Wat zijn de oorzaken van rimpels en hoe kan je rimpels voorkomen

Tips om rimpels te voorkomen en verminderen

Miljoenen mensen over de hele wereld spenderen veel geld aan plastische chirurgie en veelbelovende anti rimpel crèmes om er zo lang mogelijk jong uit te blijven zien. Enkele veel voorkomende oorzaken van rimpels zijn (natuurlijk) de leeftijd, huidveroudering door de schadelijke UV-stralen, geen schone leefomgeving en een ongezonde leefstijl. Maar er zijn veel meer factoren die op den duur rimpels veroorzaken. Helaas zijn deze factoren niet zo bekend. Lees hieronder daarom hoe je voortaan nog beter rimpels kunt voorkomen.

Oorzaken van rimpels, puistjes en andere huidproblemen

Zoals hierboven genoemd, zijn er veel oorzaken waardoor rimpels ontstaan. Maar wist je al dat je huidverzorgingsroutine zelfs kan bijdragen aan de vorming van rimpels!? Veel dagelijkse activiteiten zijn minder goed voor de huid dan je in eerste instantie zou denken. Rimpels en puistjes zijn slechts enkele resultaten van veel voorkomende dagelijkse bezigheden. Lees de oorzaken daarom hieronder en neem de juiste preventieve maatregelen om een mooie huid te behouden.

Dagelijkse oorzaken van rimpels

Slaaptekort

Het is oud nieuws dat slapen een bijzondere rol inneemt in het behoud van een goede gezondheid en een mooie huid. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich immers. Slaaptekort is een van de grootste vijanden van de huid, omdat gebrek aan slaap kan bijdragen tot het ontstaan van rimpels, donkere kringen onder de ogen, stress en nog veel ernstigere problemen. Ontspanning is van groot belang om het energie-niveau van het lichaam en de huid te herstellen. Zorg daarom voor minimaal 8 uur slaap per nacht, en neem zo nodig een power nap tijdens de middag.

Fronsen

Door veel te fronsen, zul je er in mum van tijd ouder uitzien. Er zullen hoogstwaarschijnlijk fronsrimpels en rimpels rondom de ogen ontstaan. Mensen die vaak fronsen zien er vaak ouder en norser uit dan ze daadwerkelijk zijn en bovendien geven fronsrimpels je een harde uitstraling. Probeer je gezicht daarom vaker te ontspannen en draag in de zomer altijd een zonnebril zodat je niet je ogen samen gaat knijpen of veel zult fronsen.

Chloor

Irritatie en een schilferige huid zijn enkele van de meest onaangename gevolgen van het (vaak) zwemmen in chloorwater. Het hoge chloorgehalte van water in o.a. zwembaden berooft de huid van haar natuurlijke oliën. Droogheid is een direct gevolg hiervan. Reinig de huid daarom goed na het zwemmen en gebruik een goede vochtinbrengende dagcrème.

Stomen

Het gezicht stomen heeft veel voordelen, omdat de vrije radicalen (deze veroorzaken rimpels!) en andere opgeslagen afvalstoffen het lichaam verlaten, net als wanneer je een bezoekje aan de sauna brengt. De huid krijgt de kans om te regenereren en de poriën worden grondig gereinigd. Maar dermatologen hebben echter ontdekt dat het overmatig stomen van de huid de elasticiteit en het collageen-niveau van de huid vermindert. Hierdoor kunnen vroegtijdig rimpels ontstaan. Zorg er daarom voor dat je je gezicht niet vaker dan één keer per week stoomt.

Hardlopen

Sporten doet wonderen voor ons figuur en lichaam in het algemeen. Maar in sommige gevallen is het echter niet zo gunstig voor de huid! Hardlopen is een van de meest populaire work-out die kan bijdragen aan het verminderen van het collageen en de elasticiteit van de huid. Dit leidt uiteindelijk tot een verminderde weerstand van de huid. Betere cardio-oefeningen zijn daarom fietsen, roeien, wandelen en zwemmen.

Gerelateerde artikelen