Alles over ontharen

Haar ontharen

Normaal gesproken hebben alle mensen van nature haar. Heel vroeger werd er weinig aandacht aan haar besteed, maar wie het tegenwoordige schoonheidsideaal wil nastreven, zorgt er echter voor een haarloos (of netjes goed verzorgd) lichaam en gezicht te hebben.

Vrouwen en haar

De meeste vrouwen willen tegenwoordig geen haar meer onder hun oksels, op de benen of in de liezen (de zogenaamde bikinilijn). Ook zien we dat het schaamhaar steeds vaker wordt verwijderd. Het teveel aan haren in het gezicht wordt ook als storend ervaren. Vrouwen willen namelijk af van hun snorretje en haren op de kin.

Mannen en haar

Voor de mannen gelden aan de andere kant dan weer heel andere lichaamsdelen die onthaard moeten zijn. Zo vinden vrouwen het vreselijk als een man haren op zijn rug of schouders heeft. Een beetje borsthaar is toegestaan, maar een torso als die van een baviaan wordt vaak absoluut niet aantrekkelijk gevonden.

Ontharing, de verschillende mogelijkheden

Er zijn heel veel verschillende methoden om de huid te ontharen: scheren, epileren, harsen, elektrisch ontharen, ontharen met behulp van ontharingscrémes, bodysugaring, permanente ontharing door middel van IPL (Intense Pulsed Light of flitslamp) of laserontharing. Zie dan maar eens uit te vinden welke methode voor welk lichaamsdeel geschikt is. Daarom hier wat meer informatie over deze verschillende soorten ontharingsmethoden:

- Ontharings methodes voor tijdelijke ontharen:

  • Scheren: vooral vrouwen scheren benen, oksels en bikinilijn. De mannen scheren het gezicht. Dit kan met een elektrisch scheerapparaat of met een scheermesje
  • Harsen: haar blijft met deze methode vaak 3 tot 5 weken weg - Vrouwen laten vaak benen en bikinilijn harsen, bijvoorbeeld door een schoonheidsspecialist. Dit is ook een geschikte methode voor de bovenlip. Mannen kunnen rug en schouders laten harsen.

- Ontharen voor langere tijd

Om je lijf of gezicht voor langere tijd te ontharen, kun je de volgende methoden proberen:

  • Epileren: wordt gebruikt als het om een enkel haartje gaat, zoals een haartje in het gezicht. Wenkbrauwen worden geëpileerd om er vorm in te krijgen.
  • IPL-ontharen, ook wel ontharen met flitslicht genoemd: dit is een nieuwe ontharingsmethode met behulp van licht. Het licht uit de flitslamp wordt via een glasprisma op het te behandelen huidoppervlak gebracht (de flits). De energie wordt via het pigment in het haar omgezet in warmte. Hierdoor wordt er zoveel schade toegebracht aan het haarzakje dat deze beschadigd wordt. Deze methode van ontharen is zeer geschikt voor alle lichaamsdelen.
  • Ontharen met behulp van een laser: licht van een specifieke golflengte wordt opgenomen door het pigment in de haren. Hierdoor wordt de haarwortel definitief beschadigd, en kan haar dus helemaal niet meer op de betreffende plek terug groeien.

Tot slot

Er zijn dus verschillende soorten manieren om je te laten of jezelf ontharen. Wees wel voorzichtig met je huid, aangezien deze op bepaalde plekken gevoelig kan zijn, en verkeerd ontharen puistjes of irritaties kan veroorzaken. Ook kan je je behoorlijk snijden met bijvoorbeeld scheermesjes, dus wees hier extra voorzichtig mee. Als je er voor kiest om je te laten ontharen door een schoonheidssalon, let er dan wel op dat deze voldoende kennis van zaken heeft. Ook zijn er totaal andere vormen van ontharen in andere landen of culturen zoals in Turkije. Hier kunnen specialisten het bijvoorbeeld ook doen met een touwtje of branden ze je haren weg met een vlammetje. Als je hier geen ervaring mee hebt, probeer het dan niet zelf uit.
Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden