Het RS-virus komt er weer aan

Inleiding RS-virus

Als de herfst weer in aantocht is komen er ook weer allemaal virussen om de hoek kijken. Eén van die virussen is het RS-virus. Dit RS-virus komt eigenlijk alleen voor in de maanden oktober tot en met maart en is dus seizoensgebonden. Het RS-virus is een afkorting voor het Respiratoir Synsytiaal virus. Wat is het RS-virus nu precies, voor wie is het RS-virus gevaarlijk en wat is er aan te doen. Lees meer in dit artikel.

Symptomen van het RS-virus

Het RS-virus is in dezelfde maanden actief als het griepvirus. De symptomen lijken ook op de symptomen van het griepvirus, namelijk behoorlijk verkouden, veel last van slijm hebben en een mate van benauwdheid. Het virus veroorzaakt dus allerlei infecties aan de luchtwegen. De overeenkomst tussen het RS-virus en het griepvirus is dat iedereen het kan krijgen. Het verschil tussen het RS-virus en het griepvirus echter is dat in het bijzonder jonge kinderen en baby’s veel last van dit virus kunnen krijgen. Als een klein kind het benauwd heeft is het altijd verstandig om de huisarts er naar te laten kijken. Kleine kinderen en baby’s kunnen zoals gezegd veel last krijgen. Dit uit zich dan met name in benauwdheid en daardoor uitgeput raken. Het kind kan erg kortademig worden en gaan hoesten. Deze hoestbuien kunnen resulteren in braken. Deze symptomen kunnen zo erg zijn of worden dat het kind in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Bovendien is het zo dat een baby te moe en uitgeput is om te drinken. Dat dit nog redelijk vaak gebeurt wijst wel uit de cijfers: ongeveer 2000 kinderen per jaar krijgen een zodanige last van het virus dat opname in het ziekenhuis nodig is.

Is het RS-virus besmettelijk?

Net zoals het griepvirus is ook het RS-virus besmettelijk. Over het algemeen vinden de meeste besmettingen plaats via de handen. Het kan bijvoorbeeld ook op speelgoed zitten en die bacteriën kunnen daar lang overleven en dus als je dat beetpakt voor besmetting zorg dragen. Omdat het RS-virus zo gevaarlijk is voor baby’s is het altijd verstandig als je verkouden bent gedurende de maanden dat de R in de maand is zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van pasgeborenen.

Wat kun je aan het RS-virus doen?

Op zich kun je aan het RS-virus niet zo veel doen. Het is net zoals bij het griepvirus een kwestie van uitzieken. Wel is het mogelijk om de symptomen wat te verlichten. Dit verlichten kan door middel van neusdruppels voor de verkoudheid en inhalatiemiddelen. Meestal is het virus na ongeveer een dag of tien weer voorbij. Wel is het zo dat de meeste kinderen of baby’s nog gedurende langere tijd kortademig zullen zijn. Dit is geen teken dat het kind astma of COPD ontwikkelt maar hoort gewoonweg bij het virus. Dit gaat vanzelf over, het duurt alleen een tijdje. Als je eenmaal een keer het RS-virus hebt gehad ben je er niet immuun voor geworden. Je kunt het dus gewoon nog een keer krijgen. Meestal gebeurt dit dan wel in een mildere variant.