Haaruitval in de herfst

Haaruitval in de herfst?

In de herfst nemen de klachten van haaruitval altijd toe. Hier hebben we het over diffuse haaruitval waarbij de haardichtheid over het gehele hoofd afneemt. Waarom is dit in de herfst erger en verlies je echt teveel haar?

De feiten

Iedereen verliest elke dag haar. Het is normaal dat je per dag tussen de 50 en 100 haren verliest. Ons haar volgt een natuurlijke groeicyclus, de haarcyclus. Er zijn een aantal fasen. De anagene fase is de groeifase van het haar en duurt 2 tot 2,5 jaar. De meeste haren bevinden zich dus in de anagene fase. De tweede fase is de catagene fase en duurt ongeveer 3 weken. Dit is de rustperiode van het haar waarin het stopt met groeien en afsterft. Ten slotte is er nog de telogene fase, deze eindigt bij de 3 maanden na het haarverlies. In de telogene fase valt het haar uit en maakt plaats voor een nieuw haarzakje in de anagene fase. Haren verliezen is dus heel normaal. Na het borstelen van het haar, zit er meestal veel haar in, vooral in de herfst. Dit is geen reden om je zorgen te maken. Zit het doucheputje verstopt na het douchen? Liggen er extreem veel haren op je kussen en kleding? Dan is het tijd om je zorgen te maken. Voor je in paniek raakt, moet je wel weten dat je haarcyclus verandert door stress, hormonen en de seizoenen.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is stress. Mensen hebben tegenwoordig volle agenda’s en meer druk op hun werk. Dit kan stress veroorzaken en een gevolg is haaruitval. Je lijf neemt veel vitamine B tot zich in een periode van stress. Je haar heeft ook veel vitamine B nodig maar deze krijgt het niet omdat stress de overhand heeft.

Te weinig eten is ook een oorzaak. De voedingsstoffen die je binnen krijgt, gaan als eerst naar je belangrijkste lichaamsfuncties en je organen. Als er dan nog iets overblijft, gaat het naar je haar. Eet je te weinig? Dan is het logisch dat je haar op een keer uitvalt. Zorg dus dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Medicijngebruik kan ook haaruitval veroorzaken. Het is bekend dat bijvoorbeeld chemotherapie haaruitval veroorzaakt maar dit is niet het enige medicijn die dit doet. Als je medicijnen krijgt, staat meestal in de bijsluiter welke bijwerkingen er mogelijk zijn. Haaruitval staat hier soms bij.

Medicijnen kunnen indirect ook haaruitval veroorzaken. Bij mensen die medicijnen slikken is er iets in het lichaam niet goed. De reactie van het lichaam kan haaruitval zijn.

Als laatste kan een ziekte ook de oorzaak zijn. Er zijn talloze infecties en ontstekingen die haaruitval veroorzaken. Raadpleeg je huisarts als de andere oorzaken afvallen.

Waarom hebben mensen in de herfst meer haaruitval dan normaal?

Dit heeft met je psychofysische gesteldheid te maken, je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Je haar is de spiegel van je gezondheid. De overgang van de zomer naar de herfst kan soms plotseling gebeuren. Je haar moet wennen aan de kou en hierdoor is je haarcyclus een tijdje verstoort. Je haar kan ook last ondervinden van smog. In de zomer ben je waarschijnlijk in schonere lucht dan in de winter. Bij de zee is de lucht nog altijd schoner dan in de stad.

Conclusie

Stress, weinig eten, medicijngebruik of een infectie kunnen allemaal tot gevolg haaruitval hebben. Pak de oorzaak aan, dan heb je kans dat de symptomen weggaan. Is er geen duidelijke oorzaak voor je haaruitval? Dan ben je waarschijnlijk iemand die last heeft van de overgang van de zomer naar de herfst. Hier is vrijwel niets aan te doen. Blijf in de winter veel buiten, zo bouw je een goede weerstand op en heeft het weer minder vat op je haar.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden