Wat te doen bij overmatig zweten

Zweten

Zweten is een handige functie van je lichaam die bedoeld is om je lichaam bij hogere temperaturen of bij inspanning af te koelen. Als je lichaam hierin te fanatiek is, kan het zweten een vervelend effect worden. Er verschijnen al snel donkere zweetplekken onder je oksels en bij het minste of geringste parelen de zweetdruppeltjes over je voorhoofd. Overmatig zweten kan je sociale leven negatief beïnvloeden. Wat kun je tegen overmatig zweten doen?

Overmatig zweten tegengaan

Overmatig zweten kan diverse oorzaken hebben. Gelukkig kun je vaak ook wel wat tegen het overmatig zweten doen:

  • Draag geen synthetische stoffen. Synthetische stoffen ademen niet goed waardoor er geen of weinig lucht bij je huid komt. Synthetische stoffen zijn hierdoor vaak warmer omdat ook de warme lucht die van je huid afkomt niet afgevoerd kan worden. Bovendien zijn deze stoffen ook niet in staat om het vocht van het zweten af te voeren. Als gevolg zit je met een vochtige huid die al snel kan gaan broeien en stinken.
  • Kies een goede deodorant. Er zijn vele soorten deodorants met een verschillende werking tegen zweet. Probeer verschillende soorten totdat je een deodorant hebt gevonden die het beste bij jou past. Eventueel kun je je laten informeren bij de drogist. Een goede deodorant zal in ieder geval vervelende geurtjes tegengaan. Bij de apotheek zijn ook deodorants verkrijgbaar die aluminiumchloride bevatten. Deze stof kan de zweetproductie flink afremmen.
  • Overmatig zweten komt vaak onder de oksels voor. Zorg je hier voor een goede hygiëne, dan zal je zweet in ieder geval niet zo snel gaan stinken. Scheer je oksels en douche bij voorkeur iedere ochtend. Heb je 's ochtends geen tijd om te douchen, was dan wel je altijd je oksels. Draag ook altijd schone kleren om het zweten te verminderen.
  • Als je vooral last hebt van zweethanden en zweetvoeten is iontoforese wellicht een oplossing voor jou. Bij deze techniek wordt er een elektrische stroom door een bak met water geleid. Als je je voeten of handen een tijdje in dit water houdt, worden je zweetklieren tijdelijk afgesloten. Dit is dus geen blijvend effect waardoor je het regelmatig zult moeten herhalen.
  • Botox is ook een methode om de activiteit van je zweetklieren af te remmen. De signalen om te gaan zweten die naar je zweetklieren worden gestuurd, komen niet meer aan. Hierdoor komen je zweetklieren niet meer in actie en zal je minder zweten. Deze methode is wel heel effectief maar moet regelmatig herhaald worden.
  • Overmatig zweten kan door overgewicht worden veroorzaakt. Vet is namelijk een isolatiemiddel. Als je teveel vet in je lichaam hebt opgeslagen, wordt warmte vaak te goed vastgehouden. Deze warmte moet je toch op de een of andere manier kwijt om oververhitting te voorkomen. Door extra veel te zweten voert je lichaam de warmte effectief af. In dit geval kan het een oplossing zijn om wat gewicht te verliezen. Je zult merken dat je door gewichtsverlies ook veel minder snel zult zweten.

Camoufleren

Niet alle zweetproblemen kunnen opgelost worden. Bij de een slaan behandelingen veel sneller en beter aan dan bij de ander. In dit geval kun je zweetplekken het beste camoufleren. Zweetplekken zijn op zwarte en witte kleding niet zo gemakkelijk te zien. Houd echter wel in de gaten dat zwarte kleding veel warmte aantrekt en zo het zweten kan verergeren. Er zijn speciale okselpads op de markt die je in je kleding kunt dragen. Deze okselpads vangen het zweet op zodat het niet zichtbaar is op de kleding die je draagt. Ook als je wat wijdere kleding draagt, zijn zweetplekken niet zo snel te zien.