Behandeling van eczeem

Inleiding

Mensen met eczeem hebben veel last van jeuk, blaasjes, roodheid, schilferigheid en korstjes. Dit artikel gaat over het (proberen) te voorkomen van eczeem en de behandeling van matig tot ernstig eczeem. Lees meer

Hoe moet je proberen eczeem te voorkomen

Er zijn een aantal manieren om te trachten eczeem te voorkomen. Allereerst is dit het vermijden van bepaalde stoffen die een reactie kunnen uitlokken. Daarnaast is een beetje zon bijvoorbeeld goed, maar niet teveel zon want verbranding van de huid is funest voor eczeem. Het allerbelangrijkste is echter te zorgen dat de huid niet uitdroogt. Dit kun je doen door niet al te veel zeep te gebruiken bij het wassen en niet al te warm water te gebruiken omdat dit voor uitdroging van de huid zorg draagt. Daarnaast is het van belang om een goede zalf te gebruiken die de huid vet houdt. Verder is het aan te raden goed ventilerende kleding te dragen omdat je anders last krijgt van jeuk.

Hoe moet je eczeem nu behandelen

Het vervelende van eczeem is, en dan in het bijzonder de vorm van constitutioneel eczeem (ook wel atopisch eczeem) is dat deze niet kan verdwijnen of worden weggehaald. Wel kan men proberen de klachten die ontstaan door constitutioneel eczeem zo goed mogelijk te behandelen. Onderstaand een overzicht van de mate van eczeem en de behandeling die daarbij hoort.

Matig tot ernstig eczeem

Als je een beetje last hebt van eczeem kun je de klachten die bij dit soort eczeem hoort bestrijden met het vet houden van de huid. Als jezelf in een goede conditie bent, de huid in een goede staat is, zal je minder last hebben van het eczeem. Het is tevens van belang om het vochtgehalte in de huid op orde te houden. Daarnaast kun je gebruik maken van hormoonzalven. Deze hormoonzalven, de zgn. corticosteroïden, werken goed tegen de jeuk en tegen het rood worden van de huid. Er kleeft ook een nadeel aan het gebruik van de diverse hormoonzalven. Het nadeel is namelijk dat je maar niet kan blijven smeren met deze zalven. Op een gegeven moment zal de zalf minder gaan werken en als je altijd maar op dezelfde plaats op je huid smeert zal daar naar verloop van tijd de huid ook dunner worden. Onlangs is er een nieuwe hormoonzalf geïntroduceerd die dezelfde werking heeft als de corticosteroïden maar die niet de nadelen van die zalf heeft, dus de huid wordt niet dunner bij het smeren. Naast het gebruik van deze zalf heb je ook nog de teerzalven (remmen de ontsteking) en soms wordt er ook gebruik gemaakt van verbanden die nat zijn gemaakt. Dit nat maken van de verbanden zorgt voor het weghalen van de jeuk omdat de huid die ontstoken en warm is dan zal afkoelen waardoor de jeuk minder wordt.

Ernstig eczeem

Is het eczeem ineens zo erg geworden en is deze niet meer te behandelen met een hormoonzalf, met vet houden, met eventueel een antibioticakuur of met teerzalf dan zal de arts voorstellen om prednison te gebruiken. Prednison wordt dan gebruikt in grote mate gedurende een korte periode, een zgn. stootkuur. Een ander middel dat gebruikt kan worden bij heel ernstig eczeem is ciclosporine. Dit middel kan maar kortdurend gebruikt worden omdat er vele bijwerkingen zijn.

Een aantal tips op een rijtje

Hieronder nog een aantal tips waaraan je wellicht wat hebt:

  • draag zoveel mogelijk katoenen kleding;
  • douchen in plaats van in bad gaan
  • tijdens het douchen niet te warm water gebruiken
  • niet te warm in huis
  • liever geen huisdieren in huis
  • blijf weg uit rokerige ruimtes
  • vermijd voedsel waar je allergisch voor bent. Inname verergert het eczeem
  • let op met huisstofmijt (gebruik speciale hoezen voor beddengoed etc.)

Links

Wat is eczeem