbij vaker dan normaal aneurysma's in de hersenen optreden. In zeldzame gevallen ontstaat een aneurysma door een infectie van de vaatwand bijvoorbeeld als een patiënt een (bacteriële) bloedvergiftiging heeft. Een ander zeldzaam aneurysma ontstaat soms door de veranderde bloedstroming bij een arterio-veneuze vaatmisvorming (AVM). Verder zijn er nog enkele andere zeldzame ziekten die een aneurysma kunnen veroorzaken: Ehlers-Danlos en het Syndroom van Marfan.

De behandeling van een aneurysma!

De behandeling bij een aneurysma in de buik bestaat bijna altijd uit een operatie. Het slechte gedeelte van het bloedvat wordt dan vervangen door een kunststof bloedvat (vaatprothese). In de hersenen wordt een aneurysma meestal met een metalen clip afgeklemd.

De overlevingskansen bij een gescheurd aneurysma?

Bij een aneurysma van de aorta in de buik is deze bloeding in 75% van de gevallen dodelijk. Meer dan 50% van de patiënten overlijdt voor aankomst in het ziekenhuis, waarna nog eens meer dan 50% van de geopereerden overlijdt tijdens de operatie. Een aneurysmaruptuur in de borstholte is vrijwel altijd dodelijk.