Psoriasis behandelingen en behandelmethodes

Welke ziekte is psoriasis

Psoriasis is een aandoening, die veroorzaakt wordt door een huidgroei stoornis. De ziekte psoriasis behoort tot de chronische huidziekten en uit zich door zichtbare schilferende plekken, die rood zijn.

Psoriasis is een huidziekte, die in Nederland veel voorkomt. Meer dan 250000 mensen in Nederland hebben momenteel psoriasis. Indien er huidschilfers zijn, wordt de huid normaal gesproken langzaam vernieuwd. Schilfers zijn namelijk oude huidcellen die loslaten en waaronder de nieuwe opperhuid weer aangroeit. Bij psoriasis echter, is er een versnelde aanmaak van huidcellen.

Hierdoor worden er juist te veel huidcellen aangemaakt, zodat de nieuw aangemaakte cellagen niet goed afsluiten. Door dit niet goed afsluiten van de cellen, ontstaat er een dikkere laag huidcellen, die nog niet rijp zijn en dus moeilijk afschilferen. Dit zijn dan uiteindelijk de dikke rode schilferplekken, die psoriasis kenmerken.

Wanneer krijg ik psoriasis

Psoriasis is een huidziekte, die in alle lagen van de bevolking van jong tot oud kan voorkomen. Hoewel psoriasis ook bij baby’s en ouderen voorkomt, ontstaat deze huidziekte bij de meeste mensen na de pubertijd. Wel is door de tijd heen gebleken, dat psoriasis een huidziekte is met een erfelijkheid factor. Kinderen waarvan een van de ouders psoriasis heeft, hebben zelfs 10% kans om zelf ook psoriasis te ontwikkelen. Een andere factor waardoor psoriasis ontstaat of verergeren kan, zijn bepaalde geneesmiddelen zoals: bèta blokkers en lithium. Verder hebben rokers een verhoogde kans op psoriasis en kan het stoppen met roken zelfs voor vermindering van de klachten zorgen.

Welke soorten psoriasis zijn er

  • Psoriasis vulgaris, komt vooral voor op de ellebogen en knieën. Deze vorm komt het meeste voor.
  • Psoriasis guttata, komt veel voor en geeft schilfers over het hele lichaam.
  • Psoriasis capitis, is psoriasis op een behaard hoofd.
  • Psoriasis inversa, komt veel voor in de plooien van het lichaam zoals: oksels, liezen of bij vrouwen onder de borsten.
  • Psoriasis unguum, komt voor onder de nagels.
  • Psoriasis pustulosis palmoplantaris, geeft blaasjes in handpalmen en onder voetzolen.
  • Psoriasis arthropathica, is een vorm van psoriasis waarbij de gewrichten zeer gaan doen.

Welke behandelmethodes

Er zijn diverse methodes om psoriasis mee te behandelen. Alle behandelingen van psoriasis, zijn er echter op gericht om de huidziekte te onderdrukken. Er is momenteel namelijk nog geen behandeling, waarmee genezing van psoriasis mogelijk is. Vaak worden de diverse behandelmethodes voor psoriasis gecombineerd. De behandelmethodes tegen psoriasis kunnen in 3 groepen worden verdeeld:

  • Systemische Therapie.
  • Licht Therapie
  • Lokale Therapie met crème, zalf of lotion.

Waarom bijeenkomsten

Indien u langere tijd psoriasis heeft of sinds kort de diagnose psoriasis heeft gekregen, dan kan het naast behandelmethodes, tevens prettig zijn om over uw huidziekte te praten met andere psoriasis patiënten. Psoriasis federatie Nederland, biedt u deze mogelijkheid. Geregeld worden er bijeenkomsten voor psoriasis patiënten georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten wordt u de mogelijkheid geboden uw mening, behoeften en wensen te laten horen ten aanzien van de zorg voor psoriasis patiënten. Kijk voor de bijeenkomst data op de site van Psoriasis federatie Nederland.

Het is altijd raadzaam af en toe te praten met mede patiënten, die ook last hebben van psoriasis.