Wat is eczeem

Inleiding

Eczeem komt meer voor dan je denkt. Er zijn verschillende vormen van eczeem. De ene variant van eczeem is erfelijk bepaald, de andere vorm niet. Lees in dit artikel meer over wat eczeem nu eigenlijk is en kijk welke vorm van eczeem jij wellicht hebt.

Wat is eczeem precies?

Eczeem is een ontsteking van de huid die erg kan jeuken. Als je last hebt van eczeem hebt kunnen er blaasjes op je huid komen, de huid kan rood worden, er kan vochtafscheiding zijn en op de huid kunnen korstjes komen of de huid kan schilferig zijn.

Eczeem kan over je gehele lichaam verspreid zijn maar het eczeem kan zich ook beperken tot een klein gedeelte van je lichaam. Je kunt een bepaalde periode last hebben van eczeem en het kan vervolgens weer weg zijn maar er zijn ook mensen die altijd last van eczeem hebben, dus dan is het als het ware chronisch geworden.

Verschillende vormen van eczeem

Het ene eczeem is het andere niet. Er zijn verschillende soorten eczeem die vrij veel op elkaar lijken. Grofweg heb je drie soorten eczeem, te weten constitutioneel eczeem (ook wel atopisch eczeem genoemd), irritatief eczeem en allergisch contacteczeem en over deze drie varianten volgt hieronder nader uitleg.

Constitutioneel (of atopisch) eczeem

De vorm van eczeem die het meeste voorkomt is het constitutionele (of ook wel genoemd atopische) eczeem. Bij dit soort eczeem heb je als het ware last van een ontsteking die chronisch is. Je hebt er niet elke keer evenveel last van. De ene keer is het erger dan de andere keer. Dit soort eczeem komt het meeste voor op warme plaatsen op je lichaam, zoals in de elleboogplooien of in de knieplooien. Meestal is het zo dat als je last hebt van constitutioneel eczeem je ook nog eens last kan hebben van andere aandoeningen zoals hooikoorts of astma. Bovendien heb je meer kans om een allergie voor het een of ander te krijgen. Verder is het zo dat er een aantal dingen zijn die de mate van eczeem erger kunnen maken. Je moet dan denken aan stress, andere huidinfecties, vochtigheid of schommelingen in de temperatuur. Deze dingen kunnen dus het eczeem veroorzaken, ze zijn niet feitelijk de veroorzaker van het eczeem. In de ene familie komt constitutioneel eczeem meer voor als in andere families, met andere woorden in sommige families is er meer aanleg voor eczeem dan in andere families.

Irritatief eczeem

Naast het constitutionele eczeem of het atopisch eczeem heb je ook nog irritatief eczeem. Dit irritatief eczeem is een vorm van eczeem die acuut ontstaat door beschadigingen aan de huid. Dit eczeem kan bijvoorbeeld ontstaan door het veelvuldig met de handen in water zitten en zeep gebruiken. Een andere benaming voor dit soort eczeem is dan ook wel het huisvrouweneczeem. Dit eczeem ontstaat dus door een huidbeschadiging en wordt niet veroorzaakt door een allergische reactie.

Allergisch contacteczeem

De derde vorm van eczeem is allergisch contacteczeem. De naam van dit soort eczeem zegt het al: de huid raakt geïrriteerd door contact met een bepaalde stof. Hierdoor ontstaat er een allergische reactie die eczeem veroorzaakt. Je bent dus allergisch over overgevoelig voor die desbetreffende stof geworden. Deze vorm van eczeem ontstaat over het algemeen tussen de 24 uur en 72 uur nadat het contact heeft plaatsgevonden.

Links

Behandeling van eczeem